Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

*****


HÁZI SAJT, HÁZI KRÉMSAJT

2008.01.21

HÁZI SAJT

 

Veszek hozzá 6 liter (igazi) tehéntejet. (Ebből - a tej minőségétől függően - kb. 1 kg sajt lesz.)

Elkezdem forralni. Mikor forr, beleöntöm három citrom kicsavart levét, hozzáadok egy csapott kiskanál sót, hagyom hogy egyet rottyanjon, majt 20-25 percig hagyom állni. Veszek egy jó nagy tésztaszűrőt és több réteg gézlapot. Átszűröm az egész tejet, a gézen fennmarad a sajt, és kicsöpög a savó. (A savót fölhasználhatod pl. kenyérsütéshez.)

 

A sajtba ezután mehet még köménymag, zöldhagyma, reszelt fokhagyma, snidling, apróra vágott paprika vagy éppen olyan fűszert, amihez kedvem (kedved) van. (A fűszert bele kell gyúrni.)

A sajtra végül súlyt teszek, hogy kinyomódjon belőle az összes savó. Kb. egy óra múlva kész van a házi sajt.

Isteni finom, ha szeletelés után beleforgatod picit sós kurkumába, és forró olajban kisütöd.

 

Tipp:

Egy nagy sajt helyett készíthetsz különböző ízesítésű kisebb sajtgolyókat is.

 

Kép

 

 

HÁZI KRÉMSAJT

 

A házi krémsajt készítéshez tejfölre, egy nagyobb szűrőre és valamilyen sűrű szövésű anyagra vagy több réteg gézre van szükségünk.

A szűrőt egy mély tál fölé rakjuk. Az anyagot (pl egy tiszta, öblítőmentes, vékonyabb konyharuhát) a szűrőbe fektetjük, és ebbe öntjük bele a tejfölt összekeverés nélkül, a tejfölös dobozból kiütve. (A magas zsírtartalmú tejföl jó hozzá. Műtejfölöket erre a célra ne vegyél! Meg egyébként se, ha nem muszáj.)

A szövetet összecsomózzuk a tejföl fölött, és hagyjuk a tejfölt két órát csöpögni. Ezután az egészet berakjuk a hűtőbe, ahol tovább csöpög. Kb. 36-48 óra múlva van készen a krémsajtunk. (36 óra leteltével lágyabb, 48 óra alatt szilárdabb sajtot kapunk.)

A sajtot átrakjuk egy lezárható műanyag dobozba. A hűtőgépben 3-4 napig eltartható.

A krémsajtot használhatjuk sósan és édesen is. Készíthetünk vele süteményeket (sajttortákat, mascarponés süteményeket) vagy összekeverhetjük zöldfűszerekkel (pl. snidlinggel), és szendvicskrémként ehetjük.

(Fél liter tejfölből kb. 30 dkg krémsajtot tudunk ezzel a módszerrel csinálni.)

 

Tipp:

A lecsöpögő savót pl. kenyérsütéskor használhatjuk föl víz helyett. Nagyon finom lesz tőle a kenyér.

 

 

HÁZI SAJT MÁSKÉPP

 

1 kg (igazi) túrót összekeverünk 10 dkg (igazi) vajjal. Beleszórunk egy kiskanál sót, és állandóan kevergetve addig melegítjük lassú tűzön, amíg a túró folyóssá nem válik. Ekkor beleszórunk egy mokkáskanál szódabikarbónát, jól elkeverjük, és formába nyomkodjuk.

Hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából, és hagyjuk a felületét megszikkadni.

A formába nyomkodás előtt keverhetünk bele különböző zöldfűszereket (apróra vágott újhagymát, snidlinget, reszelt fokhagymát vagy pici kurkumát, tört borsot, köménymagot).

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

házi sajt

(Zorka, 2011.07.17 15:00)

Sziasztok!

Én kipróbáltam 3,6-os bolti (friss) tejből a sajtot, azonnal kicsapta a citrom és kb 10-12 dkg vágható sajtom lett kb fél óra alatt. Ezzel szemben a házitej egy gusztustalan sárga lé lett, a túrószerű anyagnak nyoma sem volt benne. Nagy nehezen kicsepegtettem, kb egy kávéskanálnyi sajtnakvaló gyűlt az anyag aljára :( kiöntöttem az egészet a fenébe, nem tudom mi volt a baj, de a házi joghurt is ehetetlen lett, amikor egyszer abból próbáltam.
Mi lehetett a baj? :-(

Krémsajt .- krémtúró

(Debi, 2010.07.15 18:45)

Az utóbbi időben elterjedt a krémsajt elnevezése ennek a tejterméknek. Énszerintem helyesebb a krémtúró szó... :)

Házi túró

(Szamóca, 2010.06.29 22:35)

Szia Zsóka!
Vettem egyszer olyan krémtúrót. Ment is sajnos a kukába. Semmire sem volt jó. :(((
A házi túró meg egyszerű nosztalgia nálam. Anyukám mindig csinált, mikor gyerek voltam. Akkor még a bolti tejből is lehetett.

túró

(Zsóka, 2010.06.29 22:27)

Szia,Viktória,rég találkoztunk!A tejfölből készült mascarpone valóban jól bevált,de a házi tej literje (a legolcsóbb)190 ft.,megéri-e abból túrót készíteni.A LIDL-ben egy félkilós vödör krémtúró 300 forint.

Házi sajt

(Szamóca, 2010.01.11 09:46)

Szia Margó!
Örülnék, ha leírnád a te receptedet is.

Sajt

(Margó, 2010.01.05 18:29)

Nagyon jó a recepted.Én már régebben ráakadtam egy tejfölösre, de ahhoz kell tej is.Izesíteni én durvára őrölt borssal szoktam,kevés sóval.A családom nagyon szereti. Mivel az a massza meleg, nagyon jól kioldódik a bors igazi aromája.A darabos bors Horvath Rozi termék, biztosan nem lehet leírni hol vásárolom, mert reklámnak minősül. A tepsis sült husokhoz is isteni.Üdv

Válasz Zsuzsinak

(Szamóca, 2009.07.04 16:43)

Szép napot, szép hétvégét neked is!

Savó

(Zsuzsi, 2009.07.04 16:34)

Köszi :) ki fogom próbálni.
Szép napot!

Savó

(Szamóca, 2009.06.30 09:55)

Szia Zsuzsi!
A sajtkészítéskor visszamaradó savó ideális például kenyértésztába víz vagy tej helyett. Nagyon finom lesz tőle a kenyér vagy péksütemény.

Savó

(Zsuzsi, 2009.06.30 08:10)

A savót hagyod elfolyni, vagy csinálsz belőle valamit?

Szia Éva!

(Szamóca, 2009.03.03 12:43)

Ki lehet fogni használható bolti tejet is, de tény, hogy nem mindegyik alkalmas a sajtkészítésre. A tartós tejek szerintem egyáltalán nem.
Biztos, hogy jobb hozzá a házi tej, de jó minőségű, zsírdús, (nem tartós!) bolti tejből is sikerülni szokott.
Két literből tényleg nem lesz túl sok sajt, de kísérletezni, kipróbálni elég a két liter is.

Sajtrecept

(Éva , 2009.03.03 12:30)

Szia!
Ez a bolti tejről szól? Lehet a pasztőrözött bolti tejből sajtot csinálni, vagy ez házi tejet jelent?
Nekem sok a 6 l elsőre, a 2 l-ből pedig lehet alig lesz valami?