Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


A CSALÁD KEDVENCEI

2012.09.25

Megjelent az első magyar nyelvű szakácskönyv Rachel Allentől A család kedvencei címmel.

A könyv kézbevétele után az jutott először eszembe, hogy milyen érdekes bekukucskálni egy mai angol család konyhájába, megtudni, miket esznek, hogyan főznek, milyen fűszereket, zöldségeket, gyümölcsöket használnak.

Úgy, ahogy nálunk is, náluk is beépültek a mindennapok és ünnepek ételeibe az olasz, a thai, kínai, indiai, arab, dél-amerikai konyha fogásai, alapanyagai.
Szerencsére majdnem minden hozzávaló kapható már nálunk is.

Izgalmasnak találtam azt is, hogy milyen hasznos és fontos tudnivalókat, alaprecepteket ír le egy brit családanya a szakácskönyve végén. A rántás elkészítésének módján kívül megtaláljuk itt a mentaszósz, a ribizlizselé és a rizspiláf receptjét is. Ugye milyen érdekes, hogy másutt mik az alapok?

A család kedvenceiből megtudhatjuk, hogyan készítsünk ketchupot, dél-amerikai marhasteaket, hagyományos angol sodótortát, többféle ízű pattogatott kukoricát, kókuszlevest pak choi-jal, tejkaramellát, sajtos makarónit vagy rozmaringos báránycombot. Tehát a kínálat nagyon széles.

Ami többnyire közös a receptekben, hogy egyszerűen, különleges eszközök és nagyon nagy gyakorlat és szakértelem nélkül is elkészíthetők.

Iskolás gyerekeket nevelő anyaként nagyon megörültem annak, hogy rengeteg csomagolható, uzsonnának való ételt találtam ebben a szakácskönyvben: egészséges alapanyagokból készülő muffinokat, szendvicseket, kekszeket.

A könyvben – a hagyományos szakácskönyvektől eltérően - nem csak ételfotókat találunk, hanem a szerzőt és családtagjait bemutatókat is.

Rachel Allen nem sztárszakácsnőként szerepel A család kedvenceiben, hanem mai családanyaként, nem egy sztárszakácsnő receptjeit mutatja be nekünk, hanem bepillantást enged egy mai brit család életébe, konyhájába, és remek ötleteket ad ahhoz, hogy változatosabbá tegyük saját családunk étkezési szokásait.

 

Több receptet kipróbáltam a könyvből. Mindegyiket könnyű volt elkészíteni és nagyon jól sikerültek.

Néhány példa:

 

SKÓT PALACSINTA

p1250658-dd.jpg

 

ALMATORTA

p1250429-dd.jpg

  

GYÜMÖLCSÖS MUFFIN

p1250749-ee.jpg

  

GOMBÁS RIZOTTÓ

p1250785-ee.jpg

  

FORDÍTOTT ALMATORTA

p1270147-ddd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

könyvről

(Évi, 2012.10.09 22:07)

szerinted érdemes megvenni?

Re: könyvről

(zitus, 2012.10.13 06:03)

Szerintem érdemes megvenni, én is itt olvastam róla, megvettem és nagyon jó.

Re: könyvről

(Szamóca, 2012.10.13 16:53)

Szerintem érdemes. :)