VÖRÖSLENCSE FASÍRT
Hozzávalók:
20 dkg vöröslencse, 2 tojás villával kicsit fölverve, 20 dkg szikkadt kenyér vagy zsemle apró kockákra vágva, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, néhány evőkanál (teljes kiőrlésű) liszt, 1 kiskanál só, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, csipetnyi őrölt kömény, 2-3 babérlevél, aki szereti: pár csipet őrölt csili, étolaj a kisütéshez, esetleg zsemlemorzsa és szezámmag a panírozáshoz.
Elkészítés:
Az apróra vágott kenyeret a tojásba áztatjuk.
A lencsét dupla mennyiségű sós vízben, néhány babérlevéllel puhára főzzük. Nem kell főzés előtt beáztatni. Kb. 15 perc alatt pépesre fő, és teljesen beszívja a főzővizet.
Egy serpenyőben egy kanál étolajban üvegesre sütjük az apró kockákra vágott hagymát.
A puhára főtt lencsét levesszük a tűzről, kivesszük belőle a babérlevelet, belekeverjük a vöröshagymát az olajjal együtt, a reszelt fokhagymát, a fűszereket, a tojásba áztatott kenyeret és annyi lisztet, hogy puha, de formázható massza legyen.
Egy serpenyőben néhány evőkanál olajat melegítünk.
A lencsés masszából kerek pogácsákat formázunk (megforgathatjuk zsemlemorzsában vagy szezámmagban), és mindkét oldalukon aranybarnára sütjük őket.
Tipp:
Fasírtsütésnél én mindig sütök először 1-2 "próbafasírtot". Ez azt jelenti, hogy először csak 1-2 fasírtot sütök meg a masszából. Ekkor kiderül, hogy nem hullik-e szét a massza sülés közben, vagy (megkóstolva a "próbafasírtot) nem kevés-e benne a fűszer.
Ha a massza sülés közben szétesik, még egy kis lisztet (vagy zsemlemorzsát) kell belekeverni. Ha fűszertelen, pótoljuk a hiányzó fűszert.