Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GOMBÁS PIROG

2008.01.23

Hozzávalók

A tésztához: 3 dl langyos tej, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 5 dkg puha vaj, 50 dkg liszt, 2 kiskanál só.

 

p1740990-dd.jpg

 

A töltelékhez: 30 dkg megtisztított gomba, fél fej vöröshagyma apró kockákra vágva, só, pirospaprika, apróra vágott petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj.
A tetejére: két tojás villával kicsit felverve.

Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Amikor a tej tetején vastag, halványbarna hab képződött, az élesztős tejet liszthez öntjük, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a puha vajat, és sima tésztát gyúrunk belőle (ha nem elég a tej, langyos vízzel pótoljuk).

A tésztát duplájára kelesztjük.

Mikor megkelt, a tésztát 2-3 milliméter vastagságú négyszögletes lappá nyújtjuk, majd 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk vagy karikákat szaggatunk belőle. A tésztadarabkák szélét bekenjük tojással, a közepükbe halmozunk egy evőkanál tölteléket, és félbehajtjuk. A széleiket összenyomkodjuk. A tetejüket megkenjük tojással,  esetleg megszórjuk szezám- vagy napraforgómaggal, aztán az ételt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A töltelék elkészítése:
Az olajat egy edénybe öntjük. Megüvegesítjük rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A lisztet a tejfölbe keverjük, és a keveréket megpárolt gombára öntjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr és besűrűsödik, levesszük a tűzről. Kihűtve töltjük a tésztába.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.