TÖLTÖTT PAPRIKA MÁSKÉPP
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb tölteni való zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg hántolt köles, 1 liter darabos paradicsomkonzerv, só, zellerzöld, olaj.
Elkészítés:
A kölest felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk és puhára pároljuk.
Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk egy kanál olajon, hozzáadjuk a megtisztított, összevágott gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és pirospaprikával, aztán addig főzzük, amíg a gomba leve elfő. (A szokásos gombapörköltnél erősebben fűszerezzük!) A megfőtt gombát a köleshez keverjük.
A paprikát alaposan megmossuk, hosszában félbevágjuk, az ereit, magjait kikaparjuk, kiolajozott tűzálló tálba egymás mellé sorakoztatjuk, és jó púposan megtöltjük a gombás kölessel. 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
A paradicsomot a zellerzölddel felforraljuk, enyhén megsózzuk. Tálalásnál a tényérra paradicsomot merünk, és ebbe helyezzük a paprikákat.
Tipp:
Aki a paradicsomot édesebben szereti, kis cukrot vagy édesítőszert adjon a paradicsommártáshoz. A mártás sűrű paradicsomléből is elkészíthető. A töltelékhez köles helyett hajdinát, barna rizst, bulgurt vagy rizts is használhatunk.