1 TÉSZTÁBÓL 8 SÜTI másképp
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt,
30 dkg puha vaj,
15 dkg cukor,
6 tojássárgája,
1 csapott kávéskanál sütőpor;
az ízesítéshez:
1 evőkanál sötét kakaópor,
1 citrom reszelt héja,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
1 kávéskanál vaníliakivonat,
1 evőkanál kókuszreszelék,
5 dkg mazsola vagy aprított aszalt gyümölcs;
a díszítéshez:
olvasztott csokoládé,
csokoládécseppek,
színes cukordrazsé,
kókuszreszelék,
színes szórócukor,
lekvár.
Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját habosra-krémesre keverjük a cukorral és a vajjal, azután beleforgatjuk a sütőporos lisztet. A masszát 4 egyenlő részre osztjuk. Az elsőbe beledolgozzuk a vaníliát, a másodikba a citromhéjat, a harmadikba az 1 evőkanál langyos vízben feloldott fahéjat, a negyedikbe a 2 evőkanál langyos vízben feloldott kakaóport.
A vaníliás tészta egyik felébe a mazsolát, a kakaós tészta negyedébe pedig a kókuszreszeléket gyúrjuk. A fahéjas tészta felét kivéve a többit hűtőbe tesszük.
1. sütemény
A fahéjas massza felét erős habzsákba töltjük, és csillagcsövön át 8 csókot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A megsült csókokra olvasztott csokoládéval 1-1 cukordrazsét ragasztunk.
2. sütemény
A kókuszos-kakaós tésztából 8 golyót formázunk. Tepsibe rakjuk, mindegyiknek a közepébe mélyedést nyomunk. Ha megsültek, a mélyedésekbe lekvárt töltünk.
3. sütemény
A citromos tészta egyik feléből hengert formázunk, és 8 körszeletre vágjuk. A tepsiben megszórjuk csokoládécseppel, és megsütjük.
4. sütemény
A mazsolás tésztából 8 golyót formázunk. Hidegen olvasztott csokoládéval csíkozzuk, és cukordrazséval díszítjük.
5. sütemény
A vaníliás tészta másik feléből hosszú hasábot formázunk, 8 lapra vágjuk. Megsütjük, majd mindegyiket bevonjuk olvasztott csokoládéval, és színes szórócukorral szórjuk meg.
6. sütemény
A megmaradt kakaós tésztát 3 részre osztjuk. Az egyik darabból hengert sodrunk. A megmaradt fahéjas tésztát téglalappá nyújtjuk, és beburkoljuk vele a hengert. Az így kapott rudat négyszögletes hasábbá alakítjuk, 8 szeletre vágjuk, és megsütjük. Amikor kihűltek, a sütemények alját bevonjuk csokoládéval.
7. sütemény
A megmaradt kakaós tészta felét téglalappá nyújtjuk. Rátesszük a szintén téglalappá nyújtott citromos tésztát, és feltekerjük, mint a rétest. Összenyomkodjuk, és 8 korongra vágjuk. Tepsibe fektetve megsütjük.
8. sütemény
A megmaradt kakaós tésztából hosszú rudat sodrunk, amit 8 részre vágunk. Megsütjük, majd mindegyiknek a felét bevonjuk csokoládéval, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Mindegyik süteményt 180 fokra előmelegített sütőben, 10-12 percig sütjük.
Amint megdermedt rajtuk a csokoládé, minél tarkábban tálra rendezzük. Azonnal is kínálhatjuk, de lezárt dobozban sokáig eláll.
Tipp:
A megmaradt tojásfehérjéből Pavlova-tortát süthetünk.