Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


KRÉMLEVESEK

2008.01.18

BABKRÉMLEVES

bab-kremleves-006-aaaa.jpg

 

Hozzávalók:

Fél kg fejtett bab, 1 szál sárgarépa, 1 fél kisebb petrezselyemgyökér, egy egész vöröshagyma, 1 egész zöldpaprika, 4-5 gerezd fokhagyma, egy csapott evőkanál pirospaprika, 3 szem krumpli, 2-3 babérlevél, negyed mokkáskanál őrölt bors, só.

   

Elkészítés:

A babot annyi vízben, amennyi jól ellepi a karikákra vágott répával és petrezselyemgyökérrel, az egészben hagyott, de megpucolt vöröshagymával, a megtisztított fokhagymagerezdekkel, a kicsumázott, de egészben hagyott paprikával, néhány babérlevéllel, sóval és a pirospaprikával lassú tűzön főzni kezdjük. Az esetlegesen keletkező habját szűrővel folyamatosan leszedjük. Amikor a bab már majdnem puhára főtt, kivesszük a hagymát, a zöldpaprikát és a babérlevelet, és belerakjuk a levesbe a meghámozott, kockákra vágott krumplit. Az ételt megkóstoljuk, és ha szükséges, utánasózzuk.

Amikor a krumpli is megfőtt, az ételt összeturmixoljuk.

Tálaláskor a leves tetejét megszórhatjuk pirított zsemlekockával vagy ropogósra sütött hagymakarikákkal.

 

 

BROKKOLIKRÉMLEVES

 

brokkoli-kremleves-003-aaa.jpg

 

Hozzávalók:

Fél kiló brokkoli, 2 közepes krumpli, fél liter zöldségleves (pl. kockából), 1 dl tejszín, 2 evőkanál étolaj, só, őrölt fehérbors.

 

Elkészítés:

A brokkolit jól megmossuk, rózsáira szedjük, és az olajon állandóan kevergetve megpároljuk. Beletesszük az apró kockákra vágott krumplit. Felöntjük a zöldséglevessel. A zöldségeket puhára pároljuk, beleöntjük a tejszínt és levesszük a tűzről.

Ezután az egész levest összeturmixoljuk. Ízlés szerint sóval, őrölt borssal utánízesítjük. Pirított zsemlekockákkal, buggyantott tojással vagy sajttal gazdagítva tálalhatjuk.

 

 

EPERKRÉMLEVES

 

eper-leves-020-aa.jpg

 

Hozzávalók:

50 dkg eper, 2 dl tejszín, kb. 2 evőkanál porcukor vagy méz, 2 csapott evőkanál főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor (Aranka).

  

Elkészítés:

Az epret alaposan megmossuk, összedaraboljuk (néhány szemet félreteszünk levesbetétnek). Az összedarabolt epret a cukorral, a vaníliás pudingporral és a tejszínnel összeturmixoljuk. Tálkákba öntjük, és a félretett eperszemekkel megszórjuk. Esetleg citromfűvel vagy mentalevéllel díszítjük.

 

 

 

FOKHAGYMAKRÉMLEVES

 

fokhagymaleves-005-aa.jpg

 

Hozzávalók:

1 nagy fej fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2,5 dl tejszín (lehet habtejszín is, főzőtejszín is), 2 evőkanál étolaj, 6-7 szál petrezselyemzöld, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1,5 liter forró víz vagy leszűrt zöldségleves. Levesbetétnek pirított zsemlekocka vagy reszelt sajt.

 

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és belereszeljük vagy fokhagymanyomón belenyomkodjuk a fölmelegített olajba. Egy percig kevergetjük, majd rászórjuk a lisztet. Megint egy perc kevergetés jön. Se a fokhagymát, se a lisztet nem szabad megpirítani. Ezután ráöntjük a vizet vagy zöldséglevest, sózzuk, borsozzuk, belereszelünk egy csipetnyi szerecsendiót, beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és öt percig főzzük.

Az öt perc letelte után az egészet összeturmixoljuk. (Persze aki nem bánja, ha nem teljesen sima a leves, ezt kihagyhatja.)

Az összeturmixolt levesalapot visszaöntjük a fazékba, visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, ha kell utánízesítjük sóval, borssal.

Amint újra gyöngyözni kezd, készen is van.

A kész levest jó forrón, reszelt sajttal vagy pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal tálaljuk.

 

Tipp:

A zsemlekockákat én sütőben készítem. Kockákra vágom a zsemlét (kiflit, kenyeret), egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe szórom, némi olívaolajjal meglocsolom (de jó hozzá a napraforgóolaj is, nem kell belőle sok, ne tocsogjon benne a kenyér), esetleg valamilyen zöldfűszerrel vagy reszelt fokhagymával megszórom, és alaposan összeforgatom, aztán beteszem a forró sütőbe és pár perc alatt megpirítom.

 

 

 

KRUMPLIKRÉMLEVES

krumpli-kremleves-008-aaa.jpg

 

Hozzávalók:

1 kg megpucolt és kockákra vágott krumpli, egy fej vöröshagyma, egy zöldpaprika, egy paradicsom, egy evőkanál étolaj, egy csapott evőkanál pirospaprika, só, csipetnyi őrölt bors, negyed mokkáskanál őrölt kömény, 2-3 babérlevél, 3-4 szál újhagyma.

 

Elkészítés:

Az apró kockákra vágott hagymát megfuttatjuk az olajon, rászórjuk a pirospaprikát, beletesszük a krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi jó bőven ellepi, megsózzuk, fűszerezzük borssal, köménnyel, hozzáadjuk a kicsumázott, félbevágott zöldpaprikát, az egész paradicsomot és a babérlevelet, lefedjük, és a krumplit puhára főzzük. (Ha kell, közben pótoljuk az elpárolgó levet.)
Mikor a krumpli megpuhult, kivesszük a babérlevelet, a zöldpaprikát , a paradicsomot.

Az újhagymát vékony karikákra vágjuk. A felét félretesszük a tálaláshoz, a többit a krumplihoz adjuk, de a hagymával már nem főzzük tovább a krumplit, hanem turmixgépbe öntjük, és pürésítjük.

Tálalásnál minden tányérnyi leves tetejét megszórjuk hagymakarikákkal.

 

Tipp:

Turmixolás előtt adhatunk az ételhez 1-2 evőkanál tejfölt. Vagy tálalásnál meglocsolhatjuk a tetejét tejföllel.

 

 

KUKORICAKRÉMLEVES

 

kukorica-kremleves-008-aaa.jpg

 

Hozzávalók:

40 dkg konzerv kukorica (vagy morzsolt főtt kukorica), 4 dl zöldségleves (kockából is jó), 2 dl tejszín, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, csipetnyi reszelt szerecsendió, csipetnyi őrölt fehér bors, só.


Elkészítés:

A vajat felforrósítjuk, beleöntjük a kukoricát (kb. 4 evőkanálnyit félreteszünk levesbetétnek), 3-4 percig kevergetjük, aztán megszórjuk a liszttel, elkeverjük, fölöntjük a zöldséglevessel és a tejszínnel, ha a leves nem elég sós, akkor megsózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.
Miután fölforrt, beleszórjuk a reszelt szerecsendiót, a levest levesszük a tűzről és simára turmixoljuk.
Tálaláskor minden tálkába teszünk levesbetétként egy kanálnyi kukoricát.

  

 

MEDVEHAGYMA-KRÉMLEVES

 

medvehagyma-kremleves-014-aa.jpg

 

Hozzávalók:

Egy maréknyi medvehagymalevél*, fél kiló krumpli, 1 szál póréhagyma, 1 liter zöldségleves (pl. kockából), 1 dl tejszín, 2 evőkanál étolaj, só, őrölt fehérbors.

Levesbetétnek pirított zsemlekocka, reszelt sajt...

 

Elkészítés:

A póréhagymát karikákra vágjuk, és az olajon állandóan kevergetve megpároljuk. (Ne barnítsuk meg!) Beletesszük az apró kockákra vágott krumplit. Felöntjük a zöldséglevessel. A zöldségeket puhára pároljuk.

A medvehagymaleveleket fél centi vastag csíkokra vágjuk, és beledobjuk a levesbe. Kb. öt percig főzzük. Ezután az egész levest összeturmixoljuk. Ízlés szerint sóval, őrölt borssal ízesítjük. Tejszínnel krémesítve, pirított zsemlekockákkal, buggyantott tojással vagy sajttal gazdagítva tálaljuk.

* Ha szeretnél többet tudni a medvehagymáról, kattints ide: MEDVEHAGYMA.

 

 

PÓRÉHAGYMA-KRÉMLEVES

 

porehagyma-kremleves-007-aa.jpg

 

Hozzávalók:

2 közepes póréhagyma, 3 db közepes krumpli, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál étolaj, 5 dl zöldségleves (lehet leveskockából is), 2 dl tejszín, só, csipetnyi őrölt (fehér)bors, csipetnyi őrölt szerecsendió.

 
Elkészítés:

A póréhagymát és a krumplit megtisztítjuk és földaraboljuk, aztán a hagymát a fölforrósított olajon megfonnyasztjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, hozzáadjuk a krumplit és az apróra vágott petrezselyemzöldet, sóval, borssal fűszerezzük és az egészet lefedve negyed órát főzzük.

Amikor a zöldségek puhára főttek, a levest levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt, beleszórunk egy csipet reszelt szerecsendiót, és összeturmixoljuk. (Turmixolás közben, ha kell, még utánasózhatjuk.)