Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TÓCSNI

2008.01.07

Lehet a neve macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, tócsi, toksa, cicege, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, berét, cicedli... egy biztos: NAGYON FINOM!

 

Hozzávalók:

2 közepes krumpli, 1 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál tejföl, 2 csapott evőkanál liszt, só.

 

100_5971-dd.jpg

 

 
Elkészítés:

A krumplikat meghámozzuk és kislyukú reszelőn megreszeljük. A reszelt krumpliba belekeverjük a többi hozzávalót. A krumplis keveréket egy olajjal kikent, előmelegített serpenyőben elsimítjuk. Nagyon lassan megsütjük az egyik oldalát, aztán átfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is.

   

Tipp:

A krumplis masszából süthetsz kis, két evőkanálnyi tócsnikat is. Azokat könnyebb átsütni és megfordítani. Ha kis tócsnikat sütsz, a krumplis masszából kanalazz két evőkanálnyi halmokat a kiolajozott serpenyőbe, lapítsd szét őket korong alakúra a kanál hátuljával, és süsd meg minkét oldalukat.

A krumplis masszába ízlésed és kedved szerint keverhetsz reszelt sajtot (füstölt sajttal nagyon finom), apróra vágott párolt gombát, fölaprított rukkolát, vékonyra vágott zöldhagymakarikákat, egy gerezd reszelt fokhagymát...

  

p1070883-dd.jpg

p1280498-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Prósza

(Bella, 2012.07.03 16:55)

Próbáld ki kefirrel, tejföl helyett, nagyon finom úgy is!! :)

Cicege!

(Papa, 2010.08.18 17:08)

Ezt felénk Cicegének hívják!(Vas megye)

Krumplis lepény

(Szamóca, 2010.02.20 10:42)

Szia Kivi!
Ezt az elnevezést még nem hallottam. Köszi! :)
Anyukám is tepsiszám szokta sütni. :)
A két krumpli csak egyszemélyes adag.

lapcsánka

(Kivi39, 2010.02.18 13:21)

Nálunk krumplibabának hívják. :))

Szamóca: két db krumpliból??!! másfél kiló alatt nem állok hozzá...

Szia Dóra!

(Szamóca, 2009.01.03 12:19)

Igen, én is szoktam kisebb lepénykéket is sütni belőle.
Ha köretnek készíti az ember, akkkor is a kisebb változat a jobb.

megjegyzés

(Dóra, 2009.01.03 11:56)

Mi ezt evőkanállal szoktuk "szaggatni", és forró olajban megsütni. Így a kis tócsnik a hidegebb napokon tea mellé tökéletes falatkák. És nagyon laktatóak is!:)

Szia Margaréta!

(Szamóca, 2008.06.27 22:22)

Jó sok elnevezését hallottam már ennek az ételnek, de ezt még nem. Jól hangzik! :)

margareta51@freemail.hu

(margareta51, 2008.06.27 20:51)

Mi felenk hremzlinek,hadifasirtnak hivjak.

Szia!

(Szamóca, 2008.04.30 14:54)

Az ehhez hasonló, krumpliból készülő "lepényféléknek" számtalan elnevezése és számtalan készítési módja van.
Hívják a tócsnin és lapcsánkán kívül görhönynek, krumpliprószának, cicegének, harulának... Több neve most nem jut eszembe, de biztosan van még jó sok. :)

kérdés

(Gergő, 2008.04.30 13:59)

ez nem lepcsánka?

integrator@citromail.hu

(integrator, 2008.03.06 10:46)

Ez nagyon jól néz ki!