Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GOMBÁS PITE

2013.03.19

Hozzávalók (egy 25-28 cm átmérőjű vagy 4 15 cm átmérőjű piteformához):

A tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 kávéskanál só.

A töltelékhez: 50 dkg gomba,  1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10-15 szál petrezselyemzöld, 3 tojássárgája, 1,5 dl tejszín, 1 kávéskanál só, 2-3 csipetnyi őrölt bors, csipetnyi reszelt szerecsendió.

   

Elkészítés:

A tésztához a kis kockákra vágott hideg vajat morzsoljuk, majd gyúrjuk össze a liszttel. (Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá.) A tésztával vékonyan kibéleljük a sütőpapíros piteformát, majd beleterítünk egy másik sütőpapírt, amire száraz babot vagy borsót szórunk. 15 percet sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.

Közben felmelegítjük az olívaolajat a vajjal, beleszórjuk a felaprított vöröshagymát, a megtisztított, felszeletelt gombát és a zúzott fokhagymát. Egy csipet sót és borsot szórunk rá, és elfőzzük a gomba levét.

A tojássárgákat összehabarjuk a tejszínnel, beleszórjuk a maradék sót, borsot és a szerecsendiót.

Amikor a gomba készen van, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, összekeverjük, és levesszük a tűzről.

Az elősütött tésztáról levesszük a babot és a sütőpapírt. Belekanalazunk néhány evőkanál tejszínes tojást, majd rászórjuk a gombát. A tetejére öntjük a maradék öntetet.

A pitét 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje barnulni nem kezd. (A sütési idő egy nagy piténél kb. 30 perc, 4 kicsinél kb. 20.)

Az elkészült ételt forrón tálaljuk.

 

p1320198-dd.jpg

 

A recept a Rose Elliot-féle Nagy vegetáriánus szakácskönyv alapján készült.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.