SÓLET - HÚS NÉLKÜL
Hozzávalók:
50 dkg bab (jó hozzá a szárazbab, a friss vagy fagyasztott, sőt a konzerv is), 5 dkg gersli (árpagyöngy vagy hántolt árpa), 1 nagyobb vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál majoranna, 2-3 babérlevél, só (ha van, füstízű só). Esetleg személyenként 1 tojás (kihagyható).
Elkészítés:
Ha szárazbabot használsz, előző nap bőséges hideg vízbe áztatjuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, az étolajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a megmosott árpát, fél percig kevergetjük, megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük két bögre hideg vízzel, majd belszórjuk a babot (kivéve, ha konzervből készül az étel, a konzerv babot csak akkor adjuk az ételhez, ha az árpa már megpuhult), sózzuk, hozzáadjuk a babérleveleket és a majorannát, annnyi vízzel öntjük föl, hogy az árpát és babot bőven ellepje, és lassú tűzön puhára főzzük. Közben, ha kell, az elpárolgó vizet pótoljuk.
Amikor az árpa és bab már majdnem puha, belereszeljük a fokhagymát és személyenként egy főtt tojást adhatunk az ételhez.
Tipp:
Készítheted ezt az ételt kuktában vagy lezárható hőálló edényben sütőben is.