Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


APROPÓ ÉTTEREM, BUDAPEST - költözés miatt zárva

2009.01.30

1015 - Budapest, Donáti u. 40-42.

Tel: 06-1-201-0084, 06-30-470-2064

E-mail: reservation@aproporestaurant.hu
Web: www.aproporestaurant.hu

Nyitva:
H-P: 12:00-23:00 
Szo: 18:00-23:00
 

 2011. tél

Azóta készülünk az Apropóba, mióta az Apropó létezik.

Olvasgattuk a netes étlapot. Nem nagyon tetszett. Túl rafináltnak tűnt. Olvasgattuk a netes véleményeket. Voltak egészen pozitívak, de jócskán akadt nem igazán hízelgő is. El is mentünk az Apropó felé, aztán valahogy nem álltunk meg, továbbhajtottunk.

Szóval készültünk, készültünk, aztán sokáig ennyiben is maradt a dolog. 

Mihályi Desszert Szalonjával voltunk így hosszú ideig: nézegettük kívülről, és nem bíztunk benne. Túl megcsináltnak tűnt. Aztán, amikor mégis kipróbáltuk, a kedvencünk lett. :)

Mondjam azt, hogy az első ott töltött este után így jártunk az Apropóval is?

 

Kép

  

Az Apropó a Batthyany tér fölött, egy szűk kis utcában bújik meg szinte észrevehetetlenül.

Pici utca, pici cégér, pici étterem néhány asztallal. A bejárat mellett kifüggesztett étlap szintén nem terjedelmes.

A berendezés csupa fehér-fekete és barna. Megnyugtató, áttekinthető, elegáns.

Hétköznap este sem kongott az étterem az ürességtől. (Bár azt nem értettük igazán, hogy miért volt nagyon fontos, hogy foglaltunk-e előre, mert az egész este folyamán összesen három asztalnyi vendég volt velünk együtt.)

Igazából most is félve mentünk be, mert a "hivatalos" étlapon nem találtunk olyan ételt, ami minden szempontból vonzott volna.

 

Kép

  

De bennem - a sok negatív tapasztalat ellenére - még mindig töretlenül ott a remény, hogy vannak még az országban olyan éttermek, amelyekben nem rúgnak hasba, ha olyasmit kérünk, ami nem szerepel az étlapon.

Csodák csodájára az Apropó ilyen étterem! Még kérni sem kellett. A tulajdonos (?) maga ajánlotta föl a változtatás lehetőségét.

Közben az is kiderült, hogy a netes étlap mellett van napi étlap is tucatnyi különböző fogással.

Egyetlen ételcsoporttal bánik mostohán az Apropó: a vegetáriánus ételekkel.

Van malachús, disznó, bárány, nyúl, kacsa, jérce, borjú, halak... Húsmentes étel viszont mindössze egy: a gombás rizottó (feltéve, hogy nem húslevesben fő a rizs).

Kaptunk helyes kis üdvözlőfalatkát. (Kitűnőt.)

A főételekkel sem volt semmi baj. kifejezetten finomak voltak. Egy nagyon pici kritika: az apró salátaleveleknél elég zavaró tud lenni, ha tíz centi hosszú szárral kerülnek a tányérra. Finomnak úgy is finomak, csak kissé nehézkes megenni őket. :)

Legkevésbé a desszert ízlett az Apropóban. Olyan McDonald's kávézós fílingje volt: trendi, kicsit fonnyadt, nem túl jó. (De hát nálam desszert-ügyben nagyon magasan van a mérce.)

Elgondolkodtam, én milyen desszertet adnék egy ilyen helyen. (Nem mintha értenék hozzá, csak úgy vendég-szemszögből mondom.) Mindenképpen valami frisset és könnyűt. Erdei gyümölcsöket valami könnyű vaníliás öntettel vagy egyszerűen valódi tejszínhabbal. (Tudom, hülye példa, de az IKEÁ-ban lehet néha kis tálkában tejszínhabos fagyasztott erdei gyümölcsöt kapni. Pillanatok alatt el szokott fogyni.) Túrógombócot dióban megforgatva gyümölccsel vagy szintén vaníliaszósszal. Ha már csokis, ha már "torta", akkor nagyon jól elkészített, nagyon csokis, belül lágy, véletlenül sem kiszárított brownie-t fagyival, gyümölccsel. Ha már körte, akkor vörösboros körtét a besűrített párolólevével meglocsolgatva. Ilyesmiket. Az étlapon szereplő rizspuding például jól hangzik. Legközelebb talán megkóstolom. Most - azt hiszem - a kardamom riasztott el tőle. De meglátjuk.

 

Kép

 

Apró kis nyafogásként talán annyit jegyeznék meg, hogy az ételfoltokkal tarkított terítő nem megy a letisztult dizájnhoz. Az üvegmosdó nem való egy étterembe, mert gyakorlatilag tisztíthatatlan, és a vízkő- és rozsdafoltoktól állandón azt a benyomást kelti, mintha durván koszos lenne. Az pedig, ha egy harmincas férfi a vele nagyjából egykorú nőt "asszonyom"-nak szólítja manapság nem udvariasságnak számít, hanem inkább sértésnek.

A neten olvasott kritikákkal ellentétben mi semmi pökhendiséget, semmi összecsapottságot, semmi többórás várakozást nem tapasztaltunk az Apropóban. A megrendelt ételt valóban nem két perc alatt tették elénk, de ott van komoly baj, ahol a hús látszólag két perc alatt sül meg. Aki csak egyszer is főzött már életében, az tudja, hogy az ételek elkészítéséhez idő kell. Amit pár perc alatt tálalnak, az csak valami jól-rosszul fölmelegített, állott vacak lehet.

Összességében azt kell mondjam, nagyon jó hely az Apropó. Remélem, akkor is ugyanilyen jó lesz, amikor legközelebb visszamegyünk! Mert visszamegyünk. :)

 

 

Értékelés 

A "jeles" osztályzat 5 mosolygós csillag.
    A csillagok egytől ötig az iskolai egyes, kettes.. ötös érdemjegynek felelnek meg.

Az hattól tízig adható plusz csillagok azt jelentik, hogy a kapott szolgáltatással kivételesen meg voltunk elégedve. Ezek a csillagok külön dicséretet jelentenek a jeles osztályzat mellé.

 

étel:                                                    KépKépKépKépKépKépKép    

desszert:                                            KépKépKépKép

kávé:                                                  KépKépKépKépKép

kiszolgálás:                              KépKépKépKépKépKépKép

hangulat:                                            KépKépKépKépKépKépKép

a  vendégtér kialakítása:                   KépKépKépKépKépKép

tisztaság:                                            KépKépKépKép

mosdó (kialakítása, tisztasága):      KépKépKépKép

ár-érték arány:                            KépKépKépKépKép

 

 

Ha más a véleményed, írd meg!

Természetesen nem vagyunk tévedhetetlenek. És ahány ember, annyiféle ízlés.

Lehet, hogy amikor ott jártunk, éppen rossz volt a csillagok állása vagy migrénje volt az ott dolgozóknak. De persze az is lehetséges, hogy mi láttuk túl rózsaszínben a világot azon a napon, és azt is ehetőnek/ihatónak találtuk jókedvünkben, amit te a szomszéd kutyájának se adnál oda.

Mondd el a véleményedet te is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

megszólítás

(magdi, 2012.11.08 20:12)

Csak kíváncsiságból: hogyan kell szólítania ma egy harmincas férfinak egy általa nem ismert harmincas nőt, ha udvarias akar lenni?

apropó

(Schmidték, 2011.03.17 07:21)

Köszönjük hogy ajánlottad, elmentünk, elégedettek vagyunk. Ajánlom mindenkinek.

apropó

(Katka, 2011.03.10 07:23)

A te ajánlásodra mentünk el.Nem csalódtunk, köszönöm!

apropó

(Móni, 2011.03.05 10:18)

Köszönöm hogy ajánlottad, ki fogjuk próbálni.

Apropó

(Laci, 2011.02.07 15:03)

Nagyon jó éttermekben van ebéd menü ezer alatt.

Apropó

(Laci, 2011.02.07 15:03)

Jó hely, ajánlom mindenkinek, de szerintem túl drága.

Apropó

(Szamóca, 2011.02.03 19:05)

Szia Beni!

Őszintén gratulálok!
Az az igazság, hogy végtelenül örülünk, amikor sikerül valami igazán jót találnunk, és az Apropót igazán jónak tartjuk.

A saláta szára vagy a picit kevésbé szerencsésen kifogott desszert (bár igazából nem volt azzal a desszerttel baj) csak olyan apró kekeckedések.
Ha az ember ilyen jelentéktelen belekötnivalókat sem talál, és csak azt ismételgeti, hogy minden szép és jó, az már nem is igazán hiteles. :D

Vegetáriánus-téma: valami titokzatos okból az igényesebb éttermi étlapok összeállítói többnyire azt gondolják, hogy a vegetáriánus ételek elengedhetetlen alapanyaga a kecskesajt, a parmezán, a paraj, ja, és a vargánya. De ez tévhit!
Annyiféle zöldség van a világon, hogy csoda! Egy kis fantáziával remek ételeket lehet összehozni belőlük.
Vegetáriánus pedig egyre több van. A zöldséges ételeket pedig a húsevők jó része is szereti. :)

Köszönöm szépen, hogy ajánlod a menüt. Biztos vagyok benne, hogy érdemes kipróbálni, remélem, sok olvasónknak meg is jön a kedve hozzá.

A közeli viszontlátás reményében kívánok további hasonlóan jó munkát!

Viki

Köszönöm!

(Beni, 2011.02.03 17:52)

Szia!
Nagyon tetszik az értékelés, főleg mert aznap én voltam bent a szakács. :) Nincs még sok tapasztalatom, úgyhogy nagyon örülök a véleményeknek, tippeknek. Gondoltam válaszolok is néhány kérdésre.
Azért jobb, ha a vendégek előre foglalnak, mert így tudhatjuk előre, hogy kb. hány fő lesz este. Ha nagyon sok asztal összejön, általában nem egy (mint általában) hanem két szakács van a konyhán, és ha valamiből már csak két-három adag van a konyhán akkor abból szoktunk főzni.
Ez természetesen szubjektív, de én szeretem, ha rajta van a salátán a szára! :) A ruccolánál meg egyszerűen lehetetlen szár nélkül tálalni.
A vegetáriánus ételekből tényleg nincs olyan sok az étlapon, de általában szokott lenni 2-3 összesen (tehát az étlapon + napi ajánlaton). Ráadásul van nálunk heti ebédmenü és mindig van legalább egy vegetáriánus étel rajta (ha nem is vega).
A desszertek nem mindig lesznek ugyanolyan jók. Ez sajnos így van. De a túrótorta és a rizspuding ISTENI! A desszertekről még annyit, hogy nálunk a brownie se nem száraz, se nem tömör: belül puha és pont olyan mintha csak percekkel ezelőtt lett volna kivéve a sütőből. A katalán krém pedig egyszerűen hihetetlen. És igen, nyáron szokott lenni nálunk az ebédmenühöz valami könnyű desszert (pld. vaníliás mascarpone-s eper).
Ha esetleg még nem próbálták, a heti ebédmenü nálunk 1490 Ft és általában három előétel, három főétel és egy desszertből lehet választani. Szerintem az ebédmenü (is) teszi az Apropót egyedivé .
Végezetül: a „harmincas férfi” már közelebb áll az 50-hez, mint a negyvenhez. 