RAKOTT KARFIOL (vagy BROKKOLI)
Hozzávalók:
1 kg párolt, de véletlenül sem pépesre főzött karfiol (vagy brokkoli, esetleg mindkettő vegyesen), 10 dkg reszelt (füstölt) sajt, 4 dl tejföl, 2 tojás, 2 csapott evőkanál liszt, 1 kávéskanál só, csipetnyi reszelt szerecsendió.
Elkészítés:
Tűzálló tálba rakjuk az előfőzött karfiolt (vagy brokkolit). A többi hozzávalót összekeverjük, és a zöldségre locsoljuk. Az edényt kicsit megrázogatjuk, hogy az aljára is lefolyjon a tejfölös keverék. 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
Tálalásnál tejfölt adhatunk hozzá.
Tipp:
Ebbe az ételbe a karfiolon és brokkolin kívül más zöldséget is rakhatsz. Nagyon finom például sárgarépával.
Sütés előtt az étel tetejét megszórhatod sajttal.
ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg párolt, de véletlenül sem pépesre főzött karfiol (pagoda karfiol vagy brokkoli, esetleg mindegyik vegyesen), 3 dl tejföl, 3 tojás, 15 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál só, csipetnyi reszelt szerecsendió.
Elkészítés:
A karfiolt elrendezzük egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tűzálló tálban úgy, hogy az egész tál alját befedje. A tejfölt keverjük el az egész tojásokkal, 10 dkg reszelt sajttal, a sóval és a reszelt szerecsendióval. Az így kapott keveréket öntsük a karfiolra. A maradék reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét, és süssük előmelegített 220 fokos sütőben 35-40 percig.
Tálalásnál tejfölt adhatunk hozzá.
Rakott karfiol
(Juka, 2011.12.03 20:50)