KÖLES
A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, de a világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az egyik alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és naponta fogyasztják.
Élettani hatása:
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és vasat, Béta-karotint, B1 és B2 vitamint.
A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.
Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva nagy. Kiemelendő ezek közül a kalcium- és a vastartalma, amelyek felszívódását elősegítő ásványi anyagokat is tartalmaz.
Lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Alapvető szerepet tölt be a candidabetegek diétájában, mert a köles az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, amely ezáltal gátolja, nem pedig támogatja a tápcsatornában megtelepedett gombák szaporodását.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik. A köles magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját, a májbetegek gyógyulását.
Cukorbetegség esetén a szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok lassan szívódnak fel belőle, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander.
Elkészítése:
A kölest elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Utána háromszoros mennyiségű folyadékban (vízben, zöldséglevesben...) főzzük meg, mint a rizst. (az ízesítés az elkészítendő ételtől függ). Főzhetjük úgy is, mint a riszt hagyományosan: először egy kis zsiradékon átpirítva, aztán forró vízzel felengedve, sózva, fűszerezve.
Lehetőleg vegyszermentes, ellenőrzött bio termelésből származó kölest vásároljunk.
Nézd meg az alábbi recepteket:
TOVÁBBI RECEPTEK
Édes köleskása
(4 személyre) |
|||||||||||||||||
|
Elkészítése: A megmosott kölest a lobogó sós vízbe szórjuk. Ha összeforrt a "kása", a tejjel felengedjük, és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézzel, őrölt fahéjjal ízesítjük és kis tálakba tálaljuk, a tetejét egész dióbéllel díszítjük.
|
Szendvicskrém kölesből
(4 személyre) |
|||||||||||||||
|
Elkészítése: A kölest megmossuk, sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót villával összetörjük, sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk a kefirrel, illetve a kölessel. |
Kölesfelfújt
25 dkg kölest kiválogatunk és megmosunk. Összekeverjük 5 dkg mazsolával, 10 dkg barna cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 5 dkg apró darabokra tördelt margarinnal, majd egyenletesen kivajazott tűzálló tálba öntjük. Leöntjük 7 dl forrásban lévő tejjel és előmelegített forró sütőbe tesszük. Néhány perc múlva a sütőt alacsonyabb hőfokra állítjuk, és még további fél óráig sütjük. Cukor nélküli lekvárral vagy sodóval még melegen tálaljuk.
Kölespuding
A kölest vízben puhára főzzük és összeturmixoljuk kb. 3 dl 100 %-os ananászlével, 5-10 cm hosszú vaníliarúdból készült őrült vaníliával, 6 evőkanál mézzel és ha laktatóbbá kívánjuk tenni, egy csésze darált mogyoróval vagy kókuszreszelékkel. Miután a hozzávalókat krémesre kevertük, öntsük fel annyi /kb. 3-4 dl/ ananászlével, hogy puding sűrűségűvé váljon.
Köles-lencse egytál
Jó tudni, hogy a gabonaneműek és a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) együttes fogyasztásával teljes értékű fehérjéhez jutunk!
Ennél az ételnél külön készítjük el a lencsét és a kölest. A lencsét 2-3 órára beáztatjuk, majd szűrővel folyó és lábosban bő vízzel átmossuk. Csak ezután főzzük meg bő vízben, babérlevéllel, só nélkül. A kölest is jól átmossuk, majd a főtt lencse leszűrt vizével is (négyszeres mennyiségűvel) felengedjük. Beletesszük az apróra vágott hagymát, a karikára vágott vegyes zöldséget, a burgonyát, és felforraljuk. Takaréklángon kb. 10 percig főzzük kavargatva, lefedve. Közben fűszerezzük: majoránnával és tengeri sóval. Ha megpuhult a kölesmag, akkor keverjük hozzá a kész lencsét. Kb. 35 perc alatt elkészíthető. Tormás céklasalátát adunk mellé, a tetejét meghinthetjük pirított, őrölt szezámmaggal.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
ÉN NAGYON SZERETEM A KÖLEST GYORSAN MEGLEHET FŐZNI ÉS NAGYON EGÉSZSÉGES 1 BÖGRE KÖLES 2 BÖGRE TEJ 2 BÖGRE VÍZ MAZSOLA KB 20 PERC ALATT MEG PUHUL MÁKKAL, KAKAÓVAL, FAHÉJJAL, LEKVÁRRAL KI MIVEL SZERETI SOKKAL EGÉSZSÉGESEBB MINT A SZALÁMIK VAGY SAJTOK REGGELIRE VACSORÁRA
a weboldalról
(sandi Salzburg, 2012.10.22 16:32)
Kedves Ismeretlen Szamóca,
minnél többet olvaslak, annál inkább találom meg receptjeidben az "èn világomat" is.
nem semmi,
látszik a hozzáértés és a szakmai felkészültség, ezekhez persze szív is kell
továbbra is szívesen
megyek vásárolni hogy fözhessek
a legjobbakat
Sandi
Köles
(Szamóca, 2011.08.07 10:26)
Szia Józsi!
A köles nem gersli. A gersli az árpagyöngy. Az árpa és a köles két különböző gabona.
Kölest a bioboltokban és nagyobb élelmiszerboltokban tudsz venni. A csomagolásra "hántolt köles" van írva.
köles
(Józsi, 2011.08.07 09:42)Üdvözlök mindenkit ! Nekem kérdésem lenne : a köles az nem a gersli ? És hol lehet kapni kölest ?? Köszi a választ !!
Ibolyának
(Szamóca, 2011.01.07 21:17)
Szia!
Nagyon szépen köszönöm!
Tündér vagy!
További jó sütés-főzést!
Viki
köszönet
(Ibolya, 2011.01.07 11:55)
Kedves Szamóca!
Gratulálok a honlapodhoz, igazán nagyon összefogott, és tanulságos! Köszönöm hogy közzé tetted és tanulhatunk belőle! Elhatároztam, mint a "Juli&Julie" filmben, hogy a vegás ételeken végigmegyek ebben az évben!
További sikereket kivánok!
Üdv. Ibolya
Ankának
(Szamóca, 2010.02.13 18:02)
Szia!
Köszönöm szépen a remek receptet!
A mélyhűtés általában csak kis mértékben rontja az élelmiszerek élettani hatását.
Köles
(Anka, 2010.02.09 18:57)
A sósvízben főtt köleshez finom házi, nem túl édes sárgabarack lekvárt keverek. Finom és nagyon egyszerű.
Van egy kérdésem is. Ha előre több kölest főzök és elteszek belőle a mélyhűtőbe, ez nem rontja az élettani hatását?
Köles
(Szamóca, 2010.01.19 12:18)
Én olyan kölest szoktam venni, ami sárgás színű.
Nem értek a kutyákhoz, sajnálom.
Köles, és a kutyák
(Májgombóc, 2010.01.16 23:29)Sziasztok! Köszönöm a kiváló recepteket, ki fogom próbálni őket. Ha veszek kölest, akkor milyen kölest vásároljak? Vöröst, vagy a világosabb színű fehéreset? A kutyáknak a köles rizs helyett adható?
Anitának
(Szamóca, 2010.01.12 14:35)
Szia!
Nálunk a dipekhez, mártogatósokhoz szokott lenni a zöldségek mellett chips helyett.
kölesgolyó
(Anita, 2010.01.11 18:46)
Szia! :)
Nagyon szeretem a puffasztott kölesgolyót, mert nem olyan ragadós és finomabb, mint a kukorica ("kruki") vagy a buláta - én krémleveshez is szoktam enni kenyérkocka helyett, de biztosan lehetne még valahogy "hasznosítani"
Neked van valami ötleted?
köles
(Orsi, 2009.12.13 14:22)Meg szeretném köszönni a klassz cikket és recepteket. Örömmel olvasom a honlapot és további jó munkát neked/nektek!
köles
(Ica, 2014.10.21 22:25)