Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


NUDLIKÉSZÍTÉS KRUMPLIS TÉSZTÁBÓL

2008.01.14

Hozzávalók:

A tésztához: fél kg krumplinyomón áttört főtt krumpli (újkrumpli nem jó hozzá!) langyosra hűtve vagy ennek megfelelő mennyiségű langyos vízzel püré sűrűségűre kevert krumplipehely, 20 dkg rétesliszt (vagy 15 dkg sima liszt + 5 dkg búzadara), 2 evőkanál étolaj, 1 tojás, csipetnyi só, a tálaláshoz pirított zsemlemorzsa és porcukor.

   

Kép

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy puha tésztát kell kapnunk, ami összegyúrva az edény falától elválik.

Fontos:

A krumplik lisztfelvevő képessége nagyon különböző. Előfordulhat, hogy több liszt kell a tésztához. De nehogy túl sok lisztet gyúrjunk bele, mert akkor kőkemény lesz a nudli. A legjobb módszer annak eldöntésére, hogy elég-e a 20 dkg liszt, ha "próbanudlit" főzünk. Egy kis fazékban forraljunk vizet, a tésztából csípjünk le egy diónyi darabot, sodorjuk nudlivá, és dobjuk a gyöngyözve forró vízbe. Ha a nudli megtartja a formáját és néhány perc múlva szépen feljön a víz tetejére, akkor jó a tészta, ne gyúrjunk bele több lisztet semmiképpen. Ha szétesik a vízben, akkor kell még bele liszt.

Fölteszünk egy nagy fazék vizet egy csipetnyi sóval a tűzre.

A tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkán nagyjából téglalap formára nyújtjuk.

 

Kép

 

Ezután kb. 2-2,5 cm széles csíkokra vágjuk.

 

Kép

 

A csíkokat egyenként hosszú, 7-8 mm vastag hurkává sodorjuk. A tésztahurkát 4-5 cm hosszú darabkákra vágjuk.

  

Kép

  

A nudlikat forrásban levő vízbe rakjuk, aztán a lángot mérsékeljük úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Miután a nudlik feljöttek a víz felszínére, még 2-3 percig főzzük, aztán pirított zsemlemorzsára vagy olvasztott vajra szedjük és beleforgatjuk őket.

 

A nudli receptjét részletesen megtalálod itt: MORZSÁS, DIÓS ÉS MÁKOS NUDLI.