ALMÁSPITE MUFFINFORMÁBAN
Hozzávalók (12 minitortához):
A tésztához: 50 dkg liszt (lehet 30 dkg fehér és 20 dkg teljes kiőrlésű liszt is), 15 dkg cukor, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 kiskanál sütőpor, egy csipet só, 1 tojás, egy kiskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 1 kg alma, az alma édességétől függően 20-25 dkg cukor, két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat mind egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk, egybegyúrjuk.
A töltelékhez az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük (én két almát nem reszeltem, hanem kis kockákra vágtam), egy fazékba rakjuk a cukorral együtt, és gyakran kevergetve főzni kezdjük. Amikor az alma puhulni kezd (5-6 perc), belekeverünk egy csomag vaníliás pudingport, és azzal tovább keverjük, amíg az almalé eltűnik, és a keverék sűrűsödni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg". (Aki nem túl leves almát használ, az csak egy pudingport főzzön a krémbe, a másodikat már ne adja hozzá!)
Ha nem szilikonos a sütőformánk, kikenjük vajjal. (Egyáltalán nem baj, ha nem rózsa- vagy napraforgóformában sütjük a minitortákat. A hagyományos muffinforma is tökéletesen megfelelő.)
A morzsatészta kétharmadát egyenletes vastagságban a forma mélyedéseinek aljára és oldalára nyomkodjuk úgy, hogy minden mélyedés közepén egy üreget kapjunk.. A tésztaüregekbe belekanalazzuk az almás tölteléket.
A megmaradt tésztából 12 egyforma nagyságú gombócot formázunk, amiket akkora körlappá lapítunk, ami befedi a sütik tetejét. A tésztakorongokat a sütikre nyomkodjuk-tapasztjuk. Aztán 2-3-szor megszurkáljuk mindegyiket villával.
A süteményt előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50-60 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a tetejük, takarjuk le alufóliával!)
Tipp:
Ezt a süteményt megsütheted más töltelékkel is:
TÚRÓSPITE MUFFINFORMÁBAN
MEGGYESPITE MUFFINFORMÁBAN
A sütemény ilyen szilikonformában készült :
Ez a sütemény természetesen megsüthető hagyományos muffinformában is. Éppen olyan finom lesz úgy is, mintha virágformában sütnénk. Viszont ha hagyományos muffintepsiben sütöd, előfordulhat, hogy kisebbek a tepsi mélyedései, mint a virágformánál. Emiatt lehet, hogy marad valamennyi az elkészített tésztából. A megmaradó tésztát véletlenül se dobd ki! Csinálj belőle kekszet! Nagyon finom vajaskekszed lesz.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Gondolom, úgy is meg lehet csinálni, de én még nem próbáltam úgy.
töltelék
(betty, 2010.10.29 19:06)A töltekéket ugy is meglehet csinálni,hogy az alma levét cukorral és pudingporral felteszem főzni,és utánna teszem bele a reszelt almát? Ez olyan lenne mint a meggyesnél.
szia
(Vica, 2010.10.25 19:05)
Szia!
Ha ezt a receptet 28cm-es pite formában szeretném megcsinálni, akkor ez az adag kb jó bele?
Muffin forma
(Szamóca , 2010.09.03 17:32)
Szia!
A forma ára erősen függ attól, hogy hol veszed.
A Sőreginél ( http://www.soregi.com/#?id=4&c=606&p=1081&page=1 ) például 2750 Ft.
Az enyémek azonban az Aldiból és a Lidlből valók. Ott sokkal olcsóbbak voltak. Nem került ezer forintba darabja. De ott nem kaphatók állandóan.
Kérdés
(Bia, 2010.09.03 17:13)Szia.Arról szeretnék érdeklődni h mennyiért lehet ilyen muffinformát venni,mert anyukám mondta h keressek árakat de nem találok.Előrre is köszönöm
Zsuzskának
(Szamóca, 2009.09.20 19:38)
Köszönöm szépen a kedves szavakat!
Mi is nagyon szeretjük ezt a sütit és a meggyes változatát is.
szia
(Zsuzska, 2009.09.20 19:07)
már többször megcsináltam ezt a sütit, mindig nagy sikere volt!
hálás köszönet ezért acsudijó receptért!
nagyon tetszik az oldalad!
ez is
(Andi-óvónéni, 2009.08.07 17:42)Nahát! Le a kalappal! Micsoda ötlet! Nagyon jó szakács vagy!
Sütőforma
(Szamóca, 2009.06.21 09:29)
Szia!
Az én virágos muffinformáim az Aldiból és a Lidlből valók, de ott most nem árulnak ilyet. De innen tudsz rendelni ilyen formát:
http://www.soregi.com/#?id=4&c=606&p=623&page=1
muffin forma
(Jégcsap, 2009.06.21 05:40)
érdeklődnék hol vetted a formákat? vagy esetleg hol láttál ilyet, mert én még sehol, ésnagyon szeetnék ilyet!
köszönöm válaszod
Alma
(Szamóca, 2010.10.29 21:53)