ZÖLDSÉGES PARADICSOMLEVES
Hozzávalók:
2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 szál szárzeller vagy egy kisebb zellergumó negyede, 1 póréhagyma, 2 dl sűrű paradicsomlé, 1 kisebb vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg apró levestészta, néhány szál petrezselyemzöld, 1 teáskanál olaj, 2 babérlevél, só.
Elkészítés:
A megtisztított és feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert az olajon állandóan kevergetve 2 percig pirítjuk, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel. (Aki szárzellert használ, az csak a póréhagymával együtt, később adja a leveshez!) Beletesszük a megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát, a kicsumázott zöldpaprikát, a babérlevelet és fél kávéskanál sót. Addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. Ekkor beletesszük a felkarikázott póréhagymát, a zúzott fokhagymát (valamint a szárzellert), és beleöntjük a paradicsomlevet, ha kell, megsózzuk, majd további 5 perc főzés után hozzáadjuk a tésztát is.
Amikor minden zöldség kellően puha, kivesszük a paprikát, a vöröshagymát és a babérlevelet. Tálalásnál megszórjuk a levest apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tipp:
Aki édesen szereti a paradicsomos ételeket, az a paradicsommal együtt adjon a leveshez némi cukrot vagy édesítőszert.