TÖLTÖTT KRUMPLI SÜTŐBEN SÜTVE
Hozzávalók (4 személyre):
8 nagyobb, hibátlan krumpli és 10 dkg reszelt sajt.
A gombás töltelékhez: 30 dkg megtisztított gomba, fél fej vöröshagyma apró kockákra vágva, só, pirospaprika, apróra vágott petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál sima liszt, 1 evőkanál olaj.
A lencsés töltelékhez: 30 dkg puhára főtt lencse vagy 1 doboz főtt konzerv lencse, egy kisebb fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, só, 2 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 2 mokkáskanál mustár, 2 evőkanál olaj.
A sajtos töltelékhez: 10 dkg reszelt Trappista sajt, 10 dkg reszelt füstöltsajt, 2 evőkanál finomliszt, 1 tojás, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só.
A töltelékeknél megadott mennyiségek a 8 krumplihoz vannak megadva. Tehát, ha többféle töltelékkel készítesz krumplit egyszerre, akkor vagy többszöröznöd kell a krumpli mennyiségét vagy arányosan osztanod a töltelék hozzávalóit.
A gombás töltelék elkészítése:
Az olajat egy edénybe öntjük. Megüvegesítjük rajta az apróra vágott hagymát. A megtisztított, felszeletelt gombát olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, paprikával, petrezselyemzölddel. A lisztet a tejfölbe keverjük, és a keveréket megpárolt gombába öntjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr és besűrűsödik, levesszük a tűzről és kihűtjük.
A lencsés töltelék elkészítése:
Az olajat egy edénybe öntjük. Megüvegesítjük rajta az apróra vágott hagymát. Belereszeljük a fokhagymát, megkeverjük, megszórjuk pirospaprikával és levesszük a tűzről. Belekeverjük a lencsét, sózzuk, hozzáadjuk a tejföllel és kb. 1 dl vízzel simára kevert lisztet és mustárt. Az egészet visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük. Ha kell, utánaízesítjük. Majd kihűtjük.
A sajtos töltelék elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük.
A krumplikat egészben, héjastul jól megmossuk, kefével lesikáljuk, aztán héjában megfőzzük vagy megsütjük.
A megfőtt krumplikat megpucoljuk (a sülteket nem kell megpucolni), hosszában félbevágjuk, az aljukat picit levágjuk, hogy megálljanak a "talpukon" és a belsejüket éles szélű kiskanállal vagy karalábévajóval óvatosan kiszedjük úgy, hogy minden fél krumpliból kb. fél centi vékonyságú csónak forma maradjon meg.
A krumplicsónakokat sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk.
A kivájt krumplidarabkákat villával összetörjük és alaposan elkeverjük a töltelékkel.
A tölteléket púposan a fél krumplikba halmozzuk. A töltelék tetejét pedig megszórjuk reszelt sajttal.
A töltött krumplikat 200-220 fokos sütőben barnulásig sütjük.
A megsült krumplikat tálalhatjuk önálló ételként például salátával, vagy köretként más ételekhez.