Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


GYAPJAS TINTAGOMBA

2009.01.22

A gyapjas tintagomba karcsú, 10-20 cm magas, gyűrűszerű gallért viselő, üreges tönkjén tojás alakú, fehér színű kalapot hordoz, ami okker-barnás elálló pikkelyektől „gyapjas". Fiatalon igen jóízű, a legkiválóbb csemegegombákkal is felveszi a versenyt. De csak addig fogyasztható, amíg a lemezei nem feketednek meg!

A tintagomba gyógyhatásával kapcsolatban a kutatók egyes rosszindulatú daganatfajták jelentős vagy 100%-os gátlását figyelték meg.

Másrészt erős vércukorcsökkentő hatását mutatták ki.

 

Jó íze, kedvező élettani hatása miatt az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek csak ajánlani tudják ezt a gombát.

A gyapjas tintagomba igen változatosan elkészíthető, előszeretettel készítenek belőle töltött vagy rántott gombát, de egyszerű gombapörköltnek is kiváló. Elkészítés előtt a gombákat alaposan vizsgáljuk át, és amelyik elfolyósodásnak indult, azt dobjuk ki, mert gyomorrontást okozhat.

A tintagombák hátránya, hogy igen hamar elfolyósodnak, ezért a tárolásra nagyon ügyelnünk kell. Maximum két napig tárolhatók. Ennél tovább blansírozva (pár másodpercre forró vízbe mártva) és utána lefagyasztva vagy szárítva tárolhatjuk.

A tintagomba alkohollal  együtt fogyasztva arra érzékenyeknél erős gyomorrontásos tüneteket válthat ki. Nem árt az óvatosság!

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pisti

(papavero@freemail.hu, 2010.10.17 10:53)

Blansírozás nélkül, egészben is tárolható fagyasztással?
Köszönöm a választ

Re: pisti

(Betti, 2013.10.17 23:14)

Szia, én blansírozás nélkül fagyasztottam már tavaly is...dobozban...csak egyetlen egy dolog: egyszerüen frissen finomabb...de, a fagyasztott is fogyasztható volt gond nélkül.

gomba

(yska, 2010.08.27 20:09)

Hol lehet kapni ezt a gombát?

Re: gomba

(kornél, 2012.10.22 17:58)

a piacon

tintagomba - alkohol kockázat

(Attila, 2012.07.20 21:27)

Dr. Jan Lelley, magyar származású, Németországban élő híres mikológus, a gombák gyógyhatásának ismertetésében élen járó kutató, magyarul is elérhető A gombák gyógyító ereje c. könyvében cáfolja az alkoholfogyasztással kapcsolatos állítást és urban legendnek nevezi. Számos tintagomba faj tartalmaz koprint, ami alkoholban oldódva mérgezést okozhat, de állítása szerint a gyapjas tintagomba nem, így fogyasztása teljesen biztonságos.
lásd: Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje : Mikoterápia az egészség szolgálatában. Bp. : Mezőgazda Kiadó, 1999. pp. 104-105.

Ahuva

(hozzászólás, 2010.09.20 14:04)

Ezt a gombát gyakorlatilag lehetetlen mással összetéveszteni, ezért biztonságos a szedése. Itt látható, hogy néz ki, amikor már nagyobb: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tintagomba. Csak arra kell vigyázni, hogy amikor már tintás a kalap alja, akkor már nem ehető.
Mi budapesti parkokban és füves területeken találtunk múltkor, több, mint egy kilónyit szedtünk össze :). Levesnek és rántva is nagyon finom, csak ajánlani tudom! Alkoholt viszont ne igyatok mellé, mert van, aki érzékeny rá.

gyapjas tintagomba

(joey, 2010.09.15 13:02)

Nekem a kertben lett egy csomó, ezért kerestem rá. Azért szakértővel megnézetem, de a család biztosan nem eszik belőle.

Gomba

(Szamóca, 2010.08.27 20:12)

Én a piacon szoktam venni.

gomba

(Dani, 2009.11.13 11:43)

Én is ajánlom ezt a gombát, mert nagyon finom.