Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


PASTRAMI KÁVÉHÁZ ÉS ÉTTEREM, BUDAPEST

2009.01.11

1036 - Budapest,
Lajos utca 93-99.
Telefon: 1-430-17-31


Nyitva: hétfőtől vasárnapig 07:00-23:00

 

Kép

 

A Pastrami, ahol a TV Paprika "sztár"szakácsai is főznek, nagyon jó hely. De már az elején leszögezném: nem a felszolgált ételek és italok miatt. Ha csak az ott elfogyasztott étel és ital minőségét vennénk figyelembe, soha nem mennénk vissza, mert egy szelet pizza a Pizza Hutból összehasonlíthatatlanul nagyobb élvezet, mint például az étteremnek nevet adó szendvics elfogyasztása.

Kép Viszont a Pastramiban eltöltött idő mindenképpen élmény.

Élmény, hogy belépsz az ajtón, szembetalálod magad a teljesen nyitott konyhával, a szakácsok főzés közben fölpillantva rád mosolyognak és köszönnek. Aztán tovább teszik a dolgukat. Mosolyogva.

Mosolyognak a pincérek is. Végtelenül kedvesek, segítőkészek, gondoskodóak. Amint szükség van rájuk, egy szempillantás alatt jelen vannak. Minden kérdésre válaszolnak. És mindezt a kényszeredettség, unottság legkisebb jele nélkül.

Pompásan el lehet itt tölteni 1-2 órát kettesben, családostul vagy baráti társasággal. A berendezés is olyan, hogy megtalálja a helyét az is, aki párosan érkezik, az is, aki egy 10 fős baráti társasággal kívánja körülülni az asztalt.

A kisgyerekes családok számára fontos szempont, hogy különféle játékok állnak a legkisebbek rendelkezésére. Van etetőszék is. Ugyanakkor számítson rá mindenki, aki kisgyerekkel ül be a Pastramiba, hogy nem nagyon tud majd 20 másodpercnél több időt az ételnek szentelni (ha csak nem áldott természetű angyal a gyermeke), mert a gyerekekből a sok játék, a nagy tér, az érdekes környezet általában lelkes ámokfutást vált ki, és muszáj rohanni utánuk, hogy el ne induljanak a galériára vezető lépcsőn, ki ne menjenek valamelyik ajtón, bele ne nyúljanak a szomszéd asztalnál étkezők tányérjába...

A napi kínálatot a konyhasziget fölött található táblák hirdetik.

Az étlap állandó része inkább itallap, hiszen az italokon kívül csak a szendvicseket tartalmazza. A tulajdonképpeni ételválaszték egy az étlapra tűzött cédulán kerül a vendég elé.

A választék nagyon szűkös. Komoly nehézséget okoz olyan ételt találni, amit szívesen megkóstolna az ember.

Többször jártunk már a Pastramiban. Legutóbbi ottjártunkkor kétféle főétel volt: halak  és csípős ételek.

Hogy az ember mit rendel itt a gyerekének, az végképp rejtély számomra.

A másik fájó pont: a vegetáriánusok változatlanul mostohagyerekek a Pastramiban. Vegetáriánus étel - az 1500 forintos sülthagymás szendvicsen kívül - nincs. Legutóbb két húsmentes étel volt az étlapon (ha két külön ételnek nevezhető ugyanaz másféle ízesítéssel): kétféle gnocchi. Hát...
  

Kép

 

Arra sem sikerült rájönnünk, hogy miért szerepelnek az étlapon éppen ezek az ételek. Ugyanis az egész valami elképesztően eklektikus, ami elég meglepő ennyire kis számú étel esetében.

Van egy erős mediterrán vonal, mellette egy szintén erős amerikaiaskodó hullám (amit az enteriőr is hangsúlyoz), de van kuszkusz, citromszorbet, wasabihab és enchilada is. A cél talán az volt, hogy minden vendég megtalálja a kedvére való ételt (ez nem jött össze), de lehet, hogy a szakácsok egyszerűen összedobták a futó ötleteiket, hogy ki mit szeretne főzni. Mindenesetre elég fura étlap jött így össze.

A megkóstolt ételek közül a legnagyobb csalódás egyértelműen az étterem nevét adó szendvics volt. A hús kérge erősen fűszeres, maga a hús azonban kiszáradt, fojtó, rossz állagú és rossz ízű. Az étlapon szereplő barnakenyér helyett a valóságban nem túl jó minőségű fehérkenyeret adnak hozzá. A mustár egyértelműen rossz. Az uborka töményen sóízű. Egyikünk nagyon találóan úgy fogalmazta meg, hogy ez a szendvics olyan volt, mint mikor egy szakács nagyon elront valamit, aztán jó sok sót, csípős mustárt és borsot szór bele, hogy a durva fűszerek elnyomják az elrontott étel kellemetlen ízét.

A többi elfogyasztott étel nem volt ilyen nagy csalódás. De nem voltak igazán jók sem.

Kifogás merült még föl a kávéval kapcsolatban, ami nem biztos, hogy frissen készült, mert erősen csersavasnak éreztük.

Az étterem hangulatát egy apró momentum zavarja meg: az állandóan hallható zene, ami vagy túl erős vagy túl halk. Ugyanis csak valami monoton és idegesítő dübörgés hallatszik belőle, amitől szívesen eltekintettünk volna.

 

Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a jövő. Reményeink szerint a konyha színvonala éri majd utol a kiszolgálásét és nem fordítva. (Azóta többszöri ottjártunkkor még nem érte utol.)

 

2011. tél

A Pastrami erősen megdrágult. A konyha pedig nem javult semmit, sőt!

Nem megyünk mostanában a Pastramiba, bármilyen hangulatos hely is, mert annyira azért mégsem.

 

 

Értékelés

A maximum 10 csillag
   A csillagok egytől ötig az iskolai egyes, kettes.. ötös érdemjegynek felelnek meg. Az öt fölötti csillagok már a szuper kategóriát jelentik!

  

étel:                                              KépKépKépKép

ital :                                             KépKépKépKép

kiszolgálás:                                KépKépKépKépKépKép

hangulat:                                   KépKépKépKépKépKép

a  vendégtér kialakítása:         KépKépKépKépKépKép

tisztaság:                                   KépKépKépKépKép

mosdó (tisztasága):                 KépKépKépKép

ár-érték arány:                     KépKépKép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pastrami

(Schmidték, 2011.03.17 07:24)

Semmi értelme már oda járni.

pastrami

(Katka, 2011.03.10 07:12)

Nagyon lepukkant ez a hely, már senkinek se ajánlom.

A kritizáló hozzászólókról

(buzastimea, 2010.03.10 18:44)

Akiknek nem tetszik az étterem kiszolgálása,az ételek ize,és a hangulat,azok TANULJANAK MEG FŐZNI...STB.KÉREM TISZTELETTEL!!!

Pastrami

(Zsuzsa, 2010.02.02 14:37)

Eddig kétszer ettem ott, mert közel lakom, többet nem megyek :(((

Vegyes ízelítő

(Éva, 2009.10.18 15:28)

Nekem az első találkozás nem igazán sikerült: kezdetnek a "vegyes ízelítőt" kértem, ami hatalmas csalódás volt: minden ízetlen volt, a libanoni padlizsán is, a felismerhetetlen ízű gomba, ami hidegebb volt, mint a padlizsánkrém - egyedül az olívabogyók nem okoztak csalódást - és az asztalon nem volt sótartó sem!
Az egész tálalás első látásra egyhangú, jellegtelen, unalmas volt - bármelyikünk mutatósabbat alkot! Különben a HELY tetszik, a "látványkonyha" ötlete is! Ja, a borsmenta tea finom volt - csoda is lett volna, ha nem! ( esetleg ha hideg vizet hoztak volna a lógatóshoz...)

Pastrami

(Lumnitzer Nővérek, 2009.08.31 10:43)

A Pastrami egy majomkodó, felfújt lufi. Tartalom semmi.

Kínálat

(Szamóca, 2009.08.20 14:56)

Az a baj azzal, ha egy étteremnek nagyon szűk a kínálata, hogy manapság nagyon sokan küszködnek különböző ételallergiákkal, sokan diétáznak, és a vegetáriánusok száma is egymillió fölött van már ebben az országban. Ha egy társaságban van egy-két tejallergiás, cukorbeteg és/vagy vegetáriánus, nagyon nehéz mindenkinek megfelelő ételt találni a Pastramiban.

Pastrami

(Anna, 2009.08.20 14:41)

Mi is egy ilyen napot fogtunk ki, amikor rengeteg gyerek volt. Vagy legalábbi több mint amennyit mi szerettünk volna...
A kaja nem volt rossz. Engem nem zavar, ha nem olyan nagy a kinálat, ha ami van az finom.

étterem

(egy vendég, 2009.07.03 14:11)

Nekem sem jöttek be az ételek, a hangulat egész jó, de azért nem megyek vissza még egyszer. Ráadásul igen kevés fogás van (elméletileg is), de a gyakorlatban még kevesebb. Ötször jött vissza a pincér, hogy jajj, az most nincs, amit rendeltünk.

pastrami szendvics

(röpi, 2009.06.29 19:19)

Szerintem vitassuk meg a Pastramiban.
Egyébként tényleg nem New Yorki a Pastrami, de szerintem
egész jó. Igaz hogy a garnélás tagliatelle a kedvencem.

Étterem

(Szamóca, 2009.06.11 11:37)

Én nem csak azért megyek étterembe, hogy valami felülmúlhatatlanul jót egyek.
Sokkal inkább azért, hogy találkozzam a barátaimmal, beszélgessek, jól érezzem magam.
Nyilvánvaló, hogy ha egy étteremben minősíthetetlenül rossz az étel, oda nem megyek vissza.
De ahol nagyon jó a hangulat, kellemes a hely légköre, oda akkor is visszamegyek, ha nem ettem fergetegesen kiválót, csak elfogadhatót.

rólad

(ahogy akarsz, 2009.06.11 10:42)

Jó, de akkor ne mondd, hogy visszamennél. Ha nem jó a kaja, nem megyek el mégegyszer valahova. Bármilyen kedvesen is mosolyog a szakács.

Étterem

(Szamóca, 2009.06.11 10:10)

Egyrészt nem "szar", csak sokkal többet vártunk.
Másrészt honnan tudja az ember előre, hogy milyen lesz a kaja?

rólad

(ahogy akarsz, 2009.06.11 09:56)

Minek megy az ember olyan étterembe, ahol szar a kaja??

Ételek

(carpi, 2009.06.10 17:23)

Nekem abszolúte nem jönnek be az ételeik.