Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BORSÓLEVES

2008.01.29

 p1770353-dd.jpg

 

Hozzávalók:
Fél kg zöldborsó, 2 sárgarépa felkarikázva, egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, egy csapott evőkanál liszt, só, cukor, étolaj.
A tésztához:
1 közepes tojás, 3 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, só.

    

A felkarikázott sárgarépát és a borsót egy evőkanálnyi olajon kb. 10 percig lefedve pároljuk.(Ha nem zsenge a borsó, egy deci vizet öntünk a répára és borsóra a párolás kezdetén.) Amikor a borsó levele elpárolgott, rászórunk egy evőkanálnyi cukrot, kevergetve pirítjuk 1-2 percig, aztán megszórjuk egy evőkanálnyi lisztet, jól megkeverjük, sózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami háromszorosan ellepi. Lassú tűzön főzzük, míg a borsó és répa megpuhul. Ekkor beleszórjuk a petrezselymet, beleszaggatjuk a tésztát, és főzzük az újraforrástól számított 5 percig. (A tésztát úgy készítjük, hogy a hozzávalókat összekeverjük, és kiskanállal  galuskákat szaggatunk belőle a levesbe.)

 

p1220395-dd.jpg

  

Tipp:

A borsóhoz pároláskor néhány megtisztított és szeletekre vágott gombát és / vagy újkrumplit is adhatunk.

 

p1320672-dd.jpg

p1140201-ddd.jpg

 

Pároláskor megszórhatjuk a borsót egy teáskanál őrölt pirospaprikával is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Borsóleves

(Beya, 2010.07.28 13:28)

Édesanyámtól is így tanultam. Édes-sós borsóleves. A férjem nagyon szereti. :)

borsó leves

(Évi, 2010.03.19 07:36)

Nagymamám borsólevese! Évtizedekig kerestem az ízét, itt megtaláltam, köszönöm szépen!

Borsó leves

(Szamóca, 2009.06.18 16:12)

Szia Ildikó!
Pontosan így, ahogy a receptben le van írva. Meg kell szórni a borsót egy evőkanálnyi cukorral a főzés kezdetén.
Ismerek még egy édes borsó leves receptet, de az nem ilyen fehér lével készül, hanem paprikásan.
Hasonló hozzávalók kellenek abba is: zöldborsó, sárgarépa, petrezselyemzöld, só, cukor, étolaj, de nem kell bele liszt (csak a tésztába), viszont kell bele pirospaprika, és víz helyett leszűrt húslevessel vagy zöldséglevessel kell felönteni.
Az elkészítésükben az a különbség, hogy liszt helyett egy kiskanál pirospaprikával szórod meg a borsót mielőtt felöntöd a leszűrt zöldséglevessel vagy húslevessel.

Borsó leves

(Ildikó, 2009.06.18 14:04)

Hali!!!! Megtudnátok mondani,hogy kell az édes borsólevest csinálni?? Köszi előre is. Mné Ildikó

Borsóleves

(Szamóca, 2009.05.25 09:58)

Olvastam egy másik hozzászólásodnál, hogy most tanulsz főzni. A borsóleves nálam is az egyik első étel volt, amit megtanultam. Nagyon finom, és így, hogy nem kell rántást tenni bele, szinte elronthatatlan.

köszönöm

(Juli, 2009.05.25 07:04)

Kipróbáltam a hétvégén, finom lett, köszönöm!