PEKTIN - gyümölcskocsonya
Hozzávalók:
Alma- és / vagy birsalmahéj és magház.
Elkészítés:
Amikor almás süteményt vagy almakompótot készítünk, érdemes a "hulladékot" is felhasználni. Remek gyümölcskocsonyát főzhetünk belőle, amit ugyanúgy tárolhatunk, mint a lekvárokat, és felhasználhatjuk gyümölcstorták bevonásához, lekvárok, dzsemek sűrítéséhez.
Az alma és birsalmahéjat és a magházakat annyi vízben, amennyi éppen ellepi, lefedve 45-50 percig kis lángon főzzük. Ezután leszűrjük, és a visszamaradó héjból alaposan kinyomkodjuk a nedvességet. A folyadékot visszatesszük a tűzre, és most már fedő nélkül főzve kb. a felére sűrítjük. Akkor van készen, ha tányérra cseppentve hamar megkocsonyásodik.
A zselét forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp: még tartósabb lesz a zselé, ha a leszűrt léhez besűrítés előtt némi cukrot is adunk.