Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

*****


MAGYAROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA HÚS NÉLKÜL

2008.01.15

Hozzávalók (8 személyre):

1 kg savanyú káposzta, 20 nagy savanyú káposztalevél, 1 csomag szójás fasírtpor vagy fél kiló gombából főzött gombapörkölt*** + 2 evőkanál liszt, 20 dkg főtt rizs, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 egész tojás, 3-4 evőkanál étolaj vagy zsír,  2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanálnyi pirospaprika, só, őrölt bors, 5-6 db babérlevél, 1 csapott mokkáskanál kömény, 2-3 evőkanál lecsó.

   

Kép

  

*** A gombapörkölt receptjét itt találod: GOMBAPÖRKÖLT

 

Elkészítés:

A szójás fasírtport  vagy a két evőkanál liszttel besűrített gombapörköltet összekeverjük 2 dl vízzel, a tojással, főtt rizzsel, 1 fej apróra vágott és kis olajon megfuttatott vöröshagymával, egy gerezd reszelt fokhagymával, csipetnyi borssal, egy kiskanálnyi pirospaprikával és egy mokkáskanálnyi sóval. Ezt a keveréket alaposan összegyúrjuk, aztán a kiterített káposztalevelekbe töltjük úgy, hogy a káposztalevél középső, vastag erét éles késsel vékonyabbra vágjuk, aztán a levél egyik szélére egy púpos evőkanálnyi tölteléket kanalazunk, erre két oldalról ráhajtjuk a levél szélét, és fölsodorjuk a tölteléket. Ha elfogytak a levelek, de marad még töltelék, formázzunk belőle gombócokat.

Amikor a leveleket megtöltöttük, a másik vöröshagymát is vágjuk apró kockákra, és egy nagy fazékban futtassuk át 2 evőkanál olajon. Szórjuk meg a maradék pirospaprikával, keverjük meg, vegyük le a tűzről és öntsük föl egy pohárnyi vízzel. Adjuk hozzá a köményt (lehet egész vagy őrölt is ízlés szerint), egy kis őrölt borsot, a lecsót és főzzük ezt a pörköltalapot kb. 5 percig.

Az apróra vágott káposztát kóstoljuk meg, hogy mennyire sós. Ha nagyon sós, mossuk át néhányszor bő hideg vízben.

Az apró káposzta egyharmadát terítsük egyenletes vastagságban a pörköltalapra. Erre tegyük rá a töltelékek (és a gombócok) felét.

  

Kép

  

Erre a megmaradt apró káposzta fele jön, amit megszórunk néhány babérlevéllel. Rátesszük a megmaradt töltelékeket (és gombócokat). Aztán az egésze befedjük a maradék káposztával. A káposzta tetejére is szórunk néhány babérlevelet, egy pici köményt és borsot.  

Aztán az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedjük, és mérsékelt lángon 2 órát főzzük.

A főzés végén a lisztből és kis olajból készült rántással vagy a lisztből és 2-3 evőkanál tejfölből és egy deci vízből készült habarással besűrítjük. A sűrítés után az újraforrrástól számítva még 5-10 percig főzzük.

Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

  

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Magyaros toltottkaposzta hus nelkul

(Szilvi, 2014.01.02 00:36)

Egyszeruen imadom. Karacsonyra megcsinaltam, vegyesen fele szoja fele gombaporkolt es hat majdnem sirtam mikor az utolso falatokat ettem. Isteni finom, annyira bejott hogy csinaltam is meg egy dupla adagot, s mar lassan az is elfogy :(
Koszonom szepen a receptet!!!!!!!!!!!!!!

magyaros töltött káposzta hús nélkül

(atticus, 2012.06.30 22:52)

Én a vegyes - szójagranulátum, laskagomba - változatot készítettem el, majorannával és bazsalikommal is ízesítettem, nem csak sóval-borssal. A fokhagymát kihagytam. Görögjoghurtos habarásba frissen vágott kaprot tettem.
Mondhatom, nagy sikere volt!

magyaros töltött káposzta hús nélkül

(kira, 2012.03.02 08:34)

miért kell a rizst előre megfőzni, majd utána még két órát . a hagyományos töltött káposztához sem szoktuk köszi

magyaros töltött káposzta hús nélkül

(kira, 2012.03.02 08:33)

miért kell a rizst előre megfőzni, majd utána még két órát . a hagyományos töltött káposztához sem szoktuk köszi