Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KŐTTES PALACSINTA GOMBÁVAL TÖLTVE

2008.01.18

Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 3 dkg élesztő, 4 evőkanál krumlipehely vagy krumplipüré (kihagyható), só, fokhagymapor.
A töltelékhez:
30 dkg megtisztított, apróra vágott gomba , 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (ha nincs friss paprika és paradicsom, jó egy-két evőkanál lecsó is), egy csokor apróra vágott petrezselyemzöld, só, 1 dl tejföl, 3 evőkanál liszt.
Olaj a sütéshez.

 

Kép

 

Elkészítés:
Az olajon üvegesre sütjük a felkockázott hagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Utána hozzáöntünk 1 dl vizet,  beletesszük a kimagozott, apróra vágott paprikát és héj nélküli paradicsomot, és időnként megkeverve fedő alatt lassan zsírjára sütjük (addig pároljuk, amíg a hagyma és a paprika úgy megpuhul, hogy később szétfőve sűrű szaftot ad). Dobjuk rá a darabolt gombát, s nagyobb lángon, folytonos forgatás-keverés mellett, pörköljük meg, ezután sózzuk meg, fedjük le, és pároljuk puhára a saját levében. Ha a lé elfogy, keverjük bele a tejfölből és 3 kanál lisztből készített habarást és a petrezselyemzöldet. Ezzel is forraljuk fel. Sűrű, kenhető masszát kell kapnunk. (Ez a töltelék egyébként kiváló melegszendvicsekre is.) Ügyeljünk arra, hogy a habarás miatt valószínűleg utána kell sóznunk!
Ebből a leírásból úgy tűnhet, hogy nagyon hosszadalmas és bonyolult elkészíteni ezt az ételt, de a töltelék igazából egy gombapörkölt, ami tíz perc alatt készen van.

A tészta elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy deci langyos tejjel megkelesztjük. A tálba szitált lisztet és a krumplipelyhet elkeverjük a tojássárgákkal, kis sóval, a fokhagymaporral, a megkelt élesztővel és még annyi tejjel, hogy a tészta ne legyen túl lágy. Jól összegyúrjuk, aztán letakarva kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokra vágjuk.  Minden második tésztadarab közepére 2-3 evőkanál tölteléket púpozunk. A tésztadarab széleit körben megkenjük a felhasznál tojássárgákból megmaradt tojásfehérjével, aztán egy töltetlen tésztadarabbal befedjük, és a széleiket jól összenyomkodjuk. Palacsintasütőben ujjnyi olajat forrósítunk, ebben a palacsintákat mindkét oldalukon lassú tűzön szép pirosra sütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szia Gergő!

(Szamóca, 2008.04.30 14:47)

Szerintem azt jelenti, hogy kelttésztából készült.
Igazából sokkal jobban hasonlít a lángosra, mint a mi palacsintánkra.

kérdés

(Gergő, 2008.04.30 13:58)

mi az hogy 'kőttes'?