Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


AJÁNDÉKDOBOZ TORTA

Hozzávalók:

A piskótához: 10 tojás, 50 dkg cukor, 50 dkg liszt (én fele sima lisztből és fele réteslisztből szoktam csinálni, de lehet csak sima lisztből is), 1 csomag sütőpor, 1,5 dl langyos víz.

A csokoládékrémhez: 6 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, egy evőkanál csokoládélikőr (kihagyható vagy rummal helyettesíthető).

A díszítéshez: 50 dkg marcipán, piros ételfesték, cukorgyöngyök, zselécukrok.

  

Kép

  

Elkészítés:

A csokoládékrémhez a tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a csokoládélikőrt, és egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A piskóta készítésénél a tojásokhoz (nem kell szétválasztani a fehérjét és sárgáját), hozzáadjuk a cukrot, és robotgép habverőjével addig keverjük a cukros tojást, amíg egy laza, halvány vajszínű krémet kapunk (kb. 5 perc).

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.

A sütőporos lisztet 3-4 részletben a tojásos habba keverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot. A liszt felének bekeverése után a tésztába forgatjuk a langyos vizet is.

A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt, kb. 35 x 35 cm-es, magas falú tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben megsütjük. (Ellenőrizzük tűpróbával, hogy a közepe is átsült-e.)

Az elkészült piskótát rácsra téve kihűtjük.

Majd az alábbiak szerint feldaraboljuk:

  

Kép

  

A krémet kivesszük a hűtőből. Habverőgéppel kemény habot verünk belőle. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.) A krém fölverésénél nem szabad türelmetlenkedni, nem fél perc alatt köt meg a hab, viszont vigyázni kell, nehogy túlverjük, mert akkor kicsapódik a tejszínből a vaj, és csomós lesz a krém.

A piskótadarabokat egyenként három rétegre vágjuk. Megtöltjük őket a csokoládékrémmel, és vékonyan kívülről is bevonjuk a krémmel.

A marcipánt három részre osztjuk. (Egy körülbelül 25, egy 15 és 10 dkg-os darabra.) A marcipándarabokba különböző mennyiségű ételfestéket gyúrunk, hogy különböző árnyalatú rózsaszínre színezzük őket.

A megszínezett marcipánokat porcukrozott deszkán kinyújtjuk, és beborítjuk a megtöltött piskótadarabokat, majd egymásra emeljük őket.

A tortát ezután fantáziád szerint díszítheted: a megmaradt marcipánból szabhatsz rá szalagot vagy mintákat. Szórhatsz rá cukorgyöngyöt, beleszúrhatsz különféle nyalókát, pálcikás cukorkákat.

  

Kép

  

Tipp:

A tortát természetesen másfajta krémmel is töltheted és máshogyan is díszítheted.

A tésztát ennél a tortánál azért nem a hagyományos piskótatésztából csinálom, mert az túl puha, könnyű, nem biztos, hogy megtartaná az emeleteket és a sok díszítményt.