HÁZI TÉSZTA
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, plusz liszt a gyúródeszka lisztezéséhez.
Elkészítés:
A lisztből, tojásból és sóból kemény, de rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)
A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán minél vékonyabbra nyújtjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.
A házitésztából készülhet levestészta, szélesmetélt, lebbencs, különböző töltelékekkel ravioli.
A képen szereplő tésztát vadas gombával tálaltam.
HÁZI TÉSZTA ZABPEHELYLISZTTEL
Hozzávalók:
2 tojás, 10 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg búza finomliszt, 1 kávéskanál só, plusz zabpehelyliszt a gyúródeszka lisztezéséhez.
Elkészítés:
A lisztekből, tojásból és sóból kemény, de rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)
A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán minél vékonyra nyújtjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.
A házitésztából készülhet levestészta, szélesmetélt, lebbencs, különböző töltelékekkel ravioli.
ZABPEHELYLISZTBŐL KÉSZÜLT TÉSZTA
Hozzávalók:
2 tojás, 15 dkg zabpehelyliszt, 1 kávéskanál só, plusz zabpehelyliszt a gyúródeszka lisztezéséhez.
Elkészítés:
Kizárólag zabpehelylisztből is készíthetünk tésztát. Ez a tészta sokkal egészségesebb, mint a fehér búzalisztből készülő, mert sokkal több benne a rost, az ásványi anyag és csak lassan emeli meg a vércukorszintet, sokáig jóllakottságot biztosít.
A zabpehelyből készült tésztával azonban főzés előtt nehezebb bánni, mint a hagyományossal, mert sokkal morzsálódóbb, törékenyebb a nyers tészta. Ezért ne próbáljuk meg papírvékonyra nyújtani és nagyon apróra vágni. Nyújtásnál megfelelő az 1-1,5 mm vastagság, vágásnál a szélesmetélt vagy négyzet forma.
A lisztekből, tojásból és sóból kemény, de rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. Ez a tészta kicsit puhább legyen, mint a hagyományos lisztből készülő! (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)
A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. 1,5 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.
TÉSZTA ZABKORPÁVAL
Hozzávalók:
3 tojás, 25 dkg liszt, 5 dkg zabkorpa, 1 kávéskanál só, plusz liszt a gyúródeszka lisztezéséhez.
Elkészítés:
Ez a tészta egészségesebb, mint a csak fehér búzalisztből készülő, mert sokkal több benne a rost és lassabban emeli meg a vércukorszintet, tovább jóllakottságot biztosít.
A lisztből, korpából, tojásból és sóból kemény, de rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. Ez a tészta kicsit puhább legyen, mint a hagyományos lisztből készülő! (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)
A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. 1 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerint felvágjuk.
TÉSZTA KRUMPLIVAL
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 3 tojás, 30 dkg áttört főtt krumpli, 1 kávéskanál só, plusz liszt a gyúródeszka lisztezéséhez.
Elkészítés:
A lisztből, az áttört, de már kihűlt krumpliból, a tojásból és a sóból a gyúrt tésztánál puhább, rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)
A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 3-5 mm vastag csíkokra vágjuk. Forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük. A hozzá készült mártással rögtön összeforgatva azonnal tálaljuk.