Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


STROGANOFF GOMBA POLENTÁVAL

2011.08.06

Hozzávalók:

50 dkg megtisztított gomba, 2-3 finomra vágott gyöngyhagyma, 3 dl tejszín, 1 dl száraz fehérbor, 3-4 apró csemegeuborka, 2 evőkanál étolaj, 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál fehérborecet, 1 mokkáskanál mustár, 1 csapott evőkanál liszt, só, őrölt bors.

 

101_0489-ee.jpg

 

Elkészítés:

A megtisztított gombát tegyük egy nagy tálba. A lisztet keverjük össze a pirospaprikával és fél mokkáskanál sóval, és nagyon vékonyan szórjuk be vele a gombát. Kicsit rázzuk össze.

Az étolajat hevítsük föl egy serpenyőben. Szórjuk bele a gombát, és pirítsuk 3-4 percig. Szórjuk rá a finomra vágott gyöngyhagymát, borsozzuk meg. Süssük együtt még 2-3 percig. Ezután öntsük föl a borral, adjuk hozzá az ecetet, forraljuk föl. Keverjük bele a tejszínt és a mustárt, főzzük addig, amíg a mártás besűrűsödik. Végül keverjük bele a vékony csíkokra vágott uborkát. Ha kell, ízesítsük még sóval, borssal.

A kész gombát tésztával, galuskával vagy polentával tálaljuk.

 

101_0504-dd.jpg

 


A POLENTA ELKÉSZÍTÉSE


Hozzávalók:

1 liter víz, 20 dkg kukoricadara, 3 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál étolaj.

Elkészítés:

A vizet a sóval fölforraljuk, amikor forr, beleszórjuk a kukoricadarát, és határozott, gyors mozdulatokkal keverjük. Állandó keverés mellett tíz percig főzzük. (Nagyon gyorsan kell keverni, különben esetleg csomós lesz.)

Amikor megfőtt, hozzáadjuk a vajat.

A polenta tulajdonképpen ebben a formában is tálalható, készen van. De tálalható úgy is, hogy megfőve egy kisebb tepsibe vagy tortaformába simítjuk, hagyjuk megdermedni, aztán darabokra vágjuk, és egy evőkanál olajon grillserpenyőben átsütjük mindkét oldalát.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.