Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HUMMUSZ - csicseriborsókrém

2008.01.21

p1240962-ee.jpg

  

Hozzávalók:

35-40 dkg puhára főtt csicseriborsó (lehet konzerv is), 2 dl tahini (szezámpaszta) vagy  1 dl vízben elkevert 5-6 evőkanál szezámsó, fél citrom leve, 2-3 gerezd fokhagyma, olivaolaj, pici só (a tahini is sós, úgyhogy óvatosan sózzunk), őrölt fehérbors, 1-1,5 dl víz.

   

Kép

   

Elkészítés:

A csicseriborsót, a reszelt fokhagymát a tahinivel, vízzel és a citromlével aprítógépben teljesen egyneműre keverjük úgy, hogy közben apránként annyi olivaolajat adunk hozzá, hogy mustár állagú és sűrűségű krémet kapjunk. Ízlés szerint borsozzuk és sózzuk, ha kell.

Olivaolajjal megcsöpögtetve, lepénykenyérrel, falafellel és savanyú uborkával tálaljuk.

Aki szereti, tehet a krémbe egy pici apróra vágott koriandert vagy csilit is.

 

Kép

 

A lepénykenyér receptjét itt találod meg: PITA - zsebes kenyér.

A falafelgolyók receptjét pedig itt: FALAFEL - csicseriborsó fasírt.

 

Kép

Kép

 

A képen szereplő másik két krém receptjét itt találod:

AVOKÁDÓKRÉM

PADLIZSÁNKRÉM

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hummusz

(Szamóca, 2010.08.27 08:50)

Szia Ila!
Köszönöm szépen!
Én komoly hummusz-rajongó vagyok. Nagyon szeretem.
Általában előre főzött konzerv csicseriborsóból készítem. (pirulós szmájli)
Köszönöm szépen a gombás ötletet!
Eddig csak a csilis, olivabogyós, lilahagymás változatát ismertem.
De valószínűleg millióféleképpen lehet ízesíteni.

Re: Hummusz

(ILA, 2011.03.30 16:13)

Igen sokféleképpen lehet..én ettem olyant ami fenyőmaggal volt megszórva,szezámmagosat is meg van egy arab fűszer ami többféle zöldfűszer van összekeverve ZAITAR a neve olyannal is megszórják..ezt a zaitar-t arab szezámmagos kerek kiflivel ettük és isteni volt..ez a fűszer sós magában ..arab boltokban lehet kapni itthon is szerintem..

humusz

(ILA, 2010.08.27 07:37)

Szia :)
Nagyon jó ez a recept..én imádom a humuszt..A csicseriborsót mielőtt főzni kezded egy éjszakát kell vízben áztatni..Turmixoláskor a főzőlevéből is teszek bele és így nem lesz olyan olajos..És nagyon finom mindenféle grillezett,sült húshoz is..Én csináltam már gombával is (konzerv is jó vagy a friss gombát megpárolom) és azzal is összeturmixolom a humuszt..ez remek főtt húsokhoz is..
Sokféle receptet olvastam a humuszról de ez eddig a legjobb :)

Csicseriborsó

(Szamóca , 2010.07.14 07:46)

Szia Anna!
Én nem érzem büdösnek, de persze ez egyéni érzékenység kérdése is.
A főzés közbeni büdösséget el lehet kerülni, ha kuktát használ az ember.
Vagy ha vesz konzerv előrefőzött csicseriborsót. :)
Egyébként a hummusz is olyan, mint a padlizsánkrém abból a szempontból, hogy az ember vagy rajong érte, vagy nem tudja megérteni, hogy a többiek miért rajonganak ezért a vacakért. Szóval erősen megosztó jellegű étel. :)
Én nagyon szeretem.

csicseriborsó

(Anna, 2010.07.14 07:20)

Szia Elfi!
Tavaly év végén húsmentes diétát kellett tartanom, és bepróbálkoztam a csicseriborsóval. Nem a konzerv változattal, hanem én akartam megfőzni. Hááát, főzés közben én annyira büdösnek (bocsi) találtam, hogy az egészet kiborítottam félidőben. Nem tudom, hogy ez a jellegzetes szaga a főzés után eltűnik-e, vagy érezhető továbbra is? Nem mertem újra megpróbálni.:( A tiéd nagyon jól néz ki.