Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


NARANCSLEKVÁR

2013.01.16

Ha sikerül olcsó narancsot kapni, érdemes kipróbálni ezt a lekvárt, mert nagyon finom, és ha gondosan tisztítjuk meg a narancsot, egyáltalán nem keserű.

Hozzávalók:

1 kg tisztított narancshús (ez legalább 2 kg narancs), 30 dkg cukor vagy xilit, 2 csomag 3:1 arányú lekvárzselésítő por.

p1100099-dd.jpg

 

Elkészítés:

A lekvár készítésének egyetlen kicsit hosszadalmasabb, odafigyelést igénylő része van: a narancs megtisztítása. Ha nem kezeletlen héjú a felhasznált narancs, a legszebbeknek nagyon alaposan lesúroljuk a héját, aztán lehámozzuk úgy, hogy csak a narancsárga héjat vágjuk le az alatta levő fehér réteg nélkül. Egy jó maréknyi narancssárga héjat félreteszünk. Ezután egy tál fölött lehámozzuk a narancsról a fehér héját, majd a hártyák közül filézőkéssel vagy kis, éles késsel óvatosan kivágjuk a narancshúst. A visszamaradó hártyás részt érdemes még jól belefacsarni a tálba, hogy ne menjen veszendőbe semmi a narancsléből.

A narancslevet, narancshúst és a vékony csíkokra vágott narancssárga narancshéjat ezután összekeverjük a cukorral és a zselésítőporral, majd állandóan kevergetve a forrástól számítva nagyjából 10 percig főzzük. (Érdemes ilyenkor egy kávéskanálnyit kivenni a lekvárból, kistányérra merni, és várni 1-2 percet, hogy kocsonyásodni kezd-e. Ha igen, úgy készen van a lekvár.)

Az elkészült lekvárt kis üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban kihűtjük, és kamrába tesszük. Felbontás után hűtőgépben tároljuk.


Tipp:

A narancshéjat kihagyhatjuk. Egzotikusabbá tehetjük a lekvárt, ha belefőzünk egy vanília- vagy fahéjrudat. Aki fél, hogy megromlik a lekvár, tehet bele tartósítószert is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.