MUFFIN ALAPRECEPT
Hozzávalók (2 dl-es pohárral mérve):
2 pohár liszt,
fél pohár tej,
fél pohár vaj,
fél pohár cukor,
2 egész tojás,
1 kávéskanál sütőpor.
Elkészítés:
Először összekeverjük a "nedves" hozzávalókat (tej, olvasztott vagy puha vaj, cukor, tojás), aztán belekeverjük az egybeszitált lisztet és sütőport.
Ha a muffintésztát a liszt hozzáadása után sokáig keverjük, akkor a kész sütemény száraz lesz. Éppen csak addig keverjük, amíg a liszt csomómentesen el nem oszlik benne.
Tippek:
A muffinsütés lényege, hogy a variációk száma végtelen.
A liszt egy részét helyettesítheted darált diófélékkel, mákkal, szárított búzacsírával, zabpehellyel.
A tej helyett használhatsz tejszínt, kefirt vagy joghurtot.
A cukor lehet hagyományos kristálycukor, de barna nádcukor vagy részben vaníliás cukor is. Illetve használhatsz a cukor mennyiségének megfelelő, süthető édesítőszert.
Ha éppen nincs otthon vaj, jó a muffinba valamilyen semleges ízű étolaj (pl. napraforgóolaj) is.
A tésztába keverhetsz csokoládédarabokat, aszalt gyümölcsöt, friss gyümölcsöt vagy befőttet, illetve darabos dióféléket.
Ha muffint sütsz, engedd szabadon a fantáziádat!
Vidám kísérletezést!
Ha egy nagyon egyszerű muffinkészítési módszert szeretnél megtanulni, nézd meg ezt a receptet: INSTANT MUFFIN.