Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


MUFFIN ALAPRECEPT

2008.01.15

        muffinok-0001.jpg


 

Hozzávalók (2 dl-es pohárral mérve):

2 pohár liszt,
fél pohár tej,
fél pohár vaj,
fél pohár cukor,
2 egész tojás,
1 kávéskanál sütőpor.

Elkészítés:

Először összekeverjük a "nedves" hozzávalókat (tej, olvasztott vagy puha vaj, cukor, tojás), aztán belekeverjük az egybeszitált lisztet és sütőport.

Ha a muffintésztát a liszt hozzáadása után sokáig keverjük, akkor a kész sütemény száraz lesz. Éppen csak addig keverjük, amíg a liszt csomómentesen el nem oszlik benne.

 

Tippek:

A muffinsütés lényege, hogy a variációk száma végtelen.

A liszt egy részét helyettesítheted darált diófélékkel, mákkal, szárított búzacsírával, zabpehellyel.

A tej helyett használhatsz tejszínt, kefirt vagy joghurtot.

A cukor lehet hagyományos kristálycukor, de barna nádcukor vagy részben vaníliás cukor is. Illetve használhatsz a cukor mennyiségének megfelelő, süthető édesítőszert. 

Ha éppen nincs otthon vaj, jó a muffinba valamilyen semleges ízű étolaj (pl. napraforgóolaj) is.

A tésztába keverhetsz csokoládédarabokat, aszalt gyümölcsöt, friss gyümölcsöt vagy befőttet, illetve darabos dióféléket.

Ha muffint sütsz, engedd szabadon a fantáziádat!

Vidám kísérletezést! 

 

Ha egy nagyon egyszerű muffinkészítési módszert szeretnél megtanulni, nézd meg ezt a receptet: INSTANT MUFFIN.