LASAGNE GOMBÁVAL
Hozzávalók (egy 30x25 cm-es nagy sütőtálhoz):
30 dkg lasagne tésztalap
A töltelékhez: 50 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál étolaj, 10-15 szál petrezselyemzöld, 2-3 csipetnyi őrölt fehérbors, 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika, só ízlés szerint.
A besamel mártáshoz: 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, fél liter tej, 1 kiskanál só, 2-3 csipet reszelt szerecsendió, 10 dkg reszelt sajt.
Az étel tetejére: reszelt sajt.
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, megfuttatjuk az olajon (csak addig sütjük, amíg üvegessé, átlátszóvá válik, nem szabad megpirítani). Hozzáadjuk a fölszeletelt gombát. Sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk, beletesszük a kicsumázott zöldpaprikát. Aztán lefedve 10-12 percig főzzük. Ezután a mártásból kivesszük a belefőzött zöldpaprikát. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, fölöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, és még öt percig főzzük. De a levét véletlenül se pároljuk le róla. Úgy jó a mártás, ha jó folyós, sok leve van.
A besamelhez a lisztet megfuttatjuk az olajon, mint mikor nagyon világos rántást készítünk. Aztán levéve a tűzről víz helyett hideg tejjel öntjük fel. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot.
Egy mély tűzálló tálat vagy tepsit jól kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral.
Az alját kirakjuk nyers tésztalapokkal. (Nem kell szorosan, mert a tésztalapok megnőnek.)
A tésztalapokra vékony réteg besamel mártást merünk. Erre egy vékony réteg gombás mártás kerül. (Azért fontos, hogy mártásnak sok leve legyen, mert ebben a lében fő meg a tészta sülés közben, és a lé legnagyobb részét beszívja.) Ezután megint egy réteg tészta következik. Rá megint besamel. Aztán megint gomba. Ugyanebben a sorrendben folytatjuk a rétegezés, amíg az alapanyagok el nem fogynak.
(Sokan úgy csinálják a lasagne-t, hogy tészta-besamel-tészta-töltelék-tészta-besamel-tészta-töltelék sorrendben rakják le a hozzávalókat, de szerintem finomabb, ha a besamel és a gomba közé nem rakunk tésztát.)
A tepsi tetejére egy alufólia lapot terítünk, és 200 fokos sütőben addig sütjük az ételt, amíg a beleszúrt villa könnyedén átmegy a tésztalapokon (vagyis amíg a tészta megfő). Ekkor az alufóliát levesszük. A lasagne tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt színt kap.