Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


KÖLES

2009.01.18

A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, de a világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az egyik alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és naponta fogyasztják.

Élettani hatása:

Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.

Sok szilíciumot tartalmaz,  ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és vasat, Béta-karotint, B1 és B2 vitamint.

A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva nagy. Kiemelendő ezek közül a kalcium- és a vastartalma, amelyek felszívódását elősegítő ásványi anyagokat is tartalmaz.

Lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Alapvető szerepet tölt be a candidabetegek diétájában, mert a köles az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, amely ezáltal gátolja, nem pedig támogatja a tápcsatornában megtelepedett gombák szaporodását.

Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.

Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik. A köles magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját, a májbetegek gyógyulását.

Cukorbetegség esetén a szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok lassan szívódnak fel belőle, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki.

Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander.

Elkészítése:

A kölest elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Utána háromszoros mennyiségű folyadékban (vízben, zöldséglevesben...) főzzük meg, mint a rizst. (az ízesítés az elkészítendő ételtől függ). Főzhetjük úgy is, mint a riszt hagyományosan: először egy kis zsiradékon átpirítva, aztán forró vízzel felengedve, sózva, fűszerezve.

Lehetőleg vegyszermentes, ellenőrzött bio termelésből származó kölest vásároljunk.

 

Nézd meg az alábbi recepteket:

 

ZÖLDSÉGES KÖLES 

Kép

 

 

TOVÁBBI RECEPTEK

 

Édes köleskása
(4 személyre)
Hozzávalók:
Tej
1 l
Víz
2,5 dl
Köles
20 dkg
Méz ízlés szerint
 
Egy mokkáskanál őrölt fahéj
Csipetnyi konyhasó
Dió a díszítéshez
 

Elkészítése:

A megmosott kölest a lobogó    sós vízbe szórjuk. Ha összeforrt a "kása", a tejjel felengedjük, és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézzel, őrölt fahéjjal ízesítjük és kis tálakba tálaljuk, a tetejét egész dióbéllel díszítjük.

 

 

 

Szendvicskrém kölesből
(4 személyre)
Hozzávalók:
Félzsíros tehéntúró
25 dkg
Köles
5 dkg
Kefir
2 dl
Petrezselyemzöld
1 kis csomó
Konyhasó ízlés szerint
Őrölt köménymag ízlés szerint

Elkészítése:

A kölest megmossuk, sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót villával összetörjük, sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk a kefirrel, illetve a kölessel.

 

 

Kölesfelfújt

 

25 dkg kölest kiválogatunk és megmosunk. Összekeverjük 5 dkg mazsolával, 10 dkg barna cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 5 dkg apró darabokra tördelt margarinnal, majd egyenletesen kivajazott tűzálló tálba öntjük. Leöntjük 7 dl forrásban lévő tejjel és előmelegített forró sütőbe tesszük. Néhány perc múlva a sütőt alacsonyabb hőfokra állítjuk, és még további fél óráig sütjük. Cukor nélküli lekvárral vagy sodóval még melegen tálaljuk.

 

Kölespuding

 

A kölest vízben puhára főzzük és összeturmixoljuk kb. 3 dl 100 %-os ananászlével, 5-10 cm hosszú vaníliarúdból készült őrült vaníliával, 6 evőkanál mézzel és ha laktatóbbá kívánjuk tenni, egy csésze darált mogyoróval vagy kókuszreszelékkel. Miután a hozzávalókat krémesre kevertük, öntsük fel annyi /kb. 3-4 dl/ ananászlével, hogy puding sűrűségűvé váljon.

 

Köles-lencse egytál

 

Jó tudni, hogy a gabonaneműek és a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) együttes fogyasztásával teljes értékű fehérjéhez jutunk!
Ennél az ételnél külön készítjük el a lencsét és a kölest. A lencsét 2-3 órára beáztatjuk, majd szűrővel folyó és lábosban bő vízzel átmossuk. Csak ezután főzzük meg bő vízben, babérlevéllel, só nélkül. A kölest is jól átmossuk, majd a főtt lencse leszűrt vizével is (négyszeres mennyiségűvel) felengedjük. Beletesszük az apróra vágott hagymát, a karikára vágott vegyes zöldséget, a burgonyát, és felforraljuk. Takaréklángon kb. 10 percig főzzük kavargatva, lefedve. Közben fűszerezzük: majoránnával és tengeri sóval. Ha megpuhult a kölesmag, akkor keverjük hozzá a kész lencsét. Kb. 35 perc alatt elkészíthető. Tormás céklasalátát adunk mellé, a tetejét meghinthetjük pirított, őrölt szezámmaggal.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

köles

(Ica, 2014.10.21 22:25)

ÉN NAGYON SZERETEM A KÖLEST GYORSAN MEGLEHET FŐZNI ÉS NAGYON EGÉSZSÉGES 1 BÖGRE KÖLES 2 BÖGRE TEJ 2 BÖGRE VÍZ MAZSOLA KB 20 PERC ALATT MEG PUHUL MÁKKAL, KAKAÓVAL, FAHÉJJAL, LEKVÁRRAL KI MIVEL SZERETI SOKKAL EGÉSZSÉGESEBB MINT A SZALÁMIK VAGY SAJTOK REGGELIRE VACSORÁRA

a weboldalról

(sandi Salzburg, 2012.10.22 16:32)

Kedves Ismeretlen Szamóca,

minnél többet olvaslak, annál inkább találom meg receptjeidben az "èn világomat" is.
nem semmi,
látszik a hozzáértés és a szakmai felkészültség, ezekhez persze szív is kell
továbbra is szívesen
megyek vásárolni hogy fözhessek
a legjobbakat
Sandi

Köles

(Szamóca, 2011.08.07 10:26)

Szia Józsi!
A köles nem gersli. A gersli az árpagyöngy. Az árpa és a köles két különböző gabona.
Kölest a bioboltokban és nagyobb élelmiszerboltokban tudsz venni. A csomagolásra "hántolt köles" van írva.

köles

(Józsi, 2011.08.07 09:42)

Üdvözlök mindenkit ! Nekem kérdésem lenne : a köles az nem a gersli ? És hol lehet kapni kölest ?? Köszi a választ !!

Ibolyának

(Szamóca, 2011.01.07 21:17)

Szia!
Nagyon szépen köszönöm!
Tündér vagy!
További jó sütés-főzést!
Viki

köszönet

(Ibolya, 2011.01.07 11:55)

Kedves Szamóca!
Gratulálok a honlapodhoz, igazán nagyon összefogott, és tanulságos! Köszönöm hogy közzé tetted és tanulhatunk belőle! Elhatároztam, mint a "Juli&Julie" filmben, hogy a vegás ételeken végigmegyek ebben az évben!
További sikereket kivánok!
Üdv. Ibolya

Ankának

(Szamóca, 2010.02.13 18:02)

Szia!
Köszönöm szépen a remek receptet!
A mélyhűtés általában csak kis mértékben rontja az élelmiszerek élettani hatását.

Köles

(Anka, 2010.02.09 18:57)

A sósvízben főtt köleshez finom házi, nem túl édes sárgabarack lekvárt keverek. Finom és nagyon egyszerű.
Van egy kérdésem is. Ha előre több kölest főzök és elteszek belőle a mélyhűtőbe, ez nem rontja az élettani hatását?

Köles

(Szamóca, 2010.01.19 12:18)

Én olyan kölest szoktam venni, ami sárgás színű.
Nem értek a kutyákhoz, sajnálom.

Köles, és a kutyák

(Májgombóc, 2010.01.16 23:29)

Sziasztok! Köszönöm a kiváló recepteket, ki fogom próbálni őket. Ha veszek kölest, akkor milyen kölest vásároljak? Vöröst, vagy a világosabb színű fehéreset? A kutyáknak a köles rizs helyett adható?

kölesgolyó

(Anita, 2010.01.12 18:02)

tényleg... sajtfondühöz is finom lehet! Köszi :)

Anitának

(Szamóca, 2010.01.12 14:35)

Szia!
Nálunk a dipekhez, mártogatósokhoz szokott lenni a zöldségek mellett chips helyett.

kölesgolyó

(Anita, 2010.01.11 18:46)

Szia! :)
Nagyon szeretem a puffasztott kölesgolyót, mert nem olyan ragadós és finomabb, mint a kukorica ("kruki") vagy a buláta - én krémleveshez is szoktam enni kenyérkocka helyett, de biztosan lehetne még valahogy "hasznosítani"
Neked van valami ötleted?

Orsinak

(Szamóca, 2009.12.14 21:11)

Szia!
Köszönöm szépen! :)

köles

(Orsi, 2009.12.13 14:22)

Meg szeretném köszönni a klassz cikket és recepteket. Örömmel olvasom a honlapot és további jó munkát neked/nektek!