ZÖLDSÉGES LEPÉNY
Hozzávalók:
25 dkg krumpli, 25 dkg liszt, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg gomba, 3 evőkanál tejföl, 1 dkg élesztő, 1 teáskanál vaj, 5-6 szál petrezselyemzöld, fél kávéskanál cukor, negyed kávéskanál őrölt bors, 2 kávéskanál só, olaj.
Elkészítés:
Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, kislyukú reszelőn belereszeljük a megtisztított krumplit, és az egészet összekeverjük 2,5 dl langyos vízzel, majd konyharuhával letakarva félretesszük.
A borsót és a megtisztított, felszeletelt gombát a vajon kis sóvaé és borssal ízesítve megpároljuk. (Ha a gomba nem ereszt elég levet, közben néhány evőkanál vizet adunk hozzá, hogy le ne égjen.) Mikor megpuhultak, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, összekeverjük, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
A gombás borsót és a tejfölt a tésztába forgatjuk, majd az egészet még 10-15 percig állni hagyjuk.
Ezután a keverékből enyhén kiolajozott, tapadásmentes serpenyőben, kis lángon tenyérnyi lepénykéket sütünk.
Az elkészült ételt forrón tálaljuk.