LJUTYENYICA NAGYMAMA MÓDRA
10 kg paradicsom
5 kg paprika
2 kg sárgarépa
2 kg padlizsán
2-3 gerezd fokhagyma
2 csésze étolaj
só ízlés szerint
1 csésze cukor
2 csokor petrezselyemzöld
A paradicsomot (Bulgáriában egy speciális, húsos, hosszúkás paradicsomot használnak, amit szilvának hívnak) blansírozzuk, aztán lehúzzuk a héját és eltávolítjuk a magjait.
A paprikát és padlizsánt megsütjük, héjukat lehúzzuk.
A sárgarépát megfőzzük, és feldaraboljuk.
A sült paprikát, padlizsánt és a sárgarépát húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és egy széles szájú edényben (hogy párologni tudjon a leve), addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A főzés végén beletesszük az olajat és a fűszereket.
Ha tartósítani akarjuk, tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 10 percig gyöngyözve forró vízben dunsztoljuk.