ZÖLDSÉGFASÍRT
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa, negyed zellergumó, 3 nagyobb karfiolrózsa, 3 szem közepes krumpli, 1 kisebb cukkini, 2 tojás, kb. 1 bögre zsemlemorzsa, 3 mokkáskanál só, negyed mokkáskanál őrölt (fehér)bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, zsemlemorzsa a panírozáshoz, étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A répát, zellert és krumplit megfőzzük, és krumplitörővel durvára törjük. Belereszeljük a cukkinit és finom reszelőn a fokhagymát. Beleütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet. Egy kanállal mindezt jól összekeverjük.
Ezután annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy lágy, de ne folyékony masszát kapjunk. A zsemlemorzsával 10-15 percig állni hagyjuk, majd fasírtokat formázunk (ha még túl lágy, adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát), a fasírtokat megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban megsütjük.
Tipp:
Ezt a fasírtot tepsiben is sütheted. Olajozd ki vékonyan a tepsit, tedd bele a fasírtokat, spricceld meg őket kicsit olajjal, és süsd meg.
Készíthetsz ugyanebből a fasírtmasszából egyben sült fasírtot is tepsiben. Persze akkor nem pogácsákat kell formáznod a masszából, hanem egy hosszú rudat. Olyat, mint a stefánia vagdalt. Ennek a közepébe is tehetsz keményre főtt tojásokat.
A hozzávalók között szereplő zöldségeket természetesen ízlésed szerint másokkal is helyettesítheted. Tehetsz a zöldségfasírtba például brokkolit, kelbimbót, krumpli helyett csicsókát.
***
A fotón szereplő zöldségfasírthoz kukoricás hajdina a köret. A hajdina jellegében, ízében a barnarizshez hasonló, nagyon sok jótékony élettani hatással rendelkező gabona.
A HAJDINA FŐZÉSE
A hajdinát megmossuk, lecsöpögtetjük, aztán egy mikrózható, lefedhető tálba szórjuk. Ráöntünk a hajdinához képest dupla mennyiségű forró vizet, megsózzuk,(én egy kiskanálnyi vega zöldségmixet - "bio vegetát" is szoktam szórni bele, és beleteszek egy megtisztított egész vöröshagymát ízesítőként, de ezek elhagyhatók), lefedve mikrohullámú sütőbe tesszük, aztán legmagasabb fokozaton 20 percig főzzük.
A főzés utolsó 5 percében belekeverhetünk egy doboz konzerv kukoricát vagy zöldborsót.
A főzés végén belekeverünk egy csapott evőkanál vajat.
A kész hajdinát dúsíthatjuk megpárolt gombaszeletekkel, apróra vágott zöldfűszerekkel, pici olajon megfuttatott hagymakockákkal vagy -karikákkal.
ZÖLDSÉGFASÍRT MÁSKÉPP
Hozzávalók:
50 dkg zöldség (pl. sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, karfiol, cukkini...), 2 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 1-2 evőkanál teljes kőrlésű liszt, 2 mokkáskanál só, negyed mokkáskanál őrölt (fehér)bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A répát, zellert, petrezselyemgyökeret, karfiolt megfőzzük, és krumplitörővel durvára törjük. A cukkinit, padlizsánt nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén besózzuk, állni hagyjuk negyed órát, majd kinyomkodjuk a levét, és a répafélékhez adjuk. Belereszeljük a fokhagymát. Beleütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a lisztet, a reszelt sajtot és a petrezselyemzöldet. Egy kanállal mindezt jól összekeverjük.
Egy tapadásmentes serpenyőt nagyon vékonyan kiolajozunk és felmelegítjük. (Ne legyen tűzforró! Közepes lángon sütjük a fasírtot.) A serpenyőbe két evőkanálnyi halmokat rakunk a zöldséges masszából. A kanál hátával lelapítjuk és korong formára igazítjuk őket. Amikor a fasírt egyik fele megsült, széles lapátkanállal alányúlva megfordítjuk, és megsütjük a másik felét is. HIdegen és melegen tálalva is finom.
Tipp:
A hozzávalók között szereplő zöldségeket természetesen ízlésed szerint másokkal is helyettesítheted. Tehetsz a zöldségfasírtba például brokkolit, kelbimbót, csicsókát.
ZÖLDSÉGFASÍRT III.
Hozzávalók:
50 dkg vegyeszöldség (répafélék, karfiol, brokkoli, kelbimbó, krumpli, zöldborsó ízlés szerint), 2 tojás, kb. 1 bögre zsemlemorzsa, 3 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt (fehér)bors, fél kávéskanál őrölt kömény, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, zsemlemorzsa a panírozáshoz, étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A zöldséget megfőzzük, és krumplitörővel durvára törjük. Belereszeljük a fokhagymát, beleütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a köményt és a petrezselyemzöldet. Mindezt jól összekeverjük.
Ezután annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. 10-15 percig állni hagyjuk, majd fasírtokat készítünk (ha még túl lágy, adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát).
A fasírtokat megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban megsütjük.
Tipp:
Ezt a fasírtot tepsiben is sütheted. Olajozd ki vékonyan a tepsit, tedd bele a fasírtokat, spricceld meg őket kicsit olajjal, és süsd meg!
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Игровые автоматы https://pin-up-casino.cyou/ Казино имеют официальную лицензию и стабильно выплачивают игрокам их выигрыши!
Pin Up Casino
(pinupcasino777, 2022.01.22 13:21)