Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KRUMPLIFÁNK

2008.01.18

Hozzávalók:

Fél kiló áttört főtt krumpli (vagy 25 dkg krumplipehely kb. 2-3 dl langyos tejjel krumplipüré-sűrűségűre keverve), 50 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 2 dl langyos tej, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 3 mokkáskanál só, csipetnyi reszelt szerecsendió, olaj a kisütéshez.

  

krumplifank-010-dd.jpg

 

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, aztán megvárjuk, hogy az élesztő felfusson (a tej tetején vastag halványbarna hab képződjön).

A lisztet egy tálba szitáljuk. beletesszük a krumplit, a sót, a szerecsendiót, a puha vajat, beleöntjük az élesztős tejet, aztán az egészből a tál falától elváló, puha tésztát gyúrunk. (Ha túl kemény a tészta, apránként még egy kis langyos tejet adunk hozzá.)

A tésztát ezután egy óra hosszat meleg helyen kelesztjük.

Ezután pingponglabdányi gombócokra osztjuk a megkelt tésztát. Két tenyerünk között minden gombócot fél centi vastag körlappá lapítunk. (Ki is nyújthatjuk a tésztát kicsit meglisztezett deszkán, és nagy pogácsaszaggatóval köröket szaggathatunk belőle.)

A tésztakorongokat olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalon aranybarnára sütjük vagy vékonyan kiolajozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük.

Tálalhatjuk főételként reszelt sajttal megszórva, fokhagymás tejföllel meglocsolva vagy köretként más ételekhez.

Jó étvágyat!

 

p1130309-dd.jpg

 

Tipp:

Változatosabbá teheted a fánkot, ha a tésztába reszelt sajtot vagy apróra vágott fűszernövényeket (snidlinget, medvehagymát...) vagy zöldségféléket (párolt zöldborsót, kukoricát, apróra vágott pritaminpaprikát...) gyúrsz a kelesztés előtt.

Ugyanezt az ételt megsütheted sütőben is. Így nem fog olajat szívni magába sülés közben:

  

krumplifank-sutoben-003-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

krumplifánk

(tünde, 2011.11.11 13:29)

Nagyon köszönöm, nagyon kedves vagy. A gyorsaságot is...tudtam én, hogy ez a legjobb recept-oldal. Örök hálám...üdv.

Re: krumplifánk

(Szamóca, 2011.11.11 13:31)

Nagyon kedves vagy. Köszönöm!

Krumplifánk

(Szamóca, 2011.11.11 12:45)

Tünde, visszaraktam a másik krumplifánkot is.
Itt találod meg:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/vegetarianus-etelek/krumpli-fank.html

Krumplifánk

(Szamóca, 2011.11.11 12:29)

Szia Tünde!
Azt eltüntettem, mert azt gondoltam, hogy olyan csúnya, hogy úgysem készíti el senki.
Ne haragudj!
Mindjárt visszarakom. (Remélem, megtalálom!)

krumplifánk

(tünde, 2011.11.11 12:01)

Szia! Keresem a másik krumplifánk receptedet, de hiába. Azt amelyiket kanállal szaggatjuk, tejmentes, élesztőmentes. Feltennéd, míg kiírom, vagy leírnád nekem. Nagyon-nagyon imádjuk, és most kétségbe estem. Előre is köszönöm.

Krumplifánk

(Szamóca, 2010.02.19 18:29)

Szia! Remélem, ízleni fog!

krumlifánk

(bertold, 2010.02.16 21:57)

jó-köszi kipróbálom
üdv: Bertold-:))))