Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


GOMBÓCKÉSZÍTÉS KRUMPLIS TÉSZTÁBÓL

2008.01.23

Hozzávalók:

A tésztához: fél kg krumplinyomón áttört főtt krumpli (újkrumpli nem jó hozzá!) langyosra hűtve vagy ennek megfelelő mennyiségű langyos vízzel püré sűrűségűre kevert krumplipehely, 20 dkg rétesliszt (vagy 15 dkg sima liszt + 5 dkg búzadara), 2 evőkanál étolaj, 1 tojás, csipetnyi só, a tálaláshoz pirított zsemlemorzsa és porcukor.

  

Kép

  

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy puha tésztát kell kapnunk, ami összegyúrva az edény falától elválik.

Fontos:

A krumplik lisztfelvevő képessége nagyon különböző. Előfordulhat, hogy több liszt kell a tésztához. De nehogy túl sok lisztet gyúrjunk bele, mert akkor kőkemény lesz a gombóc. A legjobb módszer annak eldöntésére, hogy elég-e a 20 dkg liszt, ha "próbagombócot" főzünk. Egy kis fazékban forraljunk vizet, a tésztából csípjünk le egy diónyi darabot, gyúrjuk gombóccá, és dobjuk a gyöngyözve forró vízbe. Ha a gombóc megtartja a formáját és néhány perc múlva szépen feljön a víz tetejére, akkor jó a tészta, ne gyúrjunk bele több lisztet semmiképpen. Ha a gombóc szétesik vagy "foszladozni" kezd a vízben, akkor kell még bele liszt.

Fölteszünk egy nagy fazék vizet egy csipetnyi sóval a tűzre.

A tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkán nagyjából téglalap formára nyújtjuk.

 

Kép

 

Ezután kb. 10 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk.

 

Kép

 

A négyzetek közepébe rakjuk a tölteléket.

 

Kép

 

A tésztanégyzeteket gombóccá gyúrjuk úgy, hogy nagyjából egyforma vastag legyen a tészta a töltelék körül mindenütt.

 

Kép

 

A gombócokat forrásban levő vízbe rakjuk, aztán a lángot mérsékeljük úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, még öt percig főzzük, aztán pirított zsemlemorzsára szedjük és beleforgatjuk őket.

 

A gombóc receptjét részletesen megtalálod itt: EPRES, SZILVÁS, BARACKOS GOMBÓC.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

burgonyapehely

(Viki, 2013.07.11 13:09)

Kedves Szamóca! Most nehéz jó öreg krumplit vásárolni, de burgonyapehely mindig van. Nekem is van itthon, de elég nehezen tudom értelmezni "fél kg krumplinyomón áttört főtt krumpli langyosra hűtve vagy ennek megfelelő mennyiségű langyos vízzel püré sűrűségűre kevert krumplipehely" Mégis, mennyi burgonyapehely és mennyi víz tesz ki fél kiló áttört főtt krumplit? Segítséged előre is köszönöm!