Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


KISTÜCSÖK, BALATONSZEMES

2009.01.18

8636 - Balatonszemes,
Bajcsy-Zsilinszky u. 25.

  

Kép


2009. december

A balatonszemesi Kistücsökről határozottan pozitív véleményeket olvastunk a neten, ezért tartottuk érdemesnek leautókázni oda egy hideg, borús téli napon.

Kép Mivel azt olvastuk, hogy a Kistücsökben állandóan teltház van, időben foglaltunk asztalt.

Autóztunk többszáz kilométert. Kicsit el is késtünk, ezért teli voltunk izgalommal és várakozással. Izgalommal, hogy a késés miatt nehogy másnak adják az asztalunkat, az állandó vendégtömegben. Izgalommal az örömteli várakozástól, hogy itt most milyen jót fogunk enni.

Az asztalunkat nem adták másnak. A tolongó tömeget egy ebédelő család képviselte. Egyébként üres volt az egész étterem.

Furcsa volt a hangulat.

A berendezés a nagy magyar balatoni csárda-fíling tipikus példája. Ehhez valami fura minimalista teríték párosul erősen koszfoltos asztalterítővel, foltos poharakkal és evőeszközökkel.

Az étteremben sötét volt és nagyon hideg.

Az asztalunktól pár lépésnyire az egész étkezésünk időtartama alatt három pincér állt a falnak támaszkodva és bámult ránk.

Kép Ez akkor volt a legdöbbenetesebb, amikor egy-egy fogást elfogyasztva 15-20 percet üldögéltünk a tányérok mellett anélkül, hogy a falat támasztó pincérek leszedték volna az asztalt vagy szóra méltattak volna minket. Álltak és bámultak.

Az ételeknek sem a minőségével sem a mennyiségével nem voltunk elégedettek (csak a salátákat mérték bőkezűen). Egy kisétkű leányzó jól tudott volna lakni a három fogással, de társaságunk férfitagjai nagyon komolyan éhesek maradtak.

Kaptunk fűrészpor ízű és állagú pisztrángot, olajban tocsogó krumplifánkot, ehetetlen uborkasalátát, ecetízű vadasmártást, olyan "vajas" zöldséget, ami annyira nyers volt, hogy nem lehetett beleszúrni a villát és valami zacskós szósszal volt nyakonöntve, 95% zselatinból álló "házi" krémest  és hasonló ínyencfogásokat.

Egyszerűen nem volt jó.

Ráadásnak pedig drága volt. A minőséghez és a kiszolgáláshoz képest fölháborítóan drága.

Rossz napot fogtunk ki?

Nem tudom.

  

Kép

 

A krémes tésztája és a krémeshez kapott gyümölcshab viszont nagyon jó volt! 

Viszont nagyon durva rosszpont az étterem számára, hogy a vendégkönyvükbe írt - egyáltalán nem durván, hanem éppen csak enyhén kritikus - véleményünket úgy kitörölték, mint a pinty.

Ez így nem lesz jó, Kistücsök!

 

 

Kép

 

2010. tél

Megint egy borús téli napon jártunk a Kistücsökben. Hasonló tapasztalatokat szereztük, mint korábban.

Igaz, az étterem most nem kongott az ürességtől. De véletlenül sem volt tele. Három asztalnál ültek a miénken kívül.

Újra megállapítottuk, hogy az étterem belső kialakítása döbbenetes. A falakon beázásnyomok, hulló vakolat. Ronda, elkoszosodott 30 éves lambéria. Ide-oda húzott vezetékek és csövek. "Népies" faboxok rettenetesen kényelmetlen padokkal. Szomorú.

A pincérek most is egyfolytában a falat támasztották, és bámulták a vendégeket. (Valahogy az jutott eszünkbe, hogy talán azért tapadnak állandóan egy bizonyos ponton a falhoz, mert ott, a radiátor mellett egy kicsit melegebb van, mint a körülbelül 16 fokos étteremben.)

Az eddigiektől eltérően most egy kellemes üdvözlőfalatkát is kaptunk. Végre egy pozitívum!

Az étel most árnyalatnyival jobban ízlett, mint múltkor.

A desszert azonban botrányos volt. Egy ezresért kaptunk két öt centi átmérőjű, töményen sütőporízű vékony ostyalapot néhány szem meggybefőttel "megtöltve", a tetején valami semmilyen ízű krémmel (elvileg gesztenyekrém volt, de halványan sem emlékeztetett rá), plusz egy gombóc ócska bolti puncsfagylaltot és néhány gránátalmamagot.

Az élményt még tovább rontotta, hogy az étkezésünket végigkísérte valami elborzasztó, a beszélgetést túlharsogó fél playback zenei előadás. Nagyon durva volt.

 

Kép

 

 

Értékelés 

 

A "jeles" osztályzat 5 mosolygós csillag.
    A csillagok egytől ötig az iskolai egyes, kettes.. ötös érdemjegynek felelnek meg.

Az hattól tízig adható plusz csillagok azt jelentik, hogy a kapott szolgáltatással kivételesen meg voltunk elégedve. Ezek a csillagok külön dicséretet jelentenek a jeles osztályzat mellé.

 

 

étel:                                                      KépKépKép

desszert:                                             KépKép

kávé :                                                  KépKépKépKép

kiszolgálás:                              Kép Kép

hangulat:                                            Kép Kép

a  vendégtér kialakítása:                   KépKépKépKép

tisztaság:                                            KépKépKép

mosdó (kialakítása, tisztasága):       KépKépKépKépKép

ár-érték arány:                            Kép Kép

 

Ha más a véleményed, írd meg!

Természetesen nem vagyunk tévedhetetlenek. És ahány ember, annyiféle ízlés.

Lehet, hogy amikor ott jártunk, éppen rossz volt a csillagok állása vagy migrénje volt az ott dolgozóknak. De persze az is lehetséges, hogy mi láttuk túl rózsaszínben a világot azon a napon, és azt is ehetőnek/ihatónak találtuk jókedvünkben, amit te a szomszéd kutyájának se adnál oda.

Mondd el a véleményedet te is!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kistücsök

(Andi, 2012.12.25 08:45)

Sokat hallottunk/olvastunk a Kistücsökről, ezért kipróbáltuk, de bár ne tettük volna. Méregdrága ételek, kis adagok, csorba tányérok, hosszú várakozás, bár nem volt tele az étterem. Ráadásul egyik étel sem ízlett igazán.

kistücsök

(Katka, 2011.03.10 07:20)

Mi is bedőltünk annak amit a kistücsökről olvastunk valami hülye gasztronómiai lapban, hogy mennyire jó. Otthagytunk egy zsák pénzt, jól megfáztunk, mert piszkosul hideg van, nem laktunk jól, nem kaptunk egy olyan ételt se ami igazán ízlett volna, a bor viszont nem volt rossz, legalább melegített.

kistücsök

(Móni, 2011.03.05 10:21)

Nem ajánlom senkinek, úgy főznek mint egy menzán, hússzoros áron.

Kistücsök

(Szamóca , 2010.11.05 17:30)

Nem csak én járok étteremnézőbe. :)
Ezért nem az én ízlésem a mérvadó. (Elég kevés olyan étterem van az országban, ahol én nekem minden szempontból megfelelő ételt kapok.)

Kistücsök

(Hapci, 2010.11.05 17:12)

Szia!
Hát, szerintem felesleges még egyszer kipróbálni, ha minden ételt pocséknak gondolsz és nem azért, mert úgy sejted, tányérostul lefagyasztva és megmikrózva érkeztek eléd...
Neked valószínűleg ez a stílus (némi kacsintgatás a csúcsgasztró irányába, vagyis dekoratívnak szánt tálalás, időnként diszfunkcionális dizájntányérok, kísérletezés az anyagokkal-textúrákkal, kisebb adagok, aránylag kevés mártással/jus-vel kísért húsok) nem jön be. A fenti 3 étel közül csak a halat nem ettem idén, én maximálisan elégedett voltam velük (háromfogásos sor részeként).
Vannak ott egyébként hagyományos felfogásban készített ételek is az állandó étlapon, de azok nem adnak sok pluszt a szokásos magyar éttermi viszonyokhoz képest, vagyis akkor már célszerűbb odébb menni egy-két faluval és ilyeneket fogyasztani nagyobb adagban, mérsékeltebb áron, mondjuk Balatonszárszón (Anno Taverna), Földváron (Forrás) vagy éppen Siófokon (Öreg Halász).

Kistücsök

(Szamóca, 2010.11.05 16:11)

Szia Hapci!
Egy szemernyi rosszindulat sincs a fönt leírtakban.
Tényleg csupa jót feltételezve mentünk a Kistücsökbe, és tényleg nagyon nagyot csalódtunk.
Az, hogy 95% a krémesben a zselatin, természetesen nem szó szerint értendő, egyszerűen csak nagyon bántóan zselatinállagú és -ízű volt.
De nem fogom újra egyenként fölsorolni, hogy melyik fogás mennyire volt pocsék. Mind az volt. Sajnos.
Egyébként pont a napokban beszéltünk róla, hogy muszáj lenne legalább még egyszer megnézni a Kistücsköt, mert egyszer tényleg kifoghat az ember véletlenül egy nagyon rossz napot.

Kistücsök

(Hapci, 2010.11.05 15:44)

Hát, nem tisztem védeni a Tücsköt (bár jóban vagyok a tulajdonossal), de ez itt fent egy legalább annyira rosszindulatú kritika, mint amilyen ellenoldali végletet jelentenek az idén nyáron több gasztroblogon megjelent, kizárólag szuperlatívuszokat tartalmazó (pr-)hozsannák. A fogások mérete csökkent, az árak emelkedtek, már nem orbitálisan kedveő az ár/érték aránya. Nyaranta teltház van, telente késődélután én is többször voltam ott egyedül. Kb. ennyi a lényeg és a helyzet.
A fenti fotókon is látszik pár dolog. Például az, hogy a burgonyafánk nem tocsog olajban. Sokszor ettem ott ilyet, kivétel nélkül mindig kifogástalan volt. Aztán a krémes krémje. Hogy lehetne 95% zselatin benne? Tény, hogy jóval kötöttebbre csinálják az optimálisnál, valószínűleg a dekoratív tálalhatóság-szeletelhetőség érdekében, de azért finom. És végül, de egyáltalán nem utolsósorban, hol van még egy étterem, ahol a - kevés vagy nem kevés - húst a fajtájától függetlenül képesek perfekt módon megsütni?
Nem vagyok nagy híve a miniadagos csúcsgasztronómiának, remélem, a Kistücsök nem oda fog lejutni az évek óta zajló változási folyamatban, hanem megmarad ennél a fázisnál, amikor hagyományos ízek-adagok és kísérletező fogások egyaránt megtalálhatók. De a jó szándékot és pozitív hozzáállást nem kellene negligálni, miközben a Balaton környéki éttermek 99%-ában már az is nagy kihívást jelent a konyhának, hogy ne süssön csizmatalpszerűre egy bármilyen húst.

Kistücsök

(Szamóca, 2010.08.25 13:38)

Szia András!
Az a szomorú, hogy nem csak a Kistücsöknél tapasztalható, hogy ha egy hely népszerű lesz, a minőség hirtelen meredeken zuhanni kezd.
Pedig többektől hallottam, hogy néhány éve még tényleg jó volt a Kistücsök.

Kistücsök

(András, 2010.08.25 12:29)

Abszolút egyetértek, Mi 2009 nyarán voltunk ott.Óriási csalódás volt.A gyümölcsleves porból készült, a burgonyafánkból kimaradt a burgonya...A fogasfilét inkább nem említem.A bodzaszörp..bodzaszörp???! Katasztrófa.

kistücsök

(péter, 2010.03.22 07:40)

nagyon leromlott, amit sajnálok
tényleg a fejükbe szállt a dicsőség :<

Bejegyzések

(Szamóca, 2010.03.17 11:09)

Szia!

Annyiban egyetértünk, hogy jó lenne, ha ebben az országban nem lenne rosszabb étterem, mint a Kistücsök.
De ebből következően az lenne a jó, ha rengeteg, a Kistücsöknél sokkal jobb étterem lenne.
Én nagyon jó lenne, ha a Kistücsök összekapná magát, és nem csak sütkérezne a nagy hírességben, miközben egyre rosszabbul teljesít.
Remélem, el fogunk jutni ide is!

Nem törlöm ki a "nekem nem tetsző" bejegyzéseket soha.
Csak a többi hozzászólót sértegető, trágár vagy durva bejegyzéseket szoktam törölni.

ottani dolgozó

(Vitorlás, 2010.03.16 06:45)

A személyzet fizetett ellenség, pont.
Te is Szamóca ki szoktad törölni a Neked nem tetsző bejegyzéseket,tehát ne csodálkozz. Akinek nem tetszik a Kistücsök az ellentétben áll azzal a sok emberrel aki be akar jutni és nem kap helyet. Jó lenne, ha Magyarországon nem lenne rosszabb vendéglő mint a Kistücsök. Persze a gasztroproli mennyen a Mekibe.

Kistücsök

(ottani dolgozó, 2010.03.08 17:34)

A Kistücsök ótvar egy hely, nem tudom mitől hires. Azoknak akik a legjobb éttermek közé választják meg kéne nézni miből készül a kaja és hogyan. A tulajnak és a dolgozók nagy részének akkora arca van mintha legalább császárok lennének. Hányok a helytől.Ne menj oda ha jót akarsz.

Kistücsök

(Szamóca, 2010.02.05 16:29)

Szia Buci maci!
Te jól tudsz lakni öt falatnyi darabka szarvassülttel?
Az általam ismert férfiak nem.

Kistücsök

(Buci maci, 2010.02.03 10:46)

Mi sokat jártunk a Kistücsökbe nyáron, és tényleg mindig sokan voltak. Gondolom a Balaton parton ez elég általános, hogy nyáron van szezon. Igaz, hogy nem nagyok az adagok, mi azért jól laktunk. És felüdülés a sok "csárda-feeling" után, különleges és nem mindennapi ételeket enni itt. Mi mindig jó napot fogtunk ki. Nekem a vadételek a kedvenceim!