ZÖLDSÉGES RIZS vagy TARHONYA
Hozzávalók:
25 dkg rizs vagy tarhonya, 50 dkg tetszés szerinti zöldség (pl. répa, karfiol, brokkoli, borsó, padlizsán, kukorica, gomba, póréhagyma, padlizsán...), 1 fej vöröshagyma, egy csapott evőkanál őrölt pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, só, étolaj, petrezselyemzöld.
Elkészítés:
A tarhonyát vagy rizst majdnem puhára főzzük.
Közben a hagymát apró kockára vágjuk. Egy-két kanál étolajon állandóan kevergetve üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított, földarabolt zöldségeket, megszórjuk pirospaprikával, fölöntjük egy pohár (kb. másfél deci) vízzel, sózzuk, borsozzuk, és megpároljuk. Közben, ha kell, apránként pótoljuk a vizet, nehogy a zöldség odaégjen, de nem szabad túl sok vízben áznia. A zöldséget nem szabad túl puhára főzni. Akkor jó, ha harapható.
A párolt zöldségeket a szaftjukkal együtt a majdnem teljesen megfőtt rizshez/ tarhonyához keverjük, és együtt főzzük még néhány percig (legjobb lefedve előmelegített sütőbe rakni néhány percre).
A kész ételt tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Tipp:
Aki szereti, adjon hozzá pár szeletke vagy karika erőspaprikát is.
Tarhonya
(Szamóca, 2010.03.04 10:05)