Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GOMBÁS KOSÁRKÁK

2008.01.23

Hozzávalók (12 db 6 cm átmérőjű kosárkához): 

50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma (vagy 2 mogyoróhagyma), 3-4 csapott evőkanál liszt, fél csokor petrezselyemzöld, egy mokkáskanál őrölt pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, só, olaj, vaj a formák kikenéséhez, reszelt sajt a kosárkák tetejére, 25-30 dkg leveles tészta. A leveles tészta elkészítésének receptjét itt találod meg: LEVELES TÉSZTA. De természetesen használhatsz bolti tésztát is.

   

Elkészítés: 

A gombát megtisztítjuk, aztán szeletekre vágjuk. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, megborsozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, aztán megszórjuk liszttel, majd jól összekeverjük, felöntjük nagyjából 1 deci vízzel (annyival, hogy egy nem folyékony, de nem is túl kemény masszát kapjunk), ha kell, utánasózzuk és borsozzuk, még 3-4 percig kevergetve sütjük, aztán félretesszük hűlni.

Előkészítünk 12 db hőálló kosárkaformát vagy kis hőálló szufléformát. De jó a muffinsütő tepsi is. A formákat kikenjük vajjal.

A leveles tésztát kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. Akkora négyzeteket vagy körlapokat vágunk belőle, amekkorával ki tudjuk bélelni a formákat.

A tésztadarabkákat belenyomkodjuk a formákba.

Miután kihűlt a gombás keverék, megtöltjük vele a kosárkákat. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 200 fokos sütőben a kosárkákat aranybarnára sütjük.

A gombás kosárkákat előételként vagy egy tartalmas leves után főételként is tálalhatjuk. Nagyon finom hidegen is.

  

p1120326-dd.jpg

  

Tipp:

A kosárkákat megtöltheted pl. párolt káposztával, kis pizzamártással ízesített főtt kukoricaszemekkel és sonkakockákkal vagy fűszeres darált hússal is.

 

 

GOMBÁS KOSÁRKÁK MÁSKÉPP

(Tejszínes gombával töltve)

 

Hozzávalók (12 db 6 cm átmérőjű kosárkához): 

50 dkg gomba, fél szál póréhagyma (vagy egy kisebb vöröshagyma), 3-4 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, negyed mokkáskanál (frissen őrölt fehér)bors, fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld, egy evőkanál étolaj, vaj a formák kikenéséhez, 15 dkg reszelt sajt a kosárkák tetejére, 25-30 dkg leveles tészta. A leveles tészta elkészítésének receptjét itt találod meg: LEVELES TÉSZTA. De természetesen használhatsz bolti tésztát is.

 

Elkészítés: 

Az olajban üvegesre pirítjuk a vékony karikákra vágott póréhagymát, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és a petrezselyemzöldet, megsózzuk, megborsozzuk, addig főzzük, amíg a gomba leve elpárolog. Ekkor megszórjuk a liszttel és felöntjük a tejszínnel, majd 3-4 perc alatt állandóan kevergetve összefőzzük, aztán félretesszük hűlni.

Előkészítünk 12 db hőálló kosárkaformát vagy kis hőálló szufléformát. De jó a muffinsütő tepsi is. A formákat kikenjük vajjal.

A leveles tésztát kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. Akkora körlapokat vágunk belőle, amekkorákkal ki tudjuk bélelni a formákat.

A tésztakorongokat belenyomkodjuk a formákba.

Miután kihűlt a gombás keverék, megtöltjük vele a kosárkákat. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 200 fokos sütőben a kosárkákat aranybarnára sütjük.

Melegen és hidegen is finom.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.