AMARÁNT - A JÖVŐ GABONÁJA (?)
Az amaránt Földünk egyik legősibb kultúrnövénye. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab.
Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Monetzuma, az utolsó azték uralkodó, a feljegyzések szerint évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amaránt magot szedett be adóba alattvalóitól. Az aztékokon kívül termesztették a mayák, az inkák és más elő-Kolumbiai népek is. A történelem során az amarántféléket zöld növényként és szemes terményként egyaránt fogyasztották. Az amarántmag őrleményét sütemények, kekszek, lepényfélék és kenyér készítéséhez egyaránt felhasználták.
Cortez 1519-ben betiltotta az amaránt termesztését. Az amaránt visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szűnt meg, és itt vészelte át az „újra felfedezéséig" eltelt néhány száz esztendőt.
Ellenálló a legtöbb, a gabonaféléket veszélyeztető kártevővel szemben, így bio módon termeszthető.
Az amaránt táplálkozási jellemzői
A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél.
Szakirodalmi és hazai mérési adatok szerint az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is. Magnéziumtartalma azért is figyelemreméltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak.
A vitaminok közül az amarántmag jó riboflavin-, niacin- és tokoferolforrás. A többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz.
A mag az emberi szervezet számára előnyös telítetlen zsírsavakban gazdag.
Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre. Az őrölt magot a búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, laza, kellemes ízű kenyér kapható. Ugyancsak felhasználható teasütemények, kekszek, piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez. Az amarántőrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmirost- és ásványianyag-tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.
A boltokban már többféle amarántból készült élelmiszer kapható: amarántos tészta, amarántkenyér és pattogatott amaránt. A kipattogatott amarántmag igen kellemes, enyhén pörkölt ízű élelmiszer, kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva, tejjel elkeverve. Jól használható húsok panírozásához is.
Ha ki akarod próbálni az amarántot, ajánlom ezeket a recepteket:
Az amaránt összetétele összehasonlítva a többi gabonáéval:
|
Fehérje (%) |
Lizinhányad (%) |
Szénhidrát (mg) |
Kalcium (mg) |
Vas (mg) |
Magnézium (mg) |
Amaránt |
16 |
8,5 |
63 |
162 |
10 |
280 |
Búza |
10 |
3,5 |
71 |
41 |
3,3 |
20 |
Amaránt/búza |
160% |
243% |
89% |
395% |
300% |
1400% |
Kukorica |
9 |
2,5 |
74 |
20 |
1,8 |
7 |
Rozs |
13 |
4 |
73 |
38 |
2,6 |
- |
Hajdina |
12 |
5,8 |
72 |
33 |
2,8 |
- |
Rizs |
7 |
2,7 |
77 |
32 |
1,6 |
13 |
Az amaránt Magyarországon leggyakrabban az alábbi csomagolásokban kapható:
Puffasztott amaránt:
Amaránt liszt:
Amaránt mag:
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Szamóca!
Honnan szerezed be az amarántot? Nagyon szeretném kipróbálni a receptet!
Köszönöm szépen, Maya (kaszamaria)
Re: amarant-kérdés
(Rebeka, 2012.04.21 09:29)
"Peti" kérdezte 2010-ben, talán sokakat most is érdekel, Cortez,
miért tiltotta be az amarant /disznóparéj/termesztését.
A keresztény Európából érkező hódítók számára az amaránt barbár rituálék eszközének számított. (Pl. lisztjét ember vérrel keverve vallási szertartásokon megették.) Cortez a "problémát" úgy oldotta meg, hogy rendkívül keményen büntette még a termesztését is.
félrefordítás
(gabika, 2013.07.27 11:52)
Sziasztok,
nagyon hasznos a cikk, de van benne egy elég súlyos félrefordítás: az elő-kolumbiai, gondolom a "prekolumbián" szóból, és ez valójában Colombus előttit jelent; nem területet, hanem időszakot.
amarnt felhasználás
(nagyi, 2010.06.20 11:10)huslevesbe betétként főzöm, alapos mosás után. Izgalmasan érdekes, finom!
Re: amarnt felhasználás
(Ica mama, 2011.07.15 10:44)
Hogy lehet a magot házilag lisztté őrőlni, mert nekem a kávédarálóval
nem sikerült
Kipattogtani a teflon serpenyőben probáltam olaj nélkül, de nem indult be.
Ha valaki tud ebben segíteni köszönöm szépen.
Re: Re: amarnt felhasználás
(juli, 2013.02.25 16:08)Én bio amarántmagot vetem, segíts kérlek, hogy használhatom fel főzésre.
Re: Re: Re: amarnt felhasználás
(Szamóca, 2013.02.25 16:15)
Egész amarántmag? Nem puffasztott?
Ha nem puffasztott, akkor úgy főzheted meg, mint a rizst vagy kölest. Ízesítheted fűszerekkel, zöldségekkel.
Amarant rántásnak
(Orsi, 2013.01.17 12:56)Én már többedjére használom rántásnak (főzelékek, levesek alá) az amaránt- és a zabpehelyliszt 1:1-es arányát, és remknek jó! 2 liternyit főzelékre sűrít 3-4 ek ilyen keverékből készült rántás. Habarni nem volt igazi, egyszer próbáltam, de még próbálgatom.
Lisztérzékenység
(Szamóca, 2009.06.29 11:16)
Szia Gabi!
Az, aki a gluténre érzékeny, eheti az amarántot, mert gluténmentes.
Szia Maya!
(Szamóca, 2009.03.29 18:53)
Az amaránt többféle formában kapható a bioboltokban, de a puffasztott amaránt nagyon sok élelmiszerboltban is megtalálható. A polcokon általában a müzlik, gabonapelyhek mellé szokták tenni.
Fölrakom a csomagolás képét ide, a hozzászólások fölé, hogy könnyebben megtaláld, ha keresed.
amaránt
(maya, 2009.03.29 15:40)