HÁZI SAJT, HÁZI KRÉMSAJT
HÁZI SAJT
Veszek hozzá 6 liter (igazi) tehéntejet. (Ebből - a tej minőségétől függően - kb. 1 kg sajt lesz.)
Elkezdem forralni. Mikor forr, beleöntöm három citrom kicsavart levét, hozzáadok egy csapott kiskanál sót, hagyom hogy egyet rottyanjon, majt 20-25 percig hagyom állni. Veszek egy jó nagy tésztaszűrőt és több réteg gézlapot. Átszűröm az egész tejet, a gézen fennmarad a sajt, és kicsöpög a savó. (A savót fölhasználhatod pl. kenyérsütéshez.)
A sajtba ezután mehet még köménymag, zöldhagyma, reszelt fokhagyma, snidling, apróra vágott paprika vagy éppen olyan fűszert, amihez kedvem (kedved) van. (A fűszert bele kell gyúrni.)
A sajtra végül súlyt teszek, hogy kinyomódjon belőle az összes savó. Kb. egy óra múlva kész van a házi sajt.
Isteni finom, ha szeletelés után beleforgatod picit sós kurkumába, és forró olajban kisütöd.
Tipp:
Egy nagy sajt helyett készíthetsz különböző ízesítésű kisebb sajtgolyókat is.
HÁZI KRÉMSAJT
A házi krémsajt készítéshez tejfölre, egy nagyobb szűrőre és valamilyen sűrű szövésű anyagra vagy több réteg gézre van szükségünk.
A szűrőt egy mély tál fölé rakjuk. Az anyagot (pl egy tiszta, öblítőmentes, vékonyabb konyharuhát) a szűrőbe fektetjük, és ebbe öntjük bele a tejfölt összekeverés nélkül, a tejfölös dobozból kiütve. (A magas zsírtartalmú tejföl jó hozzá. Műtejfölöket erre a célra ne vegyél! Meg egyébként se, ha nem muszáj.)
A szövetet összecsomózzuk a tejföl fölött, és hagyjuk a tejfölt két órát csöpögni. Ezután az egészet berakjuk a hűtőbe, ahol tovább csöpög. Kb. 36-48 óra múlva van készen a krémsajtunk. (36 óra leteltével lágyabb, 48 óra alatt szilárdabb sajtot kapunk.)
A sajtot átrakjuk egy lezárható műanyag dobozba. A hűtőgépben 3-4 napig eltartható.
A krémsajtot használhatjuk sósan és édesen is. Készíthetünk vele süteményeket (sajttortákat, mascarponés süteményeket) vagy összekeverhetjük zöldfűszerekkel (pl. snidlinggel), és szendvicskrémként ehetjük.
(Fél liter tejfölből kb. 30 dkg krémsajtot tudunk ezzel a módszerrel csinálni.)
Tipp:
A lecsöpögő savót pl. kenyérsütéskor használhatjuk föl víz helyett. Nagyon finom lesz tőle a kenyér.
HÁZI SAJT MÁSKÉPP
1 kg (igazi) túrót összekeverünk 10 dkg (igazi) vajjal. Beleszórunk egy kiskanál sót, és állandóan kevergetve addig melegítjük lassú tűzön, amíg a túró folyóssá nem válik. Ekkor beleszórunk egy mokkáskanál szódabikarbónát, jól elkeverjük, és formába nyomkodjuk.
Hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából, és hagyjuk a felületét megszikkadni.
A formába nyomkodás előtt keverhetünk bele különböző zöldfűszereket (apróra vágott újhagymát, snidlinget, reszelt fokhagymát vagy pici kurkumát, tört borsot, köménymagot).
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Sziasztok!
Én kipróbáltam 3,6-os bolti (friss) tejből a sajtot, azonnal kicsapta a citrom és kb 10-12 dkg vágható sajtom lett kb fél óra alatt. Ezzel szemben a házitej egy gusztustalan sárga lé lett, a túrószerű anyagnak nyoma sem volt benne. Nagy nehezen kicsepegtettem, kb egy kávéskanálnyi sajtnakvaló gyűlt az anyag aljára :( kiöntöttem az egészet a fenébe, nem tudom mi volt a baj, de a házi joghurt is ehetetlen lett, amikor egyszer abból próbáltam.
Mi lehetett a baj? :-(
Re: házi sajt
(Ádám, 2014.08.12 20:24)
Szia Zorka!
( Csak egy tanács.)
A házi tejet nem szabad forralni csak kíméletesen pasztőrözni.
Ha finom krémsajtot szeretnél csinálni akkor baktériumkultúrát használsz.
Ha kíváncsi vagy én hogyan csinálom akkor elküldöm neked e- mail- ban.
Krémsajt .- krémtúró
(Debi, 2010.07.15 18:45)Az utóbbi időben elterjedt a krémsajt elnevezése ennek a tejterméknek. Énszerintem helyesebb a krémtúró szó... :)
Házi túró
(Szamóca, 2010.06.29 22:35)
Szia Zsóka!
Vettem egyszer olyan krémtúrót. Ment is sajnos a kukába. Semmire sem volt jó. :(((
A házi túró meg egyszerű nosztalgia nálam. Anyukám mindig csinált, mikor gyerek voltam. Akkor még a bolti tejből is lehetett.
túró
(Zsóka, 2010.06.29 22:27)Szia,Viktória,rég találkoztunk!A tejfölből készült mascarpone valóban jól bevált,de a házi tej literje (a legolcsóbb)190 ft.,megéri-e abból túrót készíteni.A LIDL-ben egy félkilós vödör krémtúró 300 forint.
Sajt
(Margó, 2010.01.05 18:29)Nagyon jó a recepted.Én már régebben ráakadtam egy tejfölösre, de ahhoz kell tej is.Izesíteni én durvára őrölt borssal szoktam,kevés sóval.A családom nagyon szereti. Mivel az a massza meleg, nagyon jól kioldódik a bors igazi aromája.A darabos bors Horvath Rozi termék, biztosan nem lehet leírni hol vásárolom, mert reklámnak minősül. A tepsis sült husokhoz is isteni.Üdv
Savó
(Szamóca, 2009.06.30 09:55)
Szia Zsuzsi!
A sajtkészítéskor visszamaradó savó ideális például kenyértésztába víz vagy tej helyett. Nagyon finom lesz tőle a kenyér vagy péksütemény.
Szia Éva!
(Szamóca, 2009.03.03 12:43)
Ki lehet fogni használható bolti tejet is, de tény, hogy nem mindegyik alkalmas a sajtkészítésre. A tartós tejek szerintem egyáltalán nem.
Biztos, hogy jobb hozzá a házi tej, de jó minőségű, zsírdús, (nem tartós!) bolti tejből is sikerülni szokott.
Két literből tényleg nem lesz túl sok sajt, de kísérletezni, kipróbálni elég a két liter is.
Sajtrecept
(Éva , 2009.03.03 12:30)
Szia!
Ez a bolti tejről szól? Lehet a pasztőrözött bolti tejből sajtot csinálni, vagy ez házi tejet jelent?
Nekem sok a 6 l elsőre, a 2 l-ből pedig lehet alig lesz valami?
házi sajt
(Zorka, 2011.07.17 15:00)