KRUMPLIFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg megpucolt, kockákra vágott krumpli, 2 evőkanál étolaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett 2 evőkanál lecsó), 1 vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 2 babérlevél, két csipetnyi őrölt bors, ízlés szerint ecet és só.
Elkészítés:
A hagymát állandóan kevergetve üvegesre sütjük az olajban, aztán pirospaprikával meghintjük és felöntjük egy bögre hideg vízzel. Belerakjuk a krumplit, a kicsumázott, félbevágott zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Megsózzuk, megborsozzuk, belerakjuk a babérlevelet, aztán felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. (Közben az elpárolgó vizet pótoljuk.
Amikor a krumpli megfőtt, kivesszük belőle a paprikát és a babérlevelet.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, felöntjük egy deci vízzel, és a megfőtt krumplihoz keverjük.
Ha kell végül még utánsózzuk és pár csepp ecettel ízesítjük a főzeléket.
Tálalhatjuk fasírttal, főtt tojással, tükörtojással, virslivel, de magában, savanyúsággal is finom.
KRUMPLIFŐZELÉK MÁSKÉPP
(rántással)
Hozzávalók:
1 kg megpucolt, kockákra vágott krumpli, 2 evőkanál étolaj, 3 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint majoranna, ecet, cukor és só.
Elkészítés:
A krumplit sós vízben puhára főzzük.
2 evőkanál étolajból és 3 kanál lisztből rántást készítünk. (A forró olajba beleszórjuk a lisztet, mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve addig pirítjuk, amíg a liszt kicsit színesedni kezd, ekkor fölöntjük egy nagy pohár hideg vízzel, levesszük a tűzről és csomómentesre keverjük. Ha mégis picit csomós marad, szűrőn át adjuk az ételhez.)
A rántást a puhára főtt krumplihoz keverjük, beleszórjuk a majorannát, pici ecettel savanyítjuk, cukorral, sóval ízesítjük, majd öt perc alatt összefőzzük. Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejfölt.
KRUMPLIFŐZELÉK III.
Hozzávalók:
1 kg megpucolt és feldarabolt krumpli, egy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy zöldpaprika, egy paradicsom, egy evőkanál étolaj, pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, só, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt.
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott hagymát megfuttatjuk az olajon, rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. fél liter vízzel, beletesszük a krumplit, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a kicsumázott, félbevágott zöldpaprikát és a lehúzott héjú, összevágott paradicsomot, belereszeljük a fokhagymát, lefedjük, és puhára főzzük.
Mikor a krumpli megfőtt, kivesszük belőle a zöldpaprikát és belekeverjük a liszttel simára kevert tejfölt.
Ezután a főzeléket még öt percig főzzük.
TÁRKONYOS KRUMPLIFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg megpucolt és feldarabolt krumpli, 2 kisebb vagy 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, só, 3 csapott evőkanál liszt, 3-4 babérlevél, 2 teáskanál apróra vágott tárkony.
Elkészítés:
A krumplit föltesszük főni a babérlevéllel, sóval.
Közben a lisztből és a tejszínből csomómentes habarást keverünk.
Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, belereszeljük a fokhagymát és beleszórjuk a tárkonyt, aztán mikor teljesen megpuhult, beleöntjük a tejszínes habarást, a forrás után még két percig főzzük, aztán tálalhatjuk.
Tipp:
A főzeléket kicsit savanyíthatod pár csepp citromlével vagy ecettel.
A főzeléket tejszín helyett tejföllel is készítheted.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Meg tudja valaki mondani, hol lehet ilyen szejtán virslit kapni?
Egyátalán szejtánt?
Előre is köszönöm. Üdv: Anna
Krumpli főzelék
(Szamóca, 2010.08.12 21:51)
Szia!
Köszönöm szépen az ötletet. Ki fogom próbálni.
krumpli-főzelék
(third, 2010.08.12 21:48)
Szia! jó ez az oldal, most találtam rátok :)
A krumplifőzeléket én a 2. verzióval készítem, azzal a különbséggel, hogy tejföl helyett joghurtot használok, vagy kefírt - és igy nem kell bele ecet. Nagyon finom lesz tőle, plusz, a párom gyomra miatt mi nem eszünk semmilyen ecetes ételt :(
"virsli"
(majoranna, 2013.11.15 16:48)