Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KRUMPLI LEVES

2008.01.18

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg krumpli, 1 sárgarépa, 1 evőkanál étolaj, 1 zöldpaprika vagy helyette télen egy kanál lecsó (aki szereti az erőset, egy darabka erőspaprikát is tehet bele), 1 nagyobb vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, néhány szál petrezselyemzöld és zellerzöld, fél evőkanál őrölt pirospaprika, negyed mokkáskanál őrölt kömény, 1-2 csipetnyi őrölt bors, só.  A csipetkéhez: 1 tojás, fél mokkáskanál só, rétesliszt.

 

Kép

  

Elkészítése:

A megtisztított, megmosott krumplit  kockákra vágjuk, a répát fölkarikázzuk.

A répakarikákat az egy evőkanálnyi olajon állandóan kevergetve 2-3 percig dinszteljük. Rászórjuk a pirospaprikát, egyet keverünk rajta, és felöntjük egy nagy bögre hideg vízzel.

Hozzáadjuk a krumplit, az egészben hagyott héj nélküli vöröshagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket, a kicsumázott, de szintén egészben hagyott paprikát és a fűszernövényekből kötött csokrot. Megsózzuk, megborsozzuk, beleszórjuk a köményt, majd lefedve lassú tűzön addig főzzük, amíg a répa és a krumpli majdnem megpuhul.

Közben elkészítjük a csipetkét. (A csipetke elkészítésnek módját a recept végén találod.)

Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, a csipetkét belecsipegetjük a levesbe, és miután minden tészta feljött a leves felszínére, még 4-5 percig főzzük. A kész levesből kivesszük a hagymát és a zöldfűszer-csokrot.

Tálalásnál adhatunk hozzá tányéronként egy evőkanál tejfölt.

   

Kép

 

 

A CSIPETKE KÉSZÍTÉSE

 

Egy tojást villával kicsit elhabarunk, belekeverünk fél mokkáskanál sót, aztán annyi réteslisztet adunk hozzá, amennyit bele tudunk gyúrni úgy, hogy egy kemény, sima tésztát kapjunk.

Az így kapott tésztát egy gyúródeszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, és 3-5 mm vékony csíkokra vágjuk.

Egy-egy csíkot a kezünkbe veszünk, és a másik kezünkkel apró darabkákat tépkedünk belőle a lassan, gyöngyözve forró levesbe.

A csipetke akkor van készen, ha följön a leves felszínére. Ezután még általában 3-5 percig főzzük vele a levest.

 

magyaros-krumplileves-005-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.