KRUMPLIFÁNK tej és élesztő nélkül
Hozzávalók:
30 dkg áttört főtt krumpli (vagy ennek megfelelő mennyiségű maradék krumplipüré / langyos vízzel pürévé kevert krumplipehely / sőt, a maradék paprikás krumpli is jó hozzá krumplinyomón áttörve), 10-15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 2 tojás, csipetnyi reszelt szerecsendió, só. Olaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A sütőport egybeszitáljuk 10 dkg liszttel. A sütőporos lisztet, a tojásokat, a fűszereket az áttört krumpliba gyúrjuk. Egy kanállal szaggatható, nem folyékony, de nem is kemény tésztát kell kapnunk.
(Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a tészta megfelelő állagú-e, hogy a fölmelegített, de nem füstölgően forró olajba kanállal jókora diónyi tésztadarabot szaggatunk, ha a fánk nem esik darabokra az olajban, és jól átsül, akkor jó a tészta. Ha a fánk szétesik, apránként még egy kis lisztet keverünk a tésztába. Sajnos nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi lisztet vesz föl a krumpli, mert a krumplik minősége nagyon különböző.)
A tésztából kanállal fánkokat szaggatunk az olajba. Minden oldalukról aranybarnára sütjük őket, aztán papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat fölitassuk.
A megsült fánkokat tálalhatjuk valamilyen mártogatóval (MÁRTOGATÓK, DIPEK), reszelt sajttal vagy valamilyen más étel mellé köretként is.
Tipp:
A tésztába keverhetünk reszelt sajtot, egy gerezd reszelt fokhagymát, apróra vágott párolt gombát, sonkakockákat is.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Ezt inkább dödöllének hívják mifelénk
krumpli fánk
(tüci, 2010.08.30 16:58)Köszi a receptet. Nagyon jó, fincsi. Igazán gyors, egyszerű recept. Míg az aprók aludtak, simán végeztem.
Re: krumpli fánk
(Ancika, 2012.12.05 15:26)Tényleg nagyon finom, én ki probáltam többféleképpen de nagyon jó mindegyik
köszi
(tüci, 2010.08.31 16:48)Mikor az apró felébredt, el volt ájulva a fánktól. Könnyet csalt a szemembe, ahogy tömte a szájába. Hálás vagyok a receptért.
krumpli fánk
(Éva, 2014.05.31 18:32)