TÓCSNI
Lehet a neve macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, tócsi, toksa, cicege, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, berét, cicedli... egy biztos: NAGYON FINOM!
Hozzávalók:
2 közepes krumpli, 1 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál tejföl, 2 csapott evőkanál liszt, só.
Elkészítés:
A krumplikat meghámozzuk és kislyukú reszelőn megreszeljük. A reszelt krumpliba belekeverjük a többi hozzávalót. A krumplis keveréket egy olajjal kikent, előmelegített serpenyőben elsimítjuk. Nagyon lassan megsütjük az egyik oldalát, aztán átfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is.
Tipp:
A krumplis masszából süthetsz kis, két evőkanálnyi tócsnikat is. Azokat könnyebb átsütni és megfordítani. Ha kis tócsnikat sütsz, a krumplis masszából kanalazz két evőkanálnyi halmokat a kiolajozott serpenyőbe, lapítsd szét őket korong alakúra a kanál hátuljával, és süsd meg minkét oldalukat.
A krumplis masszába ízlésed és kedved szerint keverhetsz reszelt sajtot (füstölt sajttal nagyon finom), apróra vágott párolt gombát, fölaprított rukkolát, vékonyra vágott zöldhagymakarikákat, egy gerezd reszelt fokhagymát...
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Próbáld ki kefirrel, tejföl helyett, nagyon finom úgy is!! :)
Krumplis lepény
(Szamóca, 2010.02.20 10:42)
Szia Kivi!
Ezt az elnevezést még nem hallottam. Köszi! :)
Anyukám is tepsiszám szokta sütni. :)
A két krumpli csak egyszemélyes adag.
lapcsánka
(Kivi39, 2010.02.18 13:21)
Nálunk krumplibabának hívják. :))
Szamóca: két db krumpliból??!! másfél kiló alatt nem állok hozzá...
Szia Dóra!
(Szamóca, 2009.01.03 12:19)
Igen, én is szoktam kisebb lepénykéket is sütni belőle.
Ha köretnek készíti az ember, akkkor is a kisebb változat a jobb.
megjegyzés
(Dóra, 2009.01.03 11:56)Mi ezt evőkanállal szoktuk "szaggatni", és forró olajban megsütni. Így a kis tócsnik a hidegebb napokon tea mellé tökéletes falatkák. És nagyon laktatóak is!:)
Szia Margaréta!
(Szamóca, 2008.06.27 22:22)Jó sok elnevezését hallottam már ennek az ételnek, de ezt még nem. Jól hangzik! :)
margareta51@freemail.hu
(margareta51, 2008.06.27 20:51)Mi felenk hremzlinek,hadifasirtnak hivjak.
Szia!
(Szamóca, 2008.04.30 14:54)
Az ehhez hasonló, krumpliból készülő "lepényféléknek" számtalan elnevezése és számtalan készítési módja van.
Hívják a tócsnin és lapcsánkán kívül görhönynek, krumpliprószának, cicegének, harulának... Több neve most nem jut eszembe, de biztosan van még jó sok. :)
Prósza
(Bella, 2012.07.03 16:55)