Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ZÖLDSÉGFASÍRT

2008.01.02

Hozzávalók:

2 nagyobb sárgarépa, negyed zellergumó, 3 nagyobb karfiolrózsa, 3 szem közepes krumpli, 1 kisebb cukkini, 2 tojás, kb. 1 bögre zsemlemorzsa, 3 mokkáskanál só, negyed mokkáskanál őrölt (fehér)bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, zsemlemorzsa a panírozáshoz, étolaj a kisütéshez.

   

Kép

   

Elkészítés:

A répát, zellert és krumplit megfőzzük, és krumplitörővel durvára törjük. Belereszeljük a cukkinit és finom reszelőn a fokhagymát. Beleütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet. Egy kanállal mindezt jól összekeverjük.

Ezután annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy lágy, de ne folyékony masszát kapjunk. A zsemlemorzsával 10-15 percig állni hagyjuk, majd fasírtokat formázunk (ha még túl lágy, adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát), a fasírtokat megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban megsütjük.

 

Tipp:

Ezt a fasírtot tepsiben is sütheted. Olajozd ki vékonyan a tepsit, tedd bele a fasírtokat, spricceld meg őket kicsit olajjal, és süsd meg.

Készíthetsz ugyanebből a fasírtmasszából egyben sült fasírtot is tepsiben. Persze akkor nem pogácsákat kell formáznod a masszából, hanem egy hosszú rudat. Olyat, mint a stefánia vagdalt. Ennek a közepébe is tehetsz keményre főtt tojásokat.

A hozzávalók között szereplő zöldségeket természetesen ízlésed szerint másokkal is helyettesítheted. Tehetsz a zöldségfasírtba például brokkolit, kelbimbót, krumpli helyett csicsókát.

 

***

 

A fotón szereplő zöldségfasírthoz kukoricás hajdina a köret. A hajdina jellegében, ízében a barnarizshez hasonló,  nagyon sok jótékony élettani hatással rendelkező gabona.

 

A HAJDINA FŐZÉSE


A hajdinát megmossuk, lecsöpögtetjük, aztán egy mikrózható, lefedhető tálba szórjuk. Ráöntünk a hajdinához képest dupla mennyiségű forró vizet, megsózzuk,(én egy kiskanálnyi vega zöldségmixet - "bio vegetát" is szoktam szórni bele, és beleteszek egy megtisztított egész vöröshagymát ízesítőként, de ezek elhagyhatók), lefedve mikrohullámú sütőbe tesszük, aztán legmagasabb fokozaton 20 percig főzzük.

A főzés utolsó 5 percében belekeverhetünk egy doboz konzerv kukoricát vagy zöldborsót.

A főzés végén belekeverünk egy csapott evőkanál vajat.

A kész hajdinát dúsíthatjuk megpárolt gombaszeletekkel, apróra vágott zöldfűszerekkel, pici olajon megfuttatott hagymakockákkal vagy -karikákkal.

 

 

ZÖLDSÉGFASÍRT MÁSKÉPP

  

Hozzávalók:

50 dkg zöldség (pl. sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, karfiol, cukkini...), 2 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 1-2 evőkanál teljes kőrlésű liszt, 2 mokkáskanál só, negyed mokkáskanál őrölt (fehér)bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, étolaj a kisütéshez.

 

 

p1290863-dd.jpg

 

 

Elkészítés:

A répát, zellert, petrezselyemgyökeret, karfiolt megfőzzük, és krumplitörővel durvára törjük. A cukkinit, padlizsánt nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén besózzuk, állni hagyjuk negyed órát, majd kinyomkodjuk a levét, és a répafélékhez adjuk. Belereszeljük  a fokhagymát. Beleütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a lisztet, a reszelt sajtot és a petrezselyemzöldet. Egy kanállal mindezt jól összekeverjük.

Egy tapadásmentes serpenyőt nagyon vékonyan kiolajozunk és felmelegítjük. (Ne legyen tűzforró! Közepes lángon sütjük a fasírtot.) A serpenyőbe két evőkanálnyi halmokat rakunk a zöldséges masszából. A kanál hátával lelapítjuk és korong formára igazítjuk őket. Amikor a fasírt egyik fele megsült, széles lapátkanállal alányúlva megfordítjuk, és megsütjük a másik felét is. HIdegen és melegen tálalva is finom.

 

Tipp:

A hozzávalók között szereplő zöldségeket természetesen ízlésed szerint másokkal is helyettesítheted. Tehetsz a zöldségfasírtba például brokkolit, kelbimbót, csicsókát.

 

 

ZÖLDSÉGFASÍRT III.

 

Hozzávalók:

50 dkg vegyeszöldség (répafélék, karfiol, brokkoli, kelbimbó, krumpli, zöldborsó ízlés szerint), 2 tojás, kb. 1 bögre zsemlemorzsa, 3 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt (fehér)bors, fél kávéskanál őrölt kömény, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, zsemlemorzsa a panírozáshoz, étolaj a kisütéshez.

   

p1430530-dd.jpg

   

Elkészítés:

A zöldséget megfőzzük, és krumplitörővel durvára törjük. Belereszeljük a fokhagymát, beleütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a köményt és a petrezselyemzöldet. Mindezt jól összekeverjük.

Ezután annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. 10-15 percig állni hagyjuk, majd fasírtokat készítünk (ha még túl lágy, adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát). 

A fasírtokat megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban megsütjük.

Tipp:

Ezt a fasírtot tepsiben is sütheted. Olajozd ki vékonyan a tepsit, tedd bele a fasírtokat, spricceld meg őket kicsit olajjal, és süsd meg!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.