ZALAI KRUMPLIPOGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg krumpli, 50 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 2,5 dkg (fél kocka) élesztő, 2 kávéskanál só.
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük. Langyosra hűtjük, megpucoljuk, krumplinyomón áttörjük.
Az élesztőt a tejfölbe morzsoljuk, összekeverjük.
Az összes hozzávalót összegyúrjuk. (Lágy, ragadós tésztát kapunk.) Egy órát pihentetjük.
Alaposan belisztezett deszkán tenyérrel ujjnyi vastagra lapogatjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Ezután kétféle módon folytathatjuk a pogácsa készítését.
Vagy egy nagy serpenyőben, forró olajban kisütjük, és fokhagymás tejföllel, esetleg reszelt sajttal tálaljuk.
Vagy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejére reszelt sajtot illetve magvakat szórunk, esetleg megkenjük tejföllel és hagymakarikákat teszünk rá, majd 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Forrón tálaljuk.
Tipp:
Adhatjuk mártásos ételek mellé köretnek is.