CÉKLA
Hozzávalók:
Cékla, ecet, cukor, só, reszelt torma, babérlevél, kömény, tartósítószer.
Elkészítés:
A céklát jól megmossuk, aztán meghámozzuk. Annyi vízben, ami jól ellepi, a babérlevéllel, tormával és köménnyel puhára főzzük. (Főzés közben az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell.) Amikor megfőtt, kivesszük a főzővízből, a visszamaradt főzővizet átszűrjük, aztán ecetet, cukrot és sót keverünk bele. (Meg kell kóstolni, hogy megállapítsuk, mennyi kell. Úgy jó, ha kicsit túl savanyúnak érezzük.)
Ezután a céklákat karikákra vágjuk. De van, aki szálasra gyalulva szereti. A darabolt céklát befőttesüvegekbe rakjuk. Az ízesített főzőlevet fölforraljuk, literenként egy késhegynyi tartósítószert teszünk bele, és a céklára öntjük. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztban kihűtjük, majd végleges helyükre tesszük.
Cékla - köszönet!!;))♥
(Anita, 2012.09.06 13:57)