Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


TOJÁSFASÍRT

2008.01.07

Hozzávalók:

6 keményre főzött tojás, 3 nyers tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj,  2-3 mokkáskanál őrölt pirospaprika, fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld, 2-3 csipetnyi őrölt bors, só, 1 kiskanál mustár, 2-3 evőkanál liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz, étolaj a kisütéshez.

  

Kép

   

Elkészítés:

Az olajon állandóan kevergetve üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, felöntjük egy nagy bögre (kb. 3 dl) vízzel, megsózzuk, belekeverjük a mustárt és a borsot és kb. 5 percig összefőzzük.

Az így elkészült alapba beletesszük a kis kockákra vágott főtt tojásokat. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, ha kell, még utánsózzuk, és összeforraljuk, majd hozzáadjuk a nyers tojásokat, elkeverjük, és addig sütjük együtt, amíg a nyers tojás kicsit szilárdulni kezd. Ekkor beleszórjuk a lisztet, gyors mozdulatokkal belekeverjük, és az egészet levesszük a tűzről, majd kihűtjük. (Egy könnyen formázható masszát kell kapnunk.)

A kihűlt masszából fasírtokat formázunk, meghempergetjük őket zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük. (Vigyázat, sülés közben ajánlatos letakarni az edényt, mert az olaj ennél az ételnél hajlamos fröcsögni.)

 

Tipp:

A liszt egy részét helyettesíthetjük zabkorpával vagy búzakorpával.

 

 

TOJÁSFASÍRT MÁSKÉPP

 

Hozzávalók:

6 tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj,  2 kiskanál őrölt pirospaprika, 2-3 csipetnyi őrölt bors, só, 3 zsemle, tej vagy víz, zsemlemorzsa. Étolaj a kisütéshez.

   

Kép

   

Elkészítés:

A zsemléket kockákra vágjuk és tejbe áztatjuk.

Az olajon állandóan kevergetve üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, beleütjük a tojásokat, meghintjük pirospaprikával, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve kicsit lágyra sütjük, majd levesszük a tűzről.

Az így elkészült alapba belekeverjük a kinyomkodott zsemlekockákat és 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, majd félretesszük hűlni.

Mikor kihűlt, ha kell, még utánsózzuk, és esetleg még egy kis zsemlemorzsát adunk hozzá, ha túl lágy. (Egy könnyen formázható masszát kell kapnunk.)

A masszából fasírtokat formázunk, meghempergetjük őket zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük.

 

p1480918-dd.jpg

   

 

TOJÁSFASÍRT

Kalevévi receptje nyomán 

Hozzávalók:

7 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj,  2 kiskanál őrölt pirospaprika, 2-3 csipetnyi őrölt bors, negyed mokkáskanál őrölt kömény, két csipetnyi majoranna, 2 gerezd fokhagyma, só, 2 zsemle, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa. Étolaj a kisütéshez.

  

Kép


Elkészítés:

A zsemléket kockákra vágjuk és vízbe áztatjuk.

Hat tojást villával jól fölverünk.

Az olajon állandóan kevergetve megüvegesítjük az apróra vágott vöröshagymát, beleöntjük a tojást, megsózzuk, és kevergetve megsütjük, majd levesszük a tűzről, és kissé kihűtjük.

A langyosra hűlt tojásba belekeverjük a kinyomkodott zsemléket, a fűszereket, a reszelt vagy áttört fokhagymát és egy nyers tojást.  Ha kell, még utánsózzuk, és 2-3 evőkanál zsemlemorzsát adunk hozzá. (Egy könnyen formázható masszát kell kapnunk.)

A masszából fasírtokat formázunk, melyeket forró olajban kisütünk.

 

 

 TOJÁSFASÍRT IV.

  

Hozzávalók:

7 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj,  1 kiskanál mustár, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 2-3 csipetnyi őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 10-15 szál petrezselyemzöld apróra vágva, só, 3 zsemle, 2 dl tej, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa. Étolaj a kisütéshez.

  

Kép

  

Elkészítés:

A zsemléket kockákra vágjuk és a tejbe áztatjuk, amíg teljesen megpuhulnak.

Hat tojást villával jól fölverünk.

Az olajon állandóan kevergetve megüvegesítjük az apróra vágott vöröshagymát, beleöntjük a hat tojást, megsózzuk, és kevergetve keményre sütjük, majd levesszük a tűzről, és kissé kihűtjük.

A langyosra hűlt tojásba belekeverjük a zsemléket, a fűszereket, a reszelt vagy áttört fokhagymát és egy nyers tojást.  Ha kell, még utánsózzuk, és 2-3 evőkanál zsemlemorzsát adunk hozzá. (Egy könnyen formázható masszát kell kapnunk.)

A masszából fasírtokat formázunk, melyeket forró olajban kisütünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tojásfasírt

(Hankka, 2014.01.21 20:47)

Micsoda tojásfasírt-repertoár, itt aztán kedvünkre válogathatunk! :) Nálunk a két utolsó recept alapján szokott készülni, nagyon fincsi! :)