BORSÓLEVES
Hozzávalók:
fél kg zöldborsó,
2 sárgarépa felkarikázva,
1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld,
1 csapott evőkanál liszt,
só,
cukor,
étolaj.
A tésztához:
1 közepes tojás,
3 csapott evőkanál liszt,
1 evőkanál vaj,
negyed kávéskanál só.
Elkészítés:
A felkarikázott sárgarépát és a borsót egy evőkanálnyi olajon kb. 10 percig lefedve pároljuk.(Ha nem zsenge a borsó, egy deci vizet öntünk a répára és borsóra a párolás kezdetén.) Amikor a borsó levele elpárolgott, rászórunk egy evőkanálnyi cukrot, kevergetve pirítjuk 1-2 percig, aztán megszórjuk egy evőkanálnyi lisztet, jól megkeverjük, sózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami háromszorosan ellepi. Lassú tűzön főzzük, míg a borsó és répa megpuhul. Ekkor beleszórjuk a petrezselymet, beleszaggatjuk a tésztát, és főzzük az újraforrástól számított 5 percig. (A tésztát úgy készítjük, hogy a hozzávalókat összekeverjük, és kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle a levesbe.) De tehetünk bele bolti levestésztát is.
Tipp:
A borsóhoz pároláskor néhány megtisztított és szeletekre vágott gombát és / vagy újkrumplit is adhatunk.
Pároláskor megszórhatjuk a borsót egy teáskanál őrölt pirospaprikával is.