Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


1 TÉSZTÁBÓL 8 SÜTI

2012.11.13

p1270816-dd.jpg

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt,

40 dkg vaj,

20 dkg porcukor,

1 citrom reszelt héja.


A töltelékhez és díszítéshez:

sárgabaracklekvár,

málnalekvár,

narancslekvár,

csokoládés mogyorókrém,

kókuszreszelék,

marcipán (kb. 10 dkg),

porcukor,

fahéj,

mazsola,

olvasztott csokoládé,

szórócukrok,

zöld színű mandulaaroma,

erős színű citrom- vagy narancsszörp.

 

Elkészítés:

A lisztet nagy tálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a hideg vajjal és gyors mozdulatokkal belegyúrjuk a cukrot és a citromhéjat. (Nem szabad sokáig gyúrni, mert úgy a sütemény kemény lesz.) A tésztát 15-20 percre hűtőbe tesszük, majd vékonyra (kb. 3 mm-re) nyújtjuk.

A tésztából kiszúrunk
16 db 5 cm átmérőjű körlapot,
16 db 5 cm átmérőjű hullámos szélű körlapot, melyekből 8-nak kiszúrjuk a közepét is,
16 db szívet,
8 fenyőfát,
8 - 8 különböző csillagot,
8 perecet.
A megmaradt tésztából hosszú, vékony rudakat sodrunk, melyekből kb. 5 cm-es kis kifliket formázunk.

A süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük, majd a kiflik kivételével kihűtjük. A kifliket még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk.

A korongokat kettesével összeragasztjuk málnalekvárral, bevonjuk olvasztott csokoládéval és meghintjük szórócukorral.

A hullámos szélű korongokat baracklekvárral ragasztjuk össze úgy, hogy felül egy-egy kiszúrt közepű legyen.

A szíveket mogyorókrémmel töltjük, majd olvasztott csokoládéval és mazsolával díszítjük.

A fenyők díszítéséhez 3 evőkanál porcukrot kenhetőre keverünk néhány csepp zöld mandulaaromával és néhány csepp vízzel. A zöld mázat széles pengéjű késsel a süteményekre kenjük, és cukordrazséval díszítjük őket.

A fehér csillagokhoz porcukros deszkán kinyújtjuk a marcipánt. A csillagok szaggatójával nyolc marcipáncsillagot szúrunk ki. A süteményeket vékonyan megkenjük narancslekvárral, és rájuk illesztjük a marcipáncsillagokat.

A sárga csillagokhoz 3 evőkanál porcukrot krémesre keverünk néhány csepp citrom- vagy narancsszörppel. A mázat széles pengéjű késsel a süteményekre kenjük, és szórócukorral díszítjük őket.

A perceket bevonjuk olvasztott csokoládéval, és rögtön, mielőtt a csokoládé megkötött volna, kókuszreszelékbe forgatjuk.

A süteményeket tálra rendezzük, és rögtön kínálhatjuk, de lezárt dobozban napokig elállnak.
 

 

p1270821-dd.jpg