Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


JÉGBÜFÉ, BUDAPEST

2009.01.19

Kép 1053 - Budapest, V. kerület,
Ferenciek tere 10.

Nyitva:
H.,K.,Cs.,P.,Szo: 07.00-21.30
Sze.: 07.00-20.30
V.: 08.00-21.30


 

" Évezredek, buszok, rezsimek jönnek-mennek, a jégbüfé marad "

 

2009. december

A Jégbüfé "1952-ben nyitott állófogyasztású, nagy tömegeket kiszolgáló, szeszmentes cukrászda". (Idézet a honlapjukról.)

A Jégbüfé egy emlék. Az emlékeket pedig jobb nem bolygatni. Jobb nem megnézni újra azt, amit az évek széppé homályosítottak.

Mert a Jégbüfé nem szép, a Jégbüfé nem jó, a Jégbüfé lepukkant, kényelmetlen, kellemetlen hely vacak süteményekkel és goromba, figyelmetlen, kényszeredett kiszolgálással.

Kép A Jégbüfé drága, igénytelen és pocsék.

Az utcára néző alumíniumpultok, a csorba, repedt tányérok és csészék, az egymásnak ordibáló pénztárosnők és pultosnők valami egészen döbbenetessé teszik a hangulatot.

A sütemények kiválasztásának, kifizetésének, kiadásának rendje az idők kezdete óta változatlan. Változatlanul borzasztó.

Az ember végigjárja a pultokat. Megpróbál süteményt választani. Ezután átmegy a másik oldalra, a pénztárakhoz, ahol bediktálja a pénztárosnőnek a kiválasztott sütemények nevét. Mármint, ha egyáltalán ki volt írva a sütemény neve. Mert nem nagyon van kiírva. Valamint, ha (több sütemény esetén) egyáltalán meg tudja jegyezni az ember, hogy miket választott. A pénztárban befizetett pénzért blokkot kapunk, amivel visszalépegetünk a pulthoz, hogy a blokkot leadva megkapjuk a süteményünket.

Ezt a kanosszajárást egyrészt a pénztárosnő és a pultosnők közötti állandó ordibálás színesíti, másrészt az olyan apró meglepetések, hogy amíg az ember fizet, elfogy a kifizetett sütemény, esetleg nem azt fizeti ki, amit meg akar venni, mert a sütemények nevei - mint már említettem - többnyire nincsenek kiírva.

Kép Szóval akinek stresszhiánya van, a Jégbüfében föltankolhat idegeskedésből, váratlan helyzetekből, kellemetlenségekből bőven.

Aztán ha végül sikerül hozzájutni a sütinkhez, kávénkhoz, beállhatunk a mellmagasságban elhelyezett alumíniumpult elé, bámulhatunk ki az utcára, és a bebámulóktól karnyújtásnyira hozzákezdhetünk az evéshez.

Az evést bonyolítja, ha esetleg 160 centiméternél alacsonyabb gyermekünk van, mert ő nem éri föl a pultot.

Érzékenyebb lelkületű embereket megzavarhatják az evésben, ivásban, a kétpercenként fölbukkanó kéregetők is.

De a sütemények élvezetét nem ezek a zavaró körülmények teszik lehetetlenné. A Jégbüfé süteményei azért nem élvezhetők, mert élvezhetetlenek. Nagyon rosszak. És nem csak a sütemények. Életemben nem ittam például máshol olyan förtelmes forró csokit, mint amilyet a Jégbüfében adnak.

Aki gasztronómiai élményre vágyik, kerülje a Jégbüfét!

 

A Jégbüfé előtt...

 

 

Értékelés 

 

A "jeles" osztályzat 5 mosolygós csillag.
    A csillagok egytől ötig az iskolai egyes, kettes.. ötös érdemjegynek felelnek meg.

Az hattól tízig adható plusz csillagok azt jelentik, hogy a kapott szolgáltatással kivételesen meg voltunk elégedve. Ezek a csillagok külön dicséretet jelentenek a jeles osztályzat mellé.

 

 

Sütemények:                                   Kép Kép 

Fagylalt:                                          KépKépKép

Kávé, tea:                                       Kép

Kiszolgálás:                           KépKép

Hangulat:                                       KépKép

A vendégtér kialakítása:               Kép

Tisztaság:                                        KépKépKép

Ár-érték arány:                         Kép

 

 

Ha más a véleményed, írd meg!

Természetesen nem vagyunk tévedhetetlenek. És ahány ember, annyiféle ízlés.

Lehet, hogy amikor ott jártunk, éppen rossz volt a csillagok állása, migrénje volt a cukrásznak vagy összeveszett a feleségével. De persze az is lehetséges, hogy mi láttuk túl rózsaszínben a világot azon a napon, és azt is ehetőnek találtuk jókedvünkben, amit te a szomszéd kutyájának se adnál oda.

Mondd el a véleményedet te is!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Az érdekességek csúcsa

(Megaron, 2010.05.26 20:36)

Ez mind szép és jó és még nem is befejezetlen a történet. Aki szereti a fehérjedús, proteinben gazdag ropogós táplálékot (nem szeretném részletezni az afrikai konyha rejtelmeit), az szeretettel vonuljon a Jégbüfé (már csak a jég szó igaz rá) aluminium pultjaihoz.

Üdv

jégbüfé

(Zsófi, 2010.03.09 15:12)

Gyerekkoromban Anyukám sokszor vitt minket oda és én tényleg emlékszem milyen a pult alulról, de akkor még más szemmel néztük a dolgot, mert a mi családunkban ritka alkalom volt a cukiba menés ezért csak arra emlékszem, hogy boldog voltam attól is, hogy ott vagyunk, a süti ízére nem.
Nemrég visszatértem hátha átélem újra amit gyerekkoromban,de nem: a kávé mint a 2x lefőzött zacc.Sütemény katasztrófa...
Viszont a tökmagos pogi tényleg finom.

Jégbüfé

(Rövid Eszter, 2010.02.03 14:51)

A süteményeihez nem nagyon tudok hozzászólni, mert francia krémesen kívül mást nem ettem ott, az egyébként jó volt. Ami szerintem viszont nagyon finom, az a pogácsa, főleg a sajtos (tízesével szoktam venni), de a tökmagos is nagyon finom.