Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


VADAS GOMBA

2008.01.03

Hozzávalók:

50 dkg gomba, 2 evőkanál étolaj, 1közepes vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 3 babérlevél, egy darabka citromhéj, cukor, só, őrölt bors, mustár.

     

p1340569-dd.jpg

     

Elkészítés:

A sárgarépát és petrezselyemgyökeret megpucoljuk, karikákra vágjuk, egy evőkanál étolajon 2-3 percig kevergetve pirítjuk, aztán fölöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beleszórunk 1 kis mokkáskanál sót, egy-két csipet őrölt borsot, beletesszük a citromhéjat és a babérlevelet, és a répaféléket puhára pároljuk. (Közben pótoljuk az elpárolgott vizet.)

   

vadas-gomba-20091008-007-ee.jpg

   

Megtisztítjuk és földaraboljuk a gombát. A hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy evőkanál étolajon üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, egy kis mokkáskanál sót és csipetnyi őrölt borsot szórunk rá, és kevergetjük, amíg levet enged.

A gombát addig főzzük, amíg a leve el nem párolog.

   

vadas-gomba-20091008-011-ee.jpg

   

Közben a megfőtt répafélékből kivesszük a citromhéjat és a babérlevelet. A répákat a főzővízzel együtt összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük.

Az áttört mártást visszatesszük a tűzre, mustárt teszünk bele a mustár erősségétől függő mennyiségben (meg kell kóstolni, hogy a megfelelő ízt beállítsuk), ha kell, megcukrozzuk egy kicsit (nem mindig kell, mert a sárgarépa sokszor elég édes).

Amikor a  gomba elfőtte a levét, rászórjuk a lisztet, és jól összekeverve 1 percig pirítjuk. Ezután fölöntjük a mustáros mártással, hozzáadjuk a tejfölt és 4-5 percig összeforraljuk. Ha kell, még utánaízesítjük.

Zsemlegombóccal, galuskával, tésztával, tejföllel meglocsolva tálalhatjuk.

  

p1030890-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vadas gomba

(Hédi de Tasnádi, 2013.08.15 10:19)

Vadas gomba

(ILA, 2011.03.30 16:27)

Én a gomba alapba szoktam tenni petrezselymet is mindig...egyébként nagyon szeretjük a gombavadast :)

Vadas gomba

(Szamóca, 2010.03.22 10:30)

Szia Szemi!
Mi nagyon szeretjük. Tényleg nagyon finom. :)

Vadas Gomba

(Szemirámisz, 2010.03.21 17:28)

Viki, ez nagyon guszta! Nem jutott volna eszembe,hogy nem csak húsra rakható ez vadas mártás! Pedig miért is ne, mi is szeretjük az ízét!
Köszi az ötletet!