SZAMÓSZA
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 3 evőkanál natúr joghurt, 2 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál só. A kisütéshez: étolaj.
A töltelékhez: 50 dkg különböző zöldség (az én kedvenc töltelékem: 1 kisebb padlizsán apró kockákra vágva, 2 durvára reszelt sárgarépa, 10-15 dkg zöldborsó), 1 evőkanál étolaj, néhány csipet római kömény, kurkuma, őrölt bors, néhány szál petrezselyem- vagy korianderlevél apróra vágva, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma, só.
Elkészítés:
A joghurtot, olajat és sót a liszthez adjuk, és apránként annyi hideg vizet öntünk hozzá, hogy rugalmas, sima tésztává tudjuk gyúrni (kb. 1,5 dl). A kész tésztát letakarjuk, és egy órára hűvös helyre tesszük.
A zöldségeket megtisztítjuk, és apróra daraboljuk vagy durvára reszeljük. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál olajat, beleszórjuk a fűszereket, átkeverjük, hozzáadjuk a zöldséget, és nagy lángon, állandóan kevergetve 6-7 perc alatt átpirítjuk. Levesszük a tűzről és kihűtjük.
A tésztából olajos kézzel 16 egyforma nagyságú golyót formázunk. Mindegyik golyót 2 mm vastag körlappá nyújtjuk. Elosztjuk a közepükben a tölteléket. A tésztát félbehajtjuk, a széleit szorosan összenyomkodjuk, és a batyukat bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
A megsült szamószát forrón, a fűszerekkel összekevert hideg tejföllel vagy joghurttal tálaljuk.
A megsült szamószához adhatunk valamilyen mártást, csatnit, fűszeres tejfölt vagy joghurtot.
Tipp:
Természetesen másfajta tölteléket, másféle fűszerezést is használhatsz.