HAJDINA
A hajdina vagy pohánka, úgynevezett valójában nem gabona (a keserűfűfélék közé tartozik), de gabonaként használjuk. Közép-Ázsiában kezdték el termeszteni, Európa csak a középkor végén ismerte meg.
Hazánkban a hajdina két változatát termesztik: a szürke magvú skót hajdinát, és a sötétbarna magvú pohánkát.
A hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. E-vitamin tartalma is jelentős.
Tartalmaz még antioxidáns hatású flavonoidokat és a rutint (P-vitamin), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás elleni gyógynövényként használták.
A többi gabonafélékkel összevetve nagy kalcium- (324 mg//100 g) és magnéziumtartalommal (85 mg/100 g) rendelkezik. Előnye még kifejezetten kis nátrium- (4,4 mg/100 g) és viszonylag nagy káliumtartalma (324 mg/100 g) is.
A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag.
A hajdinában megtalálhatók egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin, amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.
Glikémiás indexe 55–59%, élelmirost-tartalma következtében a benne található szénhidrátok felszívódása elhúzódóbb, a vércukorra gyakorolt hatása tehát sokkal kedvezőbb, mint a búzalisztből készült fehér kenyérnek és péksüteményeknek.
Nagy élelmirost-tartalma miatt hatásos egyes daganatos betegségek (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. Rosttartalmánál fogva a hajdina a magas vérzsírszint diétájában is kiválóan alkalmazható.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. A hagyományos lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták kiváltására kiválóan alkalmasak a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellett a hajdinából készült élelmiszerek is.
A hajdinát a magas vérnyomásúak, cukorbetegek, candidások étrendjén kívül ajánlatos beilleszteni a fogyókúrázók étrendjébe is. Magas rosttartalma ugyanis csökkenti a szénhidrátok és zsírok felszívódását, gyorsítja az anyagcserét.
A hajdina nálunk leginkább a bioboltokban kapható szemes formában illetve lisztként.
A szemes hajdinát nem csak kásának használhatjuk. A rizshez hasonlóan megfőzve kiváló köret bármilyen ételhez, a rizs helyettesíthető vele töltött, rakott ételekben.
A hajdinaliszttel kiváltható a búzaliszt vagy a búzaliszt egy része kenyerekben, péksüteményekben, palacsintában, süteményekben.
Néhány ötlet a hajdina kipróbáláshoz: