Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


LJUTYENYICA NAGYMAMA MÓDRA

2013.05.31


 

 

10 kg paradicsom
5 kg paprika
2 kg sárgarépa
2 kg padlizsán
2-3 gerezd fokhagyma
2 csésze étolaj
só ízlés szerint
1 csésze cukor
2 csokor petrezselyemzöld

 

A paradicsomot (Bulgáriában egy speciális, húsos, hosszúkás paradicsomot használnak, amit szilvának hívnak) blansírozzuk, aztán lehúzzuk a héját és eltávolítjuk a magjait.

A paprikát és padlizsánt megsütjük, héjukat lehúzzuk.

A sárgarépát megfőzzük, és feldaraboljuk.

A sült paprikát, padlizsánt és a sárgarépát húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és egy széles szájú edényben (hogy párologni tudjon a leve), addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A főzés végén beletesszük az olajat és a fűszereket.

Ha tartósítani akarjuk, tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 10 percig gyöngyözve forró vízben dunsztoljuk.